Život > Fijakerima vraća lepotu
|
Branko Gušić iz Bačkog Monoštora majstor je za obnovu nameštaja starog više od jednog veka, rađenog u tvrdom drvetu. Pročuo se i po restauraciji fijakera, koji je decenijama ležao zaboravljen, k Za obnovu metalne konstrukcije, vlasnik fijakera se obratio majstoru u Somboru, a za drvenariju, tapacirung i tendu, kome drugom nego samoukom umetniku za radove u drvetu iz Bačkog Monoštora. Branko Gušić je slučajno otkrio talenat za restauraciju starih drvenih predmeta kada je počeo da radi popravke u svojoj kući. Neko od suseda je to video i zamolio ga da uredi i njegov stari nameštaj. posle završenog posla pročuo se u okolini, a onda su počeli da dolaze i iz velih gradova i dovoze mu nameštaj u tvrdom drvetu, kojem je on vraćao dušu. Ali, iako je radio na mnogo više starinskih ormana, stolova, kredenaca, kreveta, najpoznatiji je po veštini da u život može da vrati stare fijakere. - Dobio sam na popravku fijaker star 150 godina. Metalne delove obnovio je majstor Aco Rajić iz Sombora, koji je predložio da ja uradim tapacirung, tendu i drvene delove. Posao sam završio za 25 dana rada - objašnjava samouki restaurator. Pre nego je počeo da radi, na papiru je napravio plan presvlaka, a onda ga je uz pomoć supruge ivanke sašio. Potom je na isti način krojio i šio kožu. Teško je bilo uraditi tendu, ali na kraju su se svi divili njegovoj umešnosti. - Sve je urađeno na najbolji način. Svi su se divili, vlasnik je bio zadovoljan, ali sam ja bio razočaran. Taj fijaker nikada neće videti konja ni puta, jer vlasnik želi da ga kao ukras drži u svom hodniku - kaže Branko. Majstor iz Bačkog Monoštora je ponosan na posao koji je završio za etno-kuću „Kuveljić” za koju je restaurirao veći deo starog nameštaja. To su autentični komadi nameštaja iz šokačkih kuća kojima se dive posetioci: kolevka za bebu, natkasne, sanduk za garderobuz, klupe, kreveti. - Ljudi donose predmete koji su im dragi, a na nekima čak nedostaju komadi drveta. Treba ih nadomestiti, ali da se ne primeti gde je stavljeno novo drvo - kaže Gušić. Prilikom rada najčešće sa strog predmeta treba skinuti desetinu milimetara drveta. To ne radi mašinski, već ručnim alatom „cikler”. Mada laici misle da je za rad najpodesnije meko drvo, Branko tvrdi da se predmeti od tvrdog drveta najlakše i najbolje obnovljaju. Uostalom, pre jednog veka niko nije radio nameštaj od mekog drveta. - Uglavnom su to predmeti od hrastovine, bukovine, a najkvalitetniji je nameštaj od oraha. To je po strukturi i boji najlepše drvo - kaže restaurator. Meko drvo za nov nameštaj Kada pravi nove predmete Branko Gušić kaže da koristi mazer topolu iz estetskih razloga. - To drvo je puno čvorića, teško je za obradu jer je meko, ali kada se lakira daje lepu dubinu - kaže samouki majstor iz Monoštora. Zlata Vasiljević, Blic (utorak, 17. januar 2012.) |
mifi
@ Uto, 17.01.2012. 16:12 |