Kultura > Akademik Deretić o srpskoj istoriji

Pred pedesetak posetilaca u Srpskoj čitaonici u Somboru akademik Jovan Deretić održao je predavanje na temu skrivena srpska istorija. On se ovom tematikom bavi više od 30 godina. Putujući po zapadu i istoku, otkrivajući frapantne činjenice o sudbinama antičkih naroda i poreklu Srba i nacija koje su postale od njih. Zapravo, odakle potiču i odakle su naselili balkansko poluostrvo. U svom izlaganju ostavio je mnoga otvorena pitanja, razvijajući veoma zanimjlive teze o poreklu srpskog naroda. Uvodnu reč dao je Magistar Slavomir Dedić, koji je i ovog puta bio domacin skupa istorijskog karaktera.
Izvor: Bojan Aleksić
savamajstor
@ Čet, 10.06.2010. 11:58
savamajstor
Au, da smo u normalnoj drzavi, ovakvi bi bili u instituciji zatvorenog tipa. :)
Za one koji nisu bili, cisto da se malo upoznaju sa ''zanimljivim tezama'':

Lik, uzgred, nije profesionalni istoricar, ne znam kako se okitio titulom akademika, i na cemu je doktorirao... :D
http://arhe.wordpress.com/2009/05/13/dr-jovan-deretic-svesni-pseudoistoricar-ultra-nacionalista-ili-jednostavno-osoba-koja-lupeta/

poruka menjana pre 2 godine
sinisa
@ Čet, 10.06.2010. 15:21
sinisa
Bez uvrede Sinisa, a kakva je tvoja kvalifikovanost da "stručno" ocenjuješ tuđi rad. Nije uostalom ni čudo da baš ti reaguješ na ovu temu, već si se deklarisao po svojoj "stručnosti" i stavovima.
Hajde iznesi svoja zvanja, koja ti daju za pravo jedno takvo reagovanje. Olako potežeš te tvoje "zatvore" a da to bar površno, kao što je uostalom i ukupno tvoje učešće, bez dokaza, ne potkrepiš nekim čiwenicama.
branko558
@ Čet, 10.06.2010. 16:17
branko558
Nisu zatvori, nego ludnice, Branko, ludnice...

Svojevremeno, u vrlo ''prosrpski'' orijentisanom NIN-u, uzgred, jedan istoricar sa pravim doktoratom (Deretic je zavrsio masinski fakultet, ako se ne varam) je vrlo utemeljeno i strucno osporavao njegove smesne ideje i ''dokaze''.

No, izlisno je o tome i pricati, svako sa elementarnim obrazovanjem (ne mora da bude fakultetsko ;)) moze da uvidi razliku izmedju pomahnitalog i frustriranog pseudoistoricara i kvazinaucnika i nekog ko zaista zna sta prica.

U svakom slucaju, iskopaj ti jos nekoliko You Tube klipova sa govorima znamenitog doktora Deretica, pa uzivaj. ;)

P.S. Gde sam se to deklarisao stavovima i ''strucnoscu'', bas me zanima, i sto to tebi smeta?

sinisa
@ Čet, 10.06.2010. 16:32
sinisa
Tvoje pisanje i svaka druga uvredljiva reč prema onima koji po tebi treba da su u "zatvorima" ili "ludnicama" najbilje govori o tebi samom. Uostalom, nek drugi ocenjuju tvoju "tolerantnost" na drugačije mišljenje i stavove.
Ja i ti smo očito dva sveta, koji si ti neznam, ali da imaš ozbiljnih problema u komunikaciji i da ti je prag tolerancije nizak, više je nego vidljivo.
Isključivost i vređanje je izgleda rvoja najveža "vrlina" a ovakav vid "pražnjenja" za tebe, niko ne zna ko si i možeš lupati i vređati koliko ti volja.
Za razliku od tebe, moj identitet je poznat i za sve što sam napisao imam dokaze, i to duple.

Prema tome, prestani da vređaš i poštedi nas onih linkova sa sličnih foruma i forumaša sličnih tebi, samo koji li si ti od oni učesnika, može se naslutiti jer ti je jezik prepoznatljiv, snishodljiv i prepun odbojnosti, pa i mržnje prema onima koji nisu po tvom uvraženom kriterijumu.
Providan si sa takvim pisanjem.
branko558
@ Čet, 10.06.2010. 20:24
branko558
Vidi, samo se ti drzi prica o MZ Kljajicevo, to ti najbolje ide. ;)
Samo, steta sto ti je pamcenje selektivno, pa ne mozes da se prisetis ''zlatnih vremena'', kad si i ti sedeo tamo, a koja mestani tvog sela bas i ne pamte kao sjajna. ;)

Prema tome, prestani da vređaš i poštedi nas onih linkova sa sličnih foruma i forumaša sličnih tebi, samo koji li si ti od oni učesnika, može se naslutiti jer ti je jezik prepoznatljiv, snishodljiv i prepun odbojnosti, pa i mržnje prema onima koji nisu po tvom uvraženom kriterijumu.

Pazi, to mozes da mi kazes kad otvoris svoj forum, na kom ces TI biti administrator/moderator. :)

Uzgred, sta je 'uvrazeni kriterijum'? Poradi malo na maternjem jeziku za pocetak.
P.S. Ja tvoje postove, koji mi se ne svidjaju, uglavnom ne komentarisem.
Mnogo si, bre, konfliktna licnost, poradi malo i na samokontroli. ;)
Aj, ziv bio!

sinisa
@ Čet, 10.06.2010. 20:52
sinisa
Požurio Sinisa  da odgovori, a po staroj praksi i da uvredi !

Evo, dok si ti pisao, ja malo listao tvoje postove, i mogu ti reći da od onih 250 ima dosta sa kojima se baš slažem i skoro su isti ko da sam ih ja piso.
Moj pravopis ostavi meni, takav je kakav je, imalo bi i o tebi nešto da se nadometne, šta ćeš, nismo svi imali sreće sa školom. Sudeći po tvojim stavovima o profesorima danas, zašto misliš da su profe pre bili išta bolji.?

O MZ ću pisati samo istinu jer se ona samo ovde može naći, nažalost, a trebalo bi i bilo bi ispravnije pred govornicom u Skupštini grada, ali ne, tamo gde treba ne može.? E zato vidiš, mora ovde.

Ajde reci bar nešto a da nije istina, ili je to što je izneto o MZ previše, neprihvatljivo, nepotrebno i nepodobno.?  Oduvek je bilo strašno na ovim prostorima kritikovati vlast, iznositi istinu a koliko to košta i koliko trpi pojedinac i njegova porodica, to ja najbolje znam  i meni nemoj da popuješ. Propustio si da pročitaš moju poruku drugima; da se okanu pravde i sačuvaju mir za sebe i svoju porodicu, ovo definitivno nije zdrava zemlja, bar još neko vreme, dok se ne ujedinima sa Rusijom .....

Moje učešće u radu Saveta me je i povelo da pokušam nešto ispraviti, kriminal raskrinkati, al ga jebi, ništa od toga, imaju dobre amortizere.
U jednom od postova si dobro rekao o Amerima; Nemojte ih ponžavati, oni sigurno ne bi dozvolili da ih vlast ovoliko j.... a šta je to sa nama, veruj da ni meni više nije jasno, a mislio sam da nešto znam::

branko558
@ Čet, 10.06.2010. 21:21
branko558
ovo definitivno nije zdrava zemlja, bar još neko vreme, dok se ne ujedinima sa Rusijom

Ih, da si rekao sa Svedskom, Finskom, Danskom (zemljom sa najmanjim procentom korupcije u svetu, ako se ne varam), pa jos i da se slozim. Gde bas Rusija, pa oni su jos poslusniji azijatski robovi od nas.

Vidi, nisam upucen u zbivanja u vasoj MZ, ali znam kako funkcionise legalizovana pljacka i verujem da je ima u svakom, da prostis, organu , u koji se slivaju drzavne pare. Samo, obicno se to radi mnogo perfidnije, tako da ni ne ostanu nikakvi tragovi i dokazi. (Dokaz moze da bude samo rec onih koji ucestvuju u tome, ali njima se, gle cuda, o tome bas i ne prica)
Ovi tvoji, kanda, nisu jos naucili, ali - bice vremena...
Sad ce nezavisno sudstvo da ispravi njihove greske, a sledeci put nece nista ni stici do suda. Samo da se malo useme, praksa je cudo.

sinisa
@ Čet, 10.06.2010. 21:49
sinisa
Ono s Rusijom nemoj da shvatiš ozbiljno, kome smo mi ovakvi kakvi smo potrebni, nikom pa ni toj Rusiji. Doduše, ima ovde još ponešto da se proda, mada malo toga, ostaje samo je.... raja, a kome to treba.

Molim te nemoj o Sudstvu, pa još nezavisnom. Ustvari, ono i jeste nezavisno, rade šta hoće, kako hoće, a koko je onima kojima presuđuju, to samo oni znaju i njihovi bližnji.
Prihvatam tvoje priznanje da o mojoj MZ neznaš mnogo, verovatno si nešto načuo i to je sasvim normalno, pa i kad sam ja u pitanju i moj rad u Savetu. Samo jedno moraš da znaš, i tu se slažemo ; Slično, ako ne i identično stanje je i u drugim selima pa i samim gradskim Mesnim Zajednicama koje raspolažu sa vvećim budžetima, jedino se to uspešno prikriva ili kako se to popularno kaže, ne iznosi se prljav veš. A kome to prija prljav veš u kući i dokle može da stoji tako prljav, dok se ne ubuđa i upljesni,a onda već pomalo i smrdi. Je.... ga, nekom smrad i nesmeta tokiko, svi smo kao nešto fini i "lukavi" i ne zanima na skuda ide naš dinar. Može i tako, samo dokle, o sweden i denmark i ne sanjaj, a finland je ionako hladna i Ahtisari nas nevoli.
branko558
@ Čet, 10.06.2010. 22:10
branko558
Ne diraj mi Fince!!! Oni nas vise vole od nas samih, samo sto mi jos nismo na tom stupnju intelektualnog razvoja da to shvatimo!!! 
Mi smo jos uvek na nivou da nam Deretic, Brana Crncevic, Dobrica Cosic i ostali metuzalemi posle 20 godina sukoba sa komsilukom i svetom uvaljuju nacionalizam (ili bolje reci etnicizam, a po malo vec lici i na religijski fundamentalizam) kao nesto sjajno i predivno. 
Obican sljam koji dodatno truje i ovako vecinom ne osvescenu i ideoloski zalutalu omladinu u Srbiji

srdjanvlaskalic
@ Sre, 23.06.2010. 09:32
Odlično, naveo si primere onih koji truju, kako kažeš, ima li onih koji NE truju. Logično bi bilo da navedeš bar isto toliko, ili takvih nema ? 

branko558
@ Sre, 23.06.2010. 11:38
branko558
...Mirko Djordjevic, Teofil Pancic, Zarko Korac, Vesna Pešić, Boris Dezulovic...

Evo Vam gosn Branko i malo protiv otrova tj. par linkova koji sve govore o gosn Dereticu i onima koji se loze na  njega i slicnu "inteligenciju".

srdjanvlaskalic
@ Čet, 15.07.2010. 03:38
Poštovani SrdjanVlaskalic, upravo ste Vi  jedne nazvali "šljamom" i "trovačima" omladine ( Deretić, Crnčević, Dobrica Ćosić itd.) i logično je da od Vas zatražim one koji nisu "šljam i trovači" i ništa više od toga, nema potrebe da se meni obraćate sa ironijom, jer ja nisam ničim branio niti štitio dela onih koje Vi nazivate "šljamom i trovačima"
Još manje me zanimaju ovi Vaši "akademici", posebno onaj Teofil Pančić, kojeg sam imao prilike da slušam na TV-u B92 u emisiji Utisak nedelje. Tada je jedini utisak kod mene ostavila njegova originalna frizura ili kosa, kako hoćete, i po tome ga poznajem.
Jedina moja namera, Vama koji često ispravljte gramatičke greške drugih, je bila da pored ocene o jednima navedete i primer drugih koji su "protivotrov" kako Vi to kažete, ništa drugo i ništa sem toga.
branko558
@ Čet, 15.07.2010. 12:27
branko558
NIsam se Vama obracao sa ironijom. Sorry ako ste se to tako shvatili. Samo sam Vam ispunio zelju i naveo nekoliko ljudi koji po mom misljenju ne truju, a za one koji zele da prosire svoje znanje o trovacima, šljamu (namerno ne stavih znake navoda) i njihovim poklonicima navedoh i korisne linkove.
Sto se tice ispravljanja, takodje izvinite, al jako mi upalo u oci pa se ne suzdrzah. I ne ispravljam uvek druge nego sam Vas jednom ispravio. Sto se tice Teofila, ako Vam je od svega sto je rekao u svejedno kojem "Utisku nedelje", u oci upala samo njegova kosa, onda mi je konacno jasno sa kakvom osobom se raspravljam i zaista mi intelekt nece dozvoliti da sa Vama ikad vise udjem u neke polemike.

srdjanvlaskalic
@ Čet, 15.07.2010. 22:57
"ništa drugo i ništa sem toga",  "originalna frizura ili kosa" i "koko", branko je legenda sa njegovim odvalama, "koko"  je NAJ-jača, ništa drugo nego dragstor i rogonja(0,5) i gledanje iza horizonta.
Elem, da malo uozbiljimo, Hitler, Broz, Staljin, Karadžić, Mladić, Deretić, Crnčević, Ćosić....

Razum
@ Čet, 15.07.2010. 23:17
Razum
Deretic nije pseudoistoricar,to je posebna grana i zove se paraistorija,kao parapsihologija.I odlicna je klica za radjanje ekstremne desnice.A truju i ovi drugi,ruku na srce.mozda ne toliko,ali truju.
korov
@ Pon, 09.08.2010. 12:11
korov
UltraRadule
@ Pon, 09.08.2010. 18:09
UltraRadule
Deretić- "akademik" , vidovita Kleopatra- "dr psiholoških nauka"...blago nama sa takvim tumačima prošlosti i budućnosti

poruka menjana pre 1 godinu
iguana
@ Čet, 19.08.2010. 22:26
Odgovor na temu