Politika > SNS: Uskraćivanje prava ženama na izabranog ginekologa
|
Povodom izjave direktora Doma zdravlja „Dr Ðorđe Lazić“ doktora Miloša Božičkovića, u vezi sa aktuelnom situacijom u zdravstvu, u koju je uključeno i uskraćivanje prava žena na slobodan izbor ginekologa, Savet za zdravstvo i socijalnu politiku Gradskog Odbora Sombor SNS ima moralno pravo da izađe sa sledećim sapoštenjem: Jedna
od civilizacijskih tekovina i sastavni
elemenat svakog modernog zdravstvenog
sistema u svetu je dostupnost
lečenja. Ustavom zagarantovano pravo svakog čoveka, deteta i žene je pravo
na slobodan izbor lekara kome će poveriti
brigu o svome zdravlju i lečenju. Takozvanom reformom zdravstva, koju sprovodi Ministarstvo
zdravlja, u saradnji sa Republičkim fondom
za zdravstveno osiguranje, ovo pravo je
ženama grubo uskraćeno.
Svako
može da bira pekara, automehaničara.,
frizera... Jedino žene nemaju pravo
da izaberu ginekologa. I to samo zahvaljujući
nekom birokrati koji je sklepao ovaj
zakon. Zamislite da ste prisiljeni ostaviti
lekara u koga imate poverenja i svoju intimu
morate poveravati drugom, nepoznatom,
jer vam neko uskraćuje pravo na slobodan
izbor. Izjavu
direktora Doma zdravlja da su mu
povodom ovog pitanja ruke vezane smatramo,
najblaže rečeno, neodgovornom pa čak
i licemernom. Razdvajanje Doma zdravlja
i Opšte bolnice, iako dugo pripremano,
dočekano je veoma nespremno. Neka pitanja
su ostala nerešena a između njih i ovo. Svaki problem
ima bar jedno rešenje, pa tako
i ovaj. Potrebno je samo biti malo zainteresovan
i imati dobre volje da se problem reši. Da ne bi sve ostalo
samo na kritici, Savet za zdravstvo GO
Sombor SNS je problem razmotrio i pripremio
nekoliko rešenja. U cilju dobrobiti naših
sugrađanki spremni smo ukoliko ima u
nadležnim strukturama zainteresovanih
za rešavanje ovog problema, ova rešenja
ustupiti. Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Gradskog odbora Sombor SNS
|
triletrip
@ Čet, 04.03.2010. 23:15 |
|
I dokle se stiglo sad sa tom ginekološkom papzjanijom? Imamo li mi pravo da se lečimo u skladu sa svojim zdravstvenim potrebama i osnovnim ljudskim pravima, ili smo i dalje prinuđene da biramo između 2, od ukupno 10ak somborskih ginekologa?
Ili bismo trebale da se obratimo zaštitniku prava pacijenata, pa da postavimo par pitanja iz Konvencije o ljudskim pravima, iz Ustava RS, i ostalih važećih zakona i podzakonskih akata?
|
iguana
@ Uto, 09.03.2010. 21:20 |
| Jako sam iznenadjena da žene Sombora i okoline uopšte ne žele da diskutuju o ovoj temi koja se njih direktno tiče. Već 2 do 3 nedelje nemamo uopšte izbora što se tiče ginekologa jer u Domu zdravlja radi samo dr. Aleksić jer je dr. Brcanski na bolovanju do daljnjeg. Ostali bolnički ginekolozi rade samo sekundarnu zdravstvenu zaštitu što znači do njih se može doći samo sa uputom dispanzerskog ginekologa ili privatno. Odgovor zašto je tako treba tražiti od ministarstva jer sva uputstva stižu od njih. Zaštitnik prava pacijenata u ovom slučaju ne može ništa pomoći. |
danica
@ Sre, 10.03.2010. 18:27 |
“Zaštitnik prava pacijenata u ovom slučaju ne može ništa pomoći. ”ne razumem.. koja je onda svrha zaštitnika? nek se on bori sa ministarstvom, a ne građani pojedinačno.. |
pcmaniac
@ Sre, 10.03.2010. 20:02 |
|
Pa neke stvari valda zavise i od unutrašnje organizacije. Npr. kako to da samo 2, od preko desetak somborskih ginekologa , radi primarnu zaštitu? Malo čudna organizacija. I nadasve u neskladu sa potrebama i pravima žena. Da li mi treba da smo pod prinudnim izborom između dve mogućnosti, ili imamo pravo na malo veću slobodu izbora? Da li je nama dovoljno dostupna zdravstvena usluga, ako imamo samo dva lekara?
A što se tiče govorenja, ja sam više za to da postavim pitanja, jer mi stvarno nije jasno kakve su ovo odluke.
|
iguana
@ Sub, 13.03.2010. 21:52 |