Život > Зашто пуштамо младе да одлазе из Кљајићева?!
>>12| Зашто село постаје мотел у којем младеж само преспава и иде даље. Зашто се не мисли на младе, који немају више где лењир да купе. Да се провеселе (изађу) са друштвом, одиграју партију билијара, стоног тениса. Веће привилегије имају пензионери од оних који остају да граде нашу заједничку будућност. А на какву будућност рачунамо ако више улажемо у прошлост (пензионере) него у будућност (младеж). Младима само остају покер апарати, рулет, бацање петарди, кладионица и све оно лоше! Ако се тако настави бојим се да ће у селу остати само старци и политичари који ће се и даље препуцавати! |
suncokret
@ Pon, 16.01.2012. 22:58 |
|
Zato sto nema para. Nemaju ljudi posla i odlaze tamo gde ga ima.
Mada sto se penzionera tice nisi u pravu. Kljajicevo je jedno od infrastruktorno bolje opremljenih sela upravo zahvaljujuci penzionerima. Selo je bilo puno borackih penzija iz kojih su se finansirali razni samodoprinosi koji su asfaltirali ceste, napravili vodovod, bazen i jos ponesto. I sad su glavni prihod u selu penzije. Od devedesetih kad sam ja poceo da izlazim u provod uvek se osacala pojacana prisutnost omladine nakon sto su bile penzije.
U njih se ne ulaze oni trose svoje pare na sebe. Organizovali su klubove u kojima se druze imaju povlascene cene napitaka i to je normalno.
A mladima treba dati posla a kad budu imali od cega da zive tad ce naci i nacin da se zabave.
|
besan kao pas
@ Pon, 16.01.2012. 23:21 |
|
Nisam siguran da je problem u parama...para nije bilo ni devedesetih pa su se ljudi kud i kamo vise zadrzavali u selu nego sad,a pritom je selo bilo utociste za gomilu ljudi iz celog regiona bas zato sto je zivot na selu bio daleko jeftiniji nego u gradu gde je svaki posao gubljenje vremena ukoliko nemas besplatno prebivaliste.A da bi otisao da zivis ili studiras negde....tesko da mozes ako nemas para,i sto je zanimljivo svi kukaju da nemaju para a ne zna se ko vise od koga trosi(bar je takav slucaj u mojoj okolini)! I na zalost suncokret to jeste realno stanje naseg sela danas,slazem se sa tvojim izlaganjem u potpunosti. |
fanatx
@ Uto, 17.01.2012. 00:35 |
|
Tad para nije bilo nigde i jos se se vozilo na isparenjima nekih proslih vremena. Takodje bilo je vise penzionera koji su svojim primanjima makar obezbedjivali opstanak porodici u kojoj su ziveli. Gradjani prve generacije su svoju decu za raspuste i praznike slali kod baba i deda na selo da bi ih sklonili od ludila sa gradskih ulica i da bi se malo podgojili pa je to u selu pravilo privid da se nesto dogadja. Ustvari i dogadjalo se. Selo je bilo puno ljudi sa svih strana koji su ako nista donosili informacije i neka znanja iz grada do kojih seoska deca nisu mogla da dodju. bila je to prava urbano ruralna razmena iskustava. Osnovna cinjenica je da je tad selo bilo mesto gde se odlazilo a sad je to postao grad.
Pare su uvek bile i bice razlog. Nije u pitanju ona cista pohlepa vec jednostana zelja da se zadovolje neke potrebe, ne samo fizioloske jesti, piti i tako dalje vec i druge.
Ja na primer vec par godina gledam na TV-u razne reklame za razne koncerte na koje bih zeleo da odem ali ni na jedan nisam otisao je ne zaradjujem dovoljno da bih mogao odem. To je samo jedan banalan primer.
Pa za cuveni koncert Zvonka Bogdana na glavnjaku ja sam trebao da dam jednu dnevnicu da bi sa svojom porodicom dosao za razliku od ljudi iz grada koji su se samo dosetali, a taj koncert je placen i od mojih para.
|
besan kao pas
@ Uto, 17.01.2012. 09:37 |
|
Prirodno je da neko mlad zeli bolji zivot, bolje uslove...zbog toga i odlazimo u grad da bi studirali, da bi nesto postigli i da bismo imali neku sansu u zivotu da obezbedimo sebi bolje uslove za zivot, naravno nemaju svi uslova za to, tj roditelji nekad nemaju novac da svojoj deci pruze priliku da napreduju. Kad jednom odu u nesto bolje, mala je verovatnoca da ce se vratiti tamo gde nema nicega pogotovo ako im se tamo ukaze prilika za posao. Tuzno je sto Kljajicevo u tom smislu propada i postaje bas kao sto je Suncokret rekao "motel", a pogotovo je tuzno za mlade koji ostaju tu i gledaju kako im zivot prolazi. Mislim da se taj problem javio mnogo ranije, i glavni krivci su opet pogresni ljudi koji vode to selo. Da Kljajicevo ima nesto dobro da ponudi, mladi ne bi odlazili, ja se uopste ne cudim sto se to desava, prirodno je da covek trazi bolje mesto za sebe, mesto gde ce mu biti bolje i dok je Kljajicevo u stanju kakvom jeste, ta ce se situacija ponavljati. Iskreno, zao mi je zbog toga ali mislim da ce Kljajicevo vrveti od mladih samo leti, i cim krenu obaveze, ostavlja se iz sebe divno leto i odlazi se. Za sad, ne vidim nikakvo resenje u tome kako zadrzati mlade u selu, mislim da je to nemoguce. Pozdrav, Zvonchica |
Zvonchica
@ Sre, 18.01.2012. 23:22 |
|
Види се да су близу избори у Кљајићеву. Иако и ја сматрам да је одлив младих један од горућих проблема, не само Кљајићева, него и свих сеоских средина у Србији и да нам предстоји београдизација Србије и новосадизација Војводине, како то да се овакве теме појаве управо у овим временима, а предходних 3 године нико да се активније бави овом темом.
Предпостављам да ће тако ова тема постати мање занимљива кад протутње избори.
Нажалост стање у другим селима у околини је још горе, али то није оправдање да може да буде боље.
Првенствено се слажем са ставом да су пензионери нешто урадили ,али тоје из два разлога, као прво, људи су се организовали и сами нешто урадили, а као друго, попис становништва је показао, да као држава, старимо и да ћемо имати више пензионера него младих ваома скоро, значи има их више.
Предлажем да се млади организују и да са квалитетним предлозима траже помоћ од надлежних и спонзора. Знам да је тешко, али треба покушати.
Најлакше је кукати, треба нешто и предузети по том питању (узмите као пример пецароше, ловце и воћаре и виноградаре, који у својим удружењима много учинили).
|
BEREN
@ Čet, 19.01.2012. 12:53 |
“BEREN: Види се да су близу избори у Кљајићеву. Иако и ја сматрам да је одлив младих један од горућих проблема, не само Кљајићева, него и свих сеоских средина у Србији и да нам предстоји београдизација Србије и новосадизација Војводине, како то да се овакве теме појаве управо у овим временима, а предходних 3 године нико да се активније бави овом темом.Како наш интерес може бити исти као и пецароша, ловаца и виноградара кад је то само њихов хоби, да убију слободно време а и 90% тог времена потроше у кувању цубока и испијању ракије и вина. са тих дружења се ретко ко врати кући трезан, тако да то нема везе са младима који траже посо, да раде, да стварају породицу сутра.... маогао би да размислиш мало пре него се укључиш са предлозима за излазак из кризе. |
suncokret
@ Ned, 22.01.2012. 17:58 |
+ sto oni imaju svoje fondove i sve sto su uradili uradili su sa svojim parama bez ikakve pomoci od bilo kakvih institucija.
|
fanatx
@ Ned, 22.01.2012. 18:43 |
“BEREN: Види се да су близу избори у Кљајићеву. Иако и ја сматрам да је одлив младих један од горућих проблема, не само Кљајићева, него и свих сеоских средина у Србији и да нам предстоји београдизација Србије и новосадизација Војводине, како то да се овакве теме појаве управо у овим временима, а предходних 3 године нико да се активније бави овом темом.E moj BEREN, nemoj se hvaliti tuđim, gde bi ti Vaši pecaroši da nije našeg jezera. Što se vas tiče i vi možete samo praviti kolače od blata. I nemoj tu decu lagati već im reci istinu, imali ste jezero u sred sela pa ste ga zatrpali jer je bilo ko stvoreno za smeće.
U pravu su ta deca što se bune, čujemo da čak ni bazen i kuglana koji imate nije u Vašim rukama, sve što imate dali ste drugima.
Od svega što se može o Vama pročitati su nekakve krađe i aferice. Zaostajete u svakom pogledu.
|
mitagenije
@ Ned, 22.01.2012. 22:35 |
|
Gresis Mita...pecarosi iz Kljajiceva(Amurdzije)su sredili i odrzavaju dobar deo obale Velikog Backog Kanala,takodje su i sazidali jedan mali objekat,objekat koji je utociste za veliki broj ljubitelja prirode i pecanja.I ja im skidam kapu na ulozenom trudu i radu jer je rezultat i vise nego ocigledan.Nisam siguran ali mislim da na forumu mogu da se nadju i neke fotke sa kanala. |
fanatx
@ Pon, 23.01.2012. 00:25 |
|
Alo Mito po tebi da nije Conopaljskog jezera u Srbiji a i sire niko nebi znao da peca!!!!!!!!!
Sto se tice bazena i kuglane nije bitno u cijim su rukama vec je bito rade li ili ne. Iskreno me ne intersuje ko ce da upravlja necim dok to nesto funkcionise.
Nego opet te pitam kakav ti problem imas sa Kljajicevom.
|
besan kao pas
@ Pon, 23.01.2012. 11:32 |
“besan kao pas: Alo Mito po tebi da nije Conopaljskog jezera u Srbiji a i sire niko nebi znao da peca!!!!!!!!!posebno zbog tebe, besni, uzeo sam malo vremena i pozvao neke svije poznanike kako bih imao pouzdanije informacije a i da naša polemika bude validnija. Pre toga da se izvinim ukoliko sam te na bilo koji način uvredio kao čoveka, je r mi to nije ni bila namera, osim da na malo provokativniji način unesem malo novine u naše priče. Kad je u pitanju vaš bazen, imam informaciju da je njime upravljao Staparac, a da ste vi samo naplaćivali ulaznice. Kuglana Vam je iznajmljena a da se ne znaju uslovi tog ugovora, bar tako tvrde moji sagovornici. E sad, sa tobom se ne slažem da je svejedno ko upravlja Vašom imovinom. ponižavajuće je da od vas toliko nije mogao da se nađe neko da organizuje posao, već vam je trebao neko drugi. Ako tome dodamo da čak ni vaše poljoprivredno preduzeće nije u vašim rukama već je tamo neki tip iz Riđice, alo iz Riđice, onda s pravom mi sa strane stičemo utisak da u Krnjaji nešto zaista ne štima. I hajde onda nakon ovoga objasni nekom vašem mladom čoveku, kako to da nije bitno ko upravlja imovinom sela, kako to da pameti ima u Staparu i Riđici a u Kljajićevu da nema, ili je u pitanju možda Vaše tradicionalno neslaganje i svađa !? I još jedan detalj koji sam saznao, a mogao bi biti zanimljiv i indikativan, a to je: Vaš zakupac kuglane, !Gagović! već duže vreme NE PLAĆA struju već to umesto njega plaća Vaša MZ ! E sad ako ni to nije bitno, već je bitno da samo radi, onda te ja zaista ne razumem, i zašto bi građani plaćali troškove nekom ko je iznajmio vaš sopstveni objekat. Za sada toliko, to je ono što su meni preneli, ako nešto nije istina molim te da objasniš, ipak ti tamo živiš. |
mitagenije
@ Pon, 23.01.2012. 18:35 |
|
Momak iz Stapara je samo organizovao zurke na bazenu i nema nikakve veze sa radom bazena koliko sam ja upoznat.Sto se tice kuglane...pre nego sto ju je uzeo sadasnji vlasnik kuglana je bila u ocajnom i neupotrebljivom stanju,sada u ovom trenutku u njoj trenira klub koji mogu slobodno reci dominira i jedan je od jacih klubova u Vojvodini,takodje imamo prvaka Vojvodine iz Kljajiceva u pojedinacnom i prvake u parovima(za sad),imamo i coveka koji je trenutno prvak sveta u kuglanju i u 5 je najboljih igraca svih vremena na svetu a koji je ponikao na toj istoj kuglani.Tako da i ako MZ placa potrosenu struju umesto gazde ja na to gledam malo drugacije...gledam na to kao na dobru investiciju i promociju sela.Sto se tice PP-a sa tim nisam bas upoznat,pa verujem da ce neko drugi da ti objasni kakva je situacija tamo.Tako da sve u svemu nije bas tako crno kao sto ti mislis da jeste.Pozdrav! poruka menjana pre 4 meseca |
fanatx
@ Pon, 23.01.2012. 19:41 |
|
Apsolutno se slazem sa Berenom. Kuglani je malo falilo da nestane.
Bazenom tj. sankom je upravljao Bane pekar iz Kljajiceva i to nakon licitacije na kojoj je izlicitirao najvisu cenu za letnju sezonu.
Sto se tice zadruge ona je promenila organizacioni oblik i sad je ZZ. Poblize to znaci da je vlasnistvo podeljeni izmedju zaposlenih na ravne casti. Malo nepravedno u odnosu na one koji su otisli nakon stecaja ali u svakom slucaju nije privatizovana i propala kao mnoge zadruge po okolini. Ljudi rade primaju redovno plate i to ne minimalac. Neznam ko ti je insajder ali nije bas najbolje obavesten.
|
besan kao pas
@ Pon, 23.01.2012. 22:07 |
|
Ево одговара на део који се односи на рачуне за струју. Бројило за струју на куглани се води на МЗ "Кљајићево" и она плаћа електричну енергију, а потом испоставља фактуру за то фирми закупцу. Исти закупац струју плаћа, али му се десило у два наврата да није имао средстава да редовно измирује обавезе због дуговања која према њему има ТРА Дуга - Александро којима је испоручивао храну за раднике. Желећи да изађе у сусрет закупцу, а и желећи да помогне месту, МЗ је у два наврата са истим актерима извршила тзв. тројно пребијање дуга, тако што је МЗ купила у намештај, први пут је то било 50 столица за дом културе, а други пут намештај за Вртић у Кљајићеву, свеукупно у вредности око 180.000 РСД, што покрива потрошњу струје од око 5-6 месеци, а за осталу потрошњу у току закупа, закупац редовно измирује обавезе ка МЗ. Тако да у сваком случају МЗ није платила уместо неког оно што је потрошио.
Напомињем да је објектат куглане био девастиран и затворен до доласка садашњег закупца, који је уложио стазе и опрему за куглану у вредности од око 50000 Евра која остаје селу после одласка закупца, а и обезбеђен је бесплатан тренинг и утакмице Куглашком клубу на тим стазама, узгред буди речено на то бројило за струју је прикључен и део где су тушеви и свлачионице Рукометног клуба у Кљајићеву, а који то користе бесплатно.
poruka menjana pre 4 meseca |
BEREN
@ Uto, 24.01.2012. 09:03 |
“besan kao pas: Apsolutno se slazem sa Berenom. Kuglani je malo falilo da nestane.Ne bih da se ova naša polemika pretvori u komšijsku svađu, ali i ti i predhodni fanatx ste upravo potvrdili ono što sam ja napisao, samo na nešto drugačiji način. I iz vašeg i mog pisanje se može izvući istovetan zaključak, da sve što posedujete nije u vašim rukama te da vam onim što vredi u selu upravlja neko drugi.
Na koji način, da li je to dobro i koliko vi od toga imate koristi, to najbolje znate vi sami, ja govorim o principu da se time šalje poruka da vi nemate dovoljno sposobne ljude ili su vas sposobni napustili, druge nema.
Kad ste pomenuli zadrugu, sami ste pomenuli da je prema jednom delu vaših sugrađana načinjena nepravda, što bi značilo da i taj Riđičanac nije doneo dobro selu, već samo jednom delu, što je opet vaš problem.
Pošto je tema slična i sa onim što se dešavalo i u Čonoplji i našim preduzećem, a informacija veoma malo, evo jednog odgovora koji sam dobio, a čovek se ponudio da mu se može obratiti svako ko to želi, a isti reče da se na ovom forumu već nalaze teme koje su pokrenute u vezi vašeg preduzećeća.
poz...
kao što je i ponuđeno na SoInfu, putem mail-a ću odgovoriti svima koji mi se orate i zatraže bilo koju informaciju koju posedujem, a vezana je za istinu o našoj MZ, ali i našem bivšem poljoprivrednom preduzećeu koje je transformisano na nezakonit način, bez javnog poziva svim bivšim radnicima i kooperantima koji su to preduzeće i stvarali i gradili. Za tvoju informaciju, udruženje bivših radnika će na predstojećim izborima učestvovati sa svojim kandidatima kako bi pokušali pitanje PP"Kljajićeva" ponovo aktuelizovati i vratiti ga u okrilje sela i u ruke onih koji su ga stvarali, a sprečiti pokušaj da se isto proda nakon usvajanja novog zakona. Tražili ste naziv teme koja je svojevremeno bila na SoInfu u vezi zadruge: Pa evo, U pretraživaču ukucajte: KAKO JE NESTALO DRUŠTVENO POLJOPRIVREDNO PREDUZEĆE "KLJAJIĆEVO" i tamo imate dovoljno informacija o načinu na koji je to urađeno. Tražili ste i teme o MZ kljajićevo, pa evo: Takođe u pretraživaču ukucajte: OSUĐENI SEKRETAR OJADIO KASU MZ KLJAJIĆEVO Tačno je da je moj nalog na SoInfu blokiran, da budem iskren ni meni nije sasvim jasno, ali sam posredno saznao da je uredništvo SoInfa imlo problema i pritisaka od strane pojedinaca iz same Županije i MZ, ali i iz Zadruge, u smislu da mi se ograniči dalje pisanje. Da li je to razlog ili nešto drugo, ne znam, ali u toku je razmatranje mog zahteva da mi se vrati nalog i pravo da odgovorim na pojedina pisanja na ovom sajtu akoja se tiču mene i tema koje sam pokrenuo. Mislim da nije fer da se o meni piše a da mi se ne pruži prilika da odgovorim. Ekipa SoInfa je na potezu:::: Malo sam pogledao šta tamo piše i ima dosta toga suprotnog od ovoga što ti iznosiš "BESNI", a i pokušao sam neke informacije dobiti i na sajtu MZ Kljajićevo ali tamo nema ništa važno, a pogotovo o potrošnji, o struji kako to objašnjava BEREN, kao uostalom ni o jednoj MZ zajednici na teritoriji grada Sombora.
Nije mi do kraja jasno zašto se svima ovde ne dozvoljava da iznesu svoje stavove, pogotovo ako se radi o javnim institucijama kao što je MZ, ili grad ili neko druđtveno preduzeće.
|
mitagenije
@ Uto, 24.01.2012. 13:32 |
“BEREN: Ево одговара на део који се односи на рачуне за струју. Бројило за струју на куглани се води на МЗ "Кљајићево" и она плаћа електричну енергију, а потом испоставља фактуру за то фирми закупцу. Исти закупац струју плаћа, али му се десило у два наврата да није имао средстава да редовно измирује обавезе због дуговања која према њему има ТРА Дуга - Александро којима је испоручивао храну за раднике. Желећи да изађе у сусрет закупцу, а и желећи да помогне месту, МЗ је у два наврата са истим актерима извршила тзв. тројно пребијање дуга, тако што је МЗ купила у намештај, први пут је то било 50 столица за дом културе, а други пут намештај за Вртић у Кљајићеву, свеукупно у вредности око 180.000 РСД, што покрива потрошњу струје од око 5-6 месеци, а за осталу потрошњу у току закупа, закупац редовно измирује обавезе ка МЗ. Тако да у сваком случају МЗ није платила уместо неког оно што је потрошио.Vi ste poštovani BEREN očito neko ko je deo Saveta ili radi u MZ, a mene samo zanima zašto to što objašnjavate, ako je sve predpostavimo u redu, ne mogu građani da pronađu na sajtu MZ i onda bi verovatno izostale priče. Ovo nije karakteristično samo za Vašu MZ, jer veoma su retke one koje jasno istaknu podatak kako su trošena sredstva.
To su zajednička i javna sredstva i to ne bi trebalo da je nikakva tajna, a evo vi navodite primer oko Vaše struje i kompenzacija, a ja bih samo jedno pitanje kao primer:
Da li je prilikom nabavke nameštaja od firme Tra Duga raspisana javna nabavka u skladu sa zakonom.
To je primer kako bi građani mogli da postavljaju pitanja i dobiju odgovore na ono što ih zanima.
E kad bi to tako bilo moguće, ne bi Srbija bila tu gde jeste.
|
mitagenije
@ Uto, 24.01.2012. 13:39 |
|
Druze ja sam ti samo potvrdio da si napisao glupost kad si rekao da Staparac vodi bazen,Beren ti je lepo objasnio za potrosak struje.I jos jedna bitna stvar...jedno je imati umno sposobnog coveka u selu,a drugo je imati coveka koji je finansiski sposoban da uradi nesto!.Za primer cu da ti dam Zeljka Rebracu koji je kao sto i sam znas Prigrevcanin,a pogledaj samo sta je uradio u Apatinu i Somboru,i sta je mogao da uradi sa nasim bazeno da ga je kupio...a to sto je on uradio u tim mestima ne znaci da u Somboru i Apatinu nema sposobnih ljudi.I jedina stvar sa kojom se slazem sa tobom jeste da nam vlast nije bas za pohvalu,i to je sve.
poruka menjana pre 4 meseca |
fanatx
@ Uto, 24.01.2012. 14:01 |
|
Vezano za zadrugu scenario koji bi se verovatno dogodio da zadruga nije preregistrovana bi bio kao i u okolini. Kupio bi je neki Jerkovic, Matijevic, Vitkovic, radnici bi dobili neku sicu za akcije a predizece bi propalo kao u Gakovu, Mileticu itd. Ovako ljudi primaju plate a i ljudi iz Kljajiceva su vlasnici.
I samo da znas ja sam dete nekog ko je radio u toj zadruzi i nije dobio nista ali smatrama da je ovo dobar potez.
|
besan kao pas
@ Uto, 24.01.2012. 20:03 |
| Mito, pardon Branko jesil´ to ti? |
besan kao pas
@ Uto, 24.01.2012. 22:28 |