Politika > Mladi LDP Sombor: 12. Avgust, Dan mladih

>>
12
Obelezavanjem Medjunarodnog dana mladih,12. avgusta,Mladi Ldp u vise desetina gradova i
opstina u Srbiji salju istu poruku. Ona u sebi nosi snazno nezadovoljstvo polozajem i stanjem
sa kojim se suocavaju mladi ljudi u Srbiji. Problemi su isti u svakom gradu i opstini u kojima
cemo imati akciju u cetvrtak: nezaposlenost, zastareo obrazovni sistem, evidentno povecanje
nasilja,zamrli kulturni i sportski zivot... Oko resavanja ovih problema neko konacno mora preuzeti
inicijativu i odgovornost.Mladi Ldp su identifikovali jasne poteskoce i primere nebrige drzave o
Mladima, koji se moraju u vremenima koji dolaze resavati sistemski kroz ukljucivanje citavog
drustva i svih institucija u njemu. Takodje,pozivamo mlade ljude iz našeg grada da ucestvuju,
predlazu i bore se za svoje interese i ciljeve i kao takvi uvek ce biti prepoznati od strane
Liberalno-demokratske partije.

Na danasnjoj konferenciji za stampu posvecenoj Danu mladih zelimo da aktuelizujemo nekoliko
problema koji se vec godinama uspesno zataskavaju, a ticu se mladih. Naime, za početak
(naglašavam za početak) zahtevamo od nadležnih gradskih celnika da upoznaju mlade u
Somboru kako, kada, zbog čega i za rad cega im je oduzet Dom omladine? Svi znamo da se u
bivsem Domu omladine nalazi Kulturni centar koji bi trebalo da se stara o celoj zgradi. Evidento
je da je deo jedan deo objekta u katastrofalnom stanju, a drugi koji je finkcionalan nije dostupan
maldima za ispunjavanje I organizovanje kvalitetnog sadrzaja. Ne smatramo da ne treba da
postoji Kulturni centar, ali ne na ustrb nepostojanja Doma omladine. U mnogim gradovima u Srbiji
ili postoji Dom omladine kao posebna institucija koja organizuje kulturno edukativne aktivnosti
za mlade ili taj posao organizuje gradski kulturni centar. U Somboru se ne primenjuje ni jedan
od ova dva slucaja ili je ovaj drugi zanemarljivo slabog intenziteta. Naime, uprkos postojanju
mnostva kvalitetnih bendova u Somboru “uparlozena” je basta Kulturnog centra tj. bivseg Doma
omladine, a o sposobnosti I izdvajanju sredstava za dovodjenje nekog poznatijeg benda Iz
regiona da I ne govorimo. Sreca pa u Gradu deluje nekoliko omladinskih organizacija koje se
trude da uz minimalna sredstva organizuju jeftinu, a kvalitetnu zabavu za omladinu u gradu.

Drugi problem koji se između ostalih tiče I mladih je nelegalan rad nekih radio stanica u Somboru.
Te stanice osim što krše zakon, nemaju dozvolu za rad, ne plaćaju porez, štetno tj, nepedagoški
utiču na omladinu promovišući jedan veoma nizak sistem vrednosti svojim programom. Pored
toga svojim populistickim I niskokvalitetnim sardrzajem, zauzimaju medijski prostor I tržište
lokalnim medijima koji imaju dozvolu za emitiovanje I dovode ih u situaciju da se ugase. Za sada
lokalna samouprava zmuri na ove probleme, a zbog “burazerskih odnosa” omladini I građanima
se polako ukida pravo na kvalitetnu informaciju. S toga pozivamo nadležne na odgvornost po
ovom pitanju I upozoravamo da zatvaranjem ociju pred ovim pitanjem I sami krse zakon.

Da ne budemo totalno negativni, ne može se reći da nema podrske mladima u Somboru
koji imaju ideje I žele da se bave nekim vidom aktivizma kroz nevladin sektor tj. omladinske
organizacije. Postoji podrska I u poslednje vreme je za razliku od prethodnih godina pojačana
u smislu finansiranja programima za mlade zahvaljujuci izradi LAP-a za mlade, ali ponavljamo
nedostaje adekvatna institucionalna podrska kulturnim aktivnostima namenjenim mladima, sto je
takodje zavisi od Gradske uprave.

Obzirom da je GO LDP svestan odgovornosti i teske situacije kako za sve stanovnike Sombora

tako I za omladinu, trudićemo se da u narednom periodu zauzmemo upražnjeno mesto jedine
odgovorne I ozbiljne opozicije u gradu danas, I da se najvise okrenemo omladini u celini. Jer
pouceni primerom dobre prakse razvijenih zemalja Evrope kao sto su Finska, Svedska, Irska,
Holandija I Norveska smatramo da je ulaganje u omladinu I obrazovanje najsigurnija investicija.
A to narocito vazi za manje lokalne zajednice poput Sombora gde je prisutan problem velikog
odliva mladih. Naime, mladi ne treba da se posmatraju kao problem koji treba resiti nego resurs
u koji treba ulagati u cilju resavanja zajednickih problema na putu ka zdravijem, obrazovanijem I
bogatijem drustvu lokalnoj zajednici.
Naglasavamo da icemo intenzivirati aktivnosti usmerene ka resavanju kako problema u vezi

sa Domom omladine, nelegalnim medijima koji nepedagoski uticu na decu i omladinu tako I
mnostvom ostalih gorucih problemima koji se ticu mladih u Gradu.

Pohvaljujemo inicijativu omladinskih organizacija I KZM-a u vezi sa organizacijom alternativnog,
tj. Somborskog leta za mlade I apelujemo na mlade da isprate program te iskoriste odličnu priliku
da se jeftino, a kvalitetno zabave.

Mladi LDP Sombor
pcmaniac
@ Čet, 12.08.2010. 21:27
pcmaniac
Ako je LDP ovako ocenio odnos lokalne samouprave prema mladima, pa na osnovu čega je onda Somboru, kao lokalnoj samoupravi, dodeljena nagrada za poseban odnos prema mladima, baš danas na svetski dan mladih ? 
branko558
@ Čet, 12.08.2010. 22:29
branko558
na osnovo toga shto je chak i takva, u nekim poljima naprednija...a chvrsto sam uveren da nije ona sama zasluzhna zato shto je tako sjajna, vec prvenstveno Kancelarija za mlade i NVO sektor koji radi sa i za mlade!
SoulFly
@ Pet, 13.08.2010. 02:55
Koliko znam, NVO sektor nije deo lokalne samouprave i zašto njihov rad i uspehe pripisivati kao dobar i sjajan rad lokalne samouprave.?

poruka menjana pre 1 godinu
branko558
@ Pet, 13.08.2010. 20:12
branko558
Kancelarija za mlade jeste deo, a ona je pokrenula dobru saradnju sa NVO..
pcmaniac
@ Pet, 13.08.2010. 20:21
pcmaniac
Tvoje gornje saopštenje u ime mladih LDP-a, posebno deo koji se odnosi na oduzeti dom omladine, ne daje osnova za dobru ocenu rada lokalne samouprave, kad su mladi u pitanju. Samo osnivanje KZM nije dovoljno da se dobije takva ocena, a o dodeljenoj nagradi nemam komentar, a vidim nema ni neko drugi.

Bojim se da je u pitanju strančarenje, a to nije dobro za budućnost mladih ako budu upregnuti u stranačka kola.
branko558
@ Pet, 13.08.2010. 20:33
branko558
NIje to njegovo saopstenje!!!! vec preneto saopstenje mladih LDP, kao i mnoga stranacka koja postavimo ovde!! u nicije ime se ne pise , pogotovo ne u ime stranaka !!
Somborska KZM je odradila dobar posao, i okupila veliku vecinu NVO sektora , sinocno okupljanje mladih je pokazalo na sta lici ta saradnja. KZM na zalost nema ingerencije nad domom omladine, vec Kultrurni centar , koji svesno marginalizuje mlade i ne radi svoj posao !!!

mifi
@ Pet, 13.08.2010. 21:42
mifi
Mifi, kad sam rekao strančarenje nikako nisam imao u vidu da to radi PC, naprotiv, to se odnosilo samo na nekoliko komentara u drugim temama u vezi sa osnivanjem KZM, za koje dosta njih ocenjuje da su proizvod jedne partije ( G17), te u tom smislu je moja bojazan na negativan uticaj na mlade. Stranke jednostavno nastupaju tako, žele potpunu kontrolu nad svim i svačim, a mladi su posebna meta.

Dakle, nema nikakve veze sa Nemanjom, mada ono saopštenje može da izgleda tako.
branko558
@ Pet, 13.08.2010. 23:55
branko558
Evo kako ko identifikuje probleme i sta organizuje na Dan mladih:

Omladinska mreza G17plus Sombor 

Mladi LDP Sombor 

KZM + omladinski NVO sektor Sombora 

goldpso
@ Sub, 14.08.2010. 23:36
Ova tri priloga su baš dobrodošli i daju jasniju sliku stanja i brige o mladima.
Ono što je primetno, posebno u trećem prilogu KZM je veoma mali broj prisutnih, obzirom da je promocija KZM -a trajala nekoliko nedelja.?
Nisam nešto primetio mlade iz okolnih sela, ali, verovatno će neko reći : pozvani su, njihov je izbor da dođu ili ne. Možda izbor muzike nije prihvatljiv za sve ili nešto drugo, svakako organizatori i KZM treba da daju odgovor, zašto  manifestacija nije bila masovnije posećena.?
primetno je, da problem Doma omladine dominira u zalaganjima mladih LDP-a i G17, a da ga KZM i ne pominje, što je i razumljivo obzirom ko finansira KZM. Pravo je pitanje, ko je uopšte ukinuo ugasio rad Doma omladine i zašto se to tako dugo provlači kao tema.?
Napokon, hajde da vidimo rezultate sprovednih anketa, ali sprovedite ankete i po selima, pa valjda i tamo još ima mladih. 
branko558
@ Ned, 15.08.2010. 10:15
branko558
Zoran Ostojić je gost danasnjeg skupa od 17-20 Javni skup "Očekujemo 6. oktobar X godina" i projekcija filma "Dan kada sam resio da ostanem"

srdjanvlaskalic
@ Sre, 06.10.2010. 13:19
http://www.youtube.com/watch?v=E4_4yQ2uxCc

ovo je odgovor isfrustriranom branku.
nemoj da pricas da nije bilo mladih na desavanju KZMa, nemoj da spominjes KZM u kontekstu lokalne samouprave jer ja kolko znam pojma nemas o tome :)
i da ti objasnim: KZM SE NE FINANSIRA IZ BUDZETA GRADA SOMBORA.

I da ti jos nesto objasnim.

to nije delo KZMa nego je delo NVO sektora gde je KZM imala ulogu koordinatora, i to iskljucivo par OMLADINSKIH udruzenja i pojedinaca koji se zalazu da se neke stvari u ovom gradu promene.

DrNoise
@ Sre, 06.10.2010. 14:25
DrNoise
Doktore. doktore. Kao i obično zapetljao si se ko pile u kučinu !
Prvo nije KZM, pa onda jeste malo i KZM ali sa strane, nezvanično, pa se kao ne finansira od grada već od Ministarstva sporta da promoviše G17, i bla, bla, dragi doktore.

Ajde se ti najpre malo saberi, pa onda pročitaj to što si napisao, izanaliziraj i onda iza tog tvog paravana napiši napokon šta si hteo da kažeš, ali ovaj put da te bar pola forumaša razume.

I još nešto; Da nisi ti možda u društvu nekih koje dotiče moje pisanje. ako jesi, pokušaj argumentovano pobiti bar jednu informaciju koju sam izneo. Ako nisi među onima koje kritikujem, šta je onda u pitanju.?

branko558
@ Sre, 06.10.2010. 20:08
branko558
kad je to KZM promovisala G17?

branko, smanji provokacije..
pcmaniac
@ Sre, 06.10.2010. 20:13
pcmaniac
Evo, već sam smanjijo !
Naglasak je na Ministarstvo sporta, koje je u vlasništvu G17, i malo bolje pročitaj šta sam napisao; G17 se promoviše preko tog Ministarstva, pa i tako što organizuje navodne KZM.
Nije to samo moja konstatacija, pročitaj i ostale postove, i nemoj se predstavljati kao neinformisam.

branko558
@ Sre, 06.10.2010. 20:23
branko558
neka se promoviše ako su uradili nešto korisno..
nisam siguran da li je samo g17 zaslužan za KZM, ali je to nebitno.. dobro je što KZM postoji i radi

spominješ da nije bilo puno mladih na događajima..
ja mislim da ih je bilo dosta, a nadam se da ne meriš kvalitet nečega po veličini auditorijuma.. država treba da promoviše i sufinansira sadržaje koji su kvalitetni i pritom neisplativi, a ne sadržaje koji su komercijalni i popularni..
pcmaniac
@ Sre, 06.10.2010. 20:32
pcmaniac
„to nije delo KZMa nego je delo NVO sektora gde je KZM imala ulogu koordinatora, i to iskljucivo par OMLADINSKIH udruzenja i pojedinaca koji se zalazu da se neke stvari u ovom gradu promene.”

bogami, ni ja ovo nisam bas najbolje razumeo...
Ali, sta sad, nevladine vladine organizacije, i idemo dalje.
sinisa
@ Sre, 06.10.2010. 20:36
sinisa
Još nešto za Dr.Noisa !
Ti kad braniš i tumačiš aktivnosti KZM-a, prenebregavaš činjenicu da mladih ima i u selima sa teritorije Somborske opštine.
Koliko se vidi iz mog piasanja, a koje si ti navodno pročitao i na isto daješ odgovor, podetio sam između ostalog, i na tu činjenicu. Kzm je "zaboravila " seosku omladinu, ali i ti dr. pišeš isključivo o promenama u "ovom gradu" koje očekuješ, dakle, sela ništa, tamo nema mladih i tamo nema promena. E moj doktore, doktore, razmisli malo, sve te Vaše video klipove nako gleda i primetno je odsustvo omladine, kako bi rekli, sa strane. A šta njima fali ?
branko558
@ Sre, 06.10.2010. 20:46
branko558
konkretno znam da je bila organizovana i manifestacija u bačkom monoštoru, a mislim da je bilo i nešto u bezdanu.. za ostala sela ne znam

KZM nije bila realizator manifestacija, nego je samo koordinisala rad nevladinih organizacija koje su realizovale svoje projekte

poziv za učešće u realizaciji sopstvenih projekata je bio otvoren za organizacije i pojedince iz celog grada, a to što se niko iz kljajićeva nije prijavio.. to je ono što fali selima.. samoorganizacija
takođe, sa onolikim budžetom nije bilo šanse da se manifestacijama pokriju svih 15 sela, već je jednostavnije da svi zainteresovani posete grad
pcmaniac
@ Sre, 06.10.2010. 20:51
pcmaniac
pcmaniac: neka se promoviše ako su uradili nešto korisno..
nisam siguran da li je samo g17 zaslužan za KZM, ali je to nebitno.. dobro je što KZM postoji i radi

spominješ da nije bilo puno mladih na događajima..
ja mislim da ih je bilo dosta, a nadam se da ne meriš kvalitet nečega po veličini auditorijuma.. država treba da promoviše i sufinansira sadržaje koji su kvalitetni i pritom neisplativi, a ne sadržaje koji su komercijalni i popularni..
Eto tvog odgovora ! Pa neka se promovišu!
Nešto slično kao krilatica je bila i u doba komunizma, na koje se ti izuzetno gnušaš; "PA NEKA JE UZEO KAD I NAMA DAJE".

Naravno, očito da je bilo malo mladih na njihov dan, a to što ti misliš da je bilo dosta, to je tvoje mišljenje i tvoj subjektivni doživljaj kao jednog od organizatora ispred Studija 5, ako se ne varam, što nikako ne znači da je to tako. Uostalom, to je samo mišljenje jednog od odgovornih za organizaciju.

Pominješ Državu i njenu ulogu, pa zar ista ne finansira KZM !? Pa kad treba da se vidi aktivnost KZM-a u punom naponu ako ne baš na taj dan, pa neće valjda 7. jula !!?

Na onom snimku Nemanja, vidljiva je i na tvom licu izvesna neprijatnost, što ste kao "dar" gradskih vlasti dobili TAMIĆ, za koji sam napisao da se verovatno više čuo od samog razglasa.

No, bolje da prekinemo, neznam samo zbog čega je dr.noise ikopao ovu temu iz avgusta ? 
branko558
@ Sre, 06.10.2010. 21:01
branko558
>>
12
Odgovor na temu