SOinfo > Dnevnik sa usavršavanja

Foto 10862 Foto 10863 Nakon uobičajenog upoznavanja sa pravilima u Dojče Vele, redakciji na srpskom jeziku, uputila sam se ka smeštaju. Život u stranoj zemlji, naime, na prvi pogled ne razlikuje se previše od  života u Srbiji, (zaista)! U ovom internacionalnom Domu mnogo je mladih ljudi koji rade doktorate, usavršavaju se u svom sektoru obrazovanja. Zamislite, svaki dan, u svakom trenutku, čujete razgovore na nekom stranom jeziku, živite okruženi ljudima iz svih mogućih krajeva sveta. U svakome razgovoru i druženju saznajete toliko novih informacija o zemljama iz kojih ti ljudi dolaze; o njihovim navikama, načinu života, običajima i razmišljanjima koja su često drugačija iz perspektive naše kulture. I slobodno mogu reći da je bilo trenutaka kad mi je bilo teško prihvatiti njihove navike, npr. meni do tada strane i čudne mirise iz kuhinje u kojoj moje „komšije“ Kinezi, Koreanci, Indijci, Libanci, Rusi, Meksikanci, Nemci i drugi pripremaju svoje specijalitete 24 sata na dan. Mirisu su zaista raznovrsni.
Radni dan mi počinje u 9 časova ujutru. Dolazim u redakciju u kojoj me čeka uigrani tim novinara. Ono što je mene oduševilo jeste timski rad i kolegijalnost. DW - srpska redakcija informacije plasira, za sada, na dva načina, putem radija i interneta. Program čini 7 emisija po 15 minuta.
Šta ja radim? Obično čitam tekstove, jer im se dopada moj glas. Montiram prilog i kasnije, eventualno, prevedem neki tekst, koji se postavlja na internet. Ova multimedijalna "kuća" plasira informacije iz celog sveta. Kasnije dem na kurseve/ seminare.
Potom ili idem u smeštaj, ili na kaficu i večeru u grad Bon. Oduševljenje gradom i svim što mi boravak u njemu pruža svakim danom raste sve više. Nalazi se na obalama reke Rajne, ima oko 300. 000 stanovnika i prostire se na oko 141,22 km² . Grad ima istoriju dugu 2000 godina i spada među najstarije nemačke gradove. Bio je glavni grad Zapadne Nemačke od 1949 do 1990. Ovde je rođen i Ludwig van Beethoven (najverovatnije 16. decembra 1770. godine).
Sticanje novih veština u programima poput DIRA-e ili Open Media-e iskustvo je više, nekako fensi.
Ono što nije bilo ugodno, a sada mi je smešno jeste da sam ceo jedan dan tražila banku da podignem novac. Kada sam je pronašla, shvatila sam da nisam u toj banci već u drugoj, a u to vreme banke su se zatvarale. Novac sam podigla sutradan...
Sa struučnog usavršavanju u DW, redakcija na srpskom jeziku

maka
@ Sre, 29.12.2010. 20:32
maka
Odgovor na temu