Kultura > U Preparandiji još jedna galerija

Foto 150Foto 151Savet Pedagoškog fakulteta odlučio je da u zgradi Preparandije stalni izložbeni prostor obezbede još jednom slikaru. Tako će uz Savu Stojkova, stalnu postavku u zadužbini patrijarha Gergija Brankovića imati i Pavle Blesić, koji će tridesetak dela odabrati za stalnu postavku.
- Ta prelepa zgrada dugo je bila neuređena, a sada je ponovo u starom sjaju. Odlučili smo da u njoj retrospektivnu postavku, osim Save Stojkova, ima i Pavle Blesić, koji je takođe poznat slikar - kaže Aleksandar Petojević, dekan Pedagoškog fakulteta.
Blesića je odluka članova Saveta pijatno iznenadila. Tim pre što, iako je za svoj rad dobio mnogo priznanja, u Somboru to nije cenjeno.
- Drago mi je što je prvo Bunjevička matica iz Subotice predložila da se moj atelje kod Istorijskog arhiva preuredi u galeriju. Međutim, za to treba mnogo novca. Onda je stigla vest da će Pedagoški fakultet otvoriti stalnu postavku mojih slika i one će biti dostupne javnosti - kaže Blesić.
Za Preparandiju je ovaj likovni umetnik posebno vezan jer je u njoj 1946. godine završio Učiteljsku školu. Do otvaranja stalne postavke ostalo je manje od mesec dana, pa Blesić mora da brzo donese odluku kojih će trideset radova biti u stalnoj postavci.
- U svom radu sam imao nekoliko tematskih opredeljenja. Bavio sam se medaljonima, zapisima, temam iz porodičnog albuma, antikom, bedemima, kapijama Sombora, ikonografskim zapisima. U poslednje vreme stvaram na temu Tempus fugit, što u prevodu znači vreme teče - kaže Blesić.
Izbor će biti težak jer slikar smatra da je svaki ciklus bio važan i za svaki je podjednako emotivno vezan. Već je odlučio da će u stalnoj postavci biti slike iz svih ciklusa iako kapije Sombora najviše odgovaraju ukusu Somboraca.
Pavle Blesić je 80 godina vezan za rodni Sombor u kojem slika i vaja. O njegovom radu su objavljene tri monografije, imao je pedesetak samostalnih izložbi i učestvovao je na oko 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
Muzej i galerija
Zgradu Preparandije, zadužbinu srpskog patrijarha Georgija Brankovića, koristi Pedagoški fakultet. Posle rekonstrukcije, u njoj otvoren je Pedagoški muzej, u kojem je obeleženo 230 godina obrazovanja učitelja. U Preparandiji je i stalna retrospektivna postavka slikara Save Stojkova sa 60 radova.

Zlata Vasiljević, Blic (ponedeljak, 3. oktobar 2011.)
mifi
@ Pon, 03.10.2011. 14:06
mifi
Bravo!
Mudra odluka.
Čestitke i umetniku i onima koji su odlučili.
seka
@ Pon, 03.10.2011. 19:21
seka
Odgovor na temu