Život > Muzej se godinama ruši

Foto 11710Nijedan od dva programa povodom obeležavanja godišnjice Batinske bitke nije održan u muzeju koji je posvećen događaju iz Drugog svetskog rata. Iako Subnor godinama traži da se Muzej Batinske bitke obnovi, objekt je zapušten i napušten više od 15 godina. Izložba dokumentarnih fotografija i projekcija filma „Batina- tako je bilo”, održani su u Gradskom muzeju u Somboru, a borci koji su učestovali u velikoj pobedi nad Nemcima, okupili su se u jednoj čardi.
Iz zgrade muzeja na Dunavu kod Bezdana pokradene su termo-peći, instalacije, metalni delovi sa zidova, čak i betonske kocke. U objektu godinama nema ni struje, vode, a okolni prostor od 3,5 hektara zarastao je u korov i šiblje. Muzejska postavka nije stradala jer je na vreme izmeštena. Pošto je zgrada muzeja neprikladna za svečanost, obeležavanja godišnjice Batinske bitke i polaganje venaca organizuje nekoliko stotina metara dalje. Batinska bitka se vodila se od 11. do 19. novembra 1944. godine između jedinica Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije s jedne strane i jedinica Vermahta i njegovih saveznika sa druge strane.
- Bitka je trajala sedam dana i za to vreme poginulo je 2000 vojnika partizanskih jedinica i Crvene armije. Učestvovali su borci cele Vojvodine, a među njima bilo je 800 Somboraca. Muzej posvećen tom velikom istorijskom događaju propada i Subnor godinama od gradskih vlasti traži da se obnovi, ali uvek dobijemo odgovor da nema novca. To je prošle godine rekao i Milorad Đurić, pokrajinski sekretar za kulturu - kaže Petar Grabež, predsednik Subnora u Somboru.
Muzej Batinske bitke nalazi se na 1425 kilometru, na ulasku Dunava u Srbiju, na polovini toka do ušća u Crno more. Zbog toga u somborskom Gradskom muzeju žele da objekat pretvore u ekološki centar mladih podunavskih zemalja. Ali, za to je potrebno mnogo novca jer je ostao samo kostur nekadašnje zgrade.
- Po našem projektu taj prostor bi trebalo pretvoriti u ekološki centar mladih podunavskih zemalja. Oni koji Dunavom uđu u Srbiju, posle carinskih formalnosti u centru bi dobili informaciju o nastavku puta. U centru bi bili i vodiči koji bi vodili turiste kroz Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje. U drugoj fazi pored centra trebalo bi podići i nekoliko bungalova - kaže Branislav Mašulović, direktor Gradskog muzeja u Somboru.
U budućem centru u jednoj prostoriji bi se nalazila obeležija Batinske bitke. Tu zamisao su podržali predstavnici Subnora. Projekat je upućen gradskim vlastima, ali Gradskom muzeju se nije javio niko, ko bi bio zainteresovan za gradnju ekološkog centra mladih. Muzej Batinske bitke, osim zgrade obuhvata i prostor od 3,5 hektara, otvoren je 1981. godine. Radio je deset godina, a potom je zbog raspada države i početka rata zatvoren. Stalna postavka je izmeštena, a u muzeju su jedno vreme boravili rezervisti.
Hrvati sačuvali obležja
Memorijalni kompleks Batinska bitka na hrvatskoj strani Dunava, redovno se održava. Na toj strani je spomenik Pobednik, rad Antuna Augustinčića i memorijalni park u kome je sahranjeno 1297 vojnika Crvene armije. Ovo spomen obležje posećuju brojni turisti, a pre dve godine obišlo ga je i hiljadu biciklista.

Zlata Vasiljević, Blic (subota, 19. novembar 2011.)
mifi
@ Ned, 20.11.2011. 15:32
mifi
Nije sporno da je grehota da ono cudo propada tamo, ali je vec toliko propalo i opustoseno da tesko moze tek tako da se nesto napravi...ali i bukvalno bilo sta da bude tamo, sve da je i to necija shupa za odlaganje drva, jeste mnogo korisnije i pametnije nego ovakvo stanje kao sada... No i pored toga, ZASTO POBOGU se Muzej bavi temom turizma!??!??! Ako to neko moze da mi objasni, bio bih zahvalan...muzej pise i predaje projekte za turizam i pored postojece gradske institucije zvane TURISTICKA ORANIZACIJA SOMBOR??? 

Iako mislim da to sto se planira, nije tek tako lako sprovesti u delo, jer mnooooogo drugih stvari jos mora da se uredi kako bi se ispunili svi uslovi da i taj muzej funkcionise kako su naveli u projektu...a za pocetak treba turistima obezbediti sa pravne i proceduralne strane mogucnost da tu staju, a potom ima jedan mali nedostatak - KOJI TURISTI? Radim tamo i na prste mogu prebrojati turiste mesecno, tako da im treba dati i razlog sto bi izasli tu i povod i ponuditi program!

Ali opet, van svake pameti da se Gradski muzej time bavi!?
A usput, imamo mnogo vecih problema i od tog muzeja...pogledajte samo centar, Grasalkoviceva, Kronic palata, Dom JNA, DOM OMLADINE!!!
SoulFly
@ Ned, 20.11.2011. 20:56
Odgovor na temu Premeštanje teme