Život > Profesori u praznim učionicama bez učenika
>>12|
U Tehničkoj školi koja ima ubedljivo najviše disciplinskih prekršaja protiv učenika, kažu da njih odredbe Zakona o osnovama sistema obrazovanja koje su na snazi od septembra 2009. godine najviše pogađaju, pa zato preko Aktiva direktora srednjih škola traže korekcije zakona od Ministarstva prosvete. - Po novom zakonu učenik sa 35 neopravdanih izostanaka ne može dobiti nijednu kaznu i ostaje učenik sa primernim vladanjem. Posledica je da đaci koji ranije uopšte nisu bežali sa nastave sada to koriste. U dogledno vreme taj zakon mora da pretrpi promene kada je reč o disciplinskoj odgovornosti učenika. Mi smo muška škola i na ovakav način više ne možemo kontrolisati decu - kaže direktor Tehničke škole Janoš Horvat. Sreća je da za ovu zakonsku izmenu učenici doskora nisu zali, ali zloupotrebe su već vidljive i na početku drugog polugodišta pa i dobri učenici izostaju sa nastave. Bojan i Goran, učenici Tehničke škole, kažu da su nekoliko puta pobegli sa časa, jer im je bilo dosadno. - Svi u našem razredu imaju po nekoliko neopravdanih časova. Neki đaci ne dođu na nastavu i dan dva. Čuli smo da nam praktično ne mogu ništa, ako imamo manje od 35 neopravdanih, pa vodimo računa da ne preteramo - kažu ovi mladići. U Tehničkoj školi koja ima više od 900 đaka sada oko polovina ima više od pet neopravdanih. Prošle godine vođeno je 188 disciplinskih postupaka protiv učenika. Lomljenje inventara, slavina u toaletima, razbijanje prozora skoro su svakodnevni problemi sa kojima se suočavaju u Tehničkoj školi. Direktor Janoš Horvat ukazuje na još jedan paradoks u zakonu koji će na kraju godine dovesti u pitanje i zaključivanje ocena. - Učenik polaže razredni ispit ukoliko je iz opravdanih razloga odsustvovao sa više od trećine časova iz nekog predmeta. Ako je neki učenik iz opravdanih razloga odsustvovao sa manje od trećine časova, a imao je 100 neopravdaih časova, on ne ide na razredni ispit. S druge strane, zakon kaže da mora imati najmanje tri ocene iz nekog predmeta da bi mu mogla biti zaključena ocena. Sad ako đaka ne možemo slati na razredni ispit, a on ima manje od tri ocene, kako takvom učeniku zaključiti ocenu? - pita Horvat U Tehničkoj školi kažu da novi Zakon o osnovama obrazovanja ima i dobrih strana, a jedna od njih je pojačavanje vaspitnog rada. Zlata Vasiljević, Blic (četvrtak, 11.02.2010.) |
mifi
@ Čet, 11.02.2010. 17:25 |
35 neopravdanih kod nas se sa 18 dobijala dvojka iz vladanja, koja je ulazila u prosek
|
dvnitycker
@ Čet, 11.02.2010. 17:49 |
|
taj novi zakon je rupa u mojoj skoli (gradjevinska u apatinu) limit neopravdanih je 45, posle cega je ucenik izbacen iz skole a sa 44 ima 5 iz vladanja. vise njih bezi nego sto su na casu. a sto se tice sistema opravdanja casova, on ne moze biti smesniji |
markoca
@ Čet, 11.02.2010. 20:20 |
|
Kod mene u Ekonomskoj mozes imati i 200 nece te izbaciti iz skole. Cak i drugar koji ima vise od 40 neopravdanih ima 5 iz vladanja. |
mardzina
@ Čet, 11.02.2010. 21:25 |
| al je najebala ova drzava |
dvnitycker
@ Čet, 11.02.2010. 23:15 |
|
Apsolutno. Vec duze vreme imam osecaj da su srpske skole test-poligoni za afirmaciju baraba, njive za zalivanje korova, jerbo se o nekom vaspitno-obrazovnom radu moze samo eufemisticki govoriti. Bezanje sa casova je jedan od manjih problema. Novi zakon vrlo blagonaklono gleda i na nasilje, recimo, i sve druge vidove asocijalnog ponasanja... Zasto se to radi (a sistemski i sistematski proces je u pitanju!) i kome to treba? Nekoliko ideja se namecu same od sebe... Mozda vlastodrsci zele da puste djecu da se posteno izdivljaju (i pruzaju im iluziju prava&sloboda), dok ne dorastu za rad u kompanijama njihovih finansijera, gde ce ta prava biti znatno skucena? Mozda se jednostavno priprema teren za ozbiljnije otvaranje, insitucionalizovanje, takoreci, privatnih skola ( posto ce drzavne biti, a vec zapravo i jesu - sinonim uzaludnosti, a bogami, u nekim sredinama i vrlo opasna i nezdrava mesta) sto ce vrlo brzo postati jedan od unosnijih biznisa, za vazda ''snalazljivu'' srpsku ekonomsku elitu? Mozda neko, odusevljen cinjenicom da nam je EU sve blize (ej, ukinuli vize, podneli kandidaturu!!!), donosi ''evropske'' zakone, samo je malo, eto, neuk kakav jeste, cim je na tom polozaju, turio: bahatost, primitivizam, agresivnost medju elementarna ljudska prava?
|
sinisa
@ Pet, 12.02.2010. 00:00 |
| Deco niste vi krivi! Neka nastavnici zarade svoje plate i motivišu vas da nešto naučite. |
CELTIS
@ Pet, 12.02.2010. 06:37 |
|
Radio sam neko vreme u školi, tako da sam imao prilike da shvatim jednu stvar: deca sa 7 godina već uglavnom imaju formiranu ličnost. Ok, naravno da se njihova ličnost i osobine i dalje menjaju, ali je osnovu , kada krenu u školu gotovo nemoguće promeniti, naročito ako sa detetom provodite 2 sata nedeljno i to u grupi od 25 učenika. Tako da ima učenika koji učenje i školu shvataju ozbiljno i sa njima nema problema, dok sa druge strane ima učenika koji, šta god vi uradili, ne prihvataju školske predloške. Daleko od toga da deca koja su loša u školi imaju kasnije neuspešnu karijeru (pogledajmo samo neke političare, fudbalere, vlasnike kafića ili butika...) ali je u razgovoru sa njima uočljivo neprihvatanje opšteprihvaćenih pravila kulture i ponašanja. E, sad, što se tiče motivisanja učenika, takvim učenicima ne pomaže apsolutno nikakva motivacija, ali zato nastavik uvek može da privoli one druge učenike, koji su željni znanja, da zavole baš njegov predmet. Što se tiče izostanaka i lošeg zakona, to stoji. Retke su osobe koje imaju tako jak karakter da posmatraju vršnjake kako nekažnjeno rade šta požele, a da oni i dalje poštuju pravila. Pogledajte samo oko sebe, bunimo se kako su sudovi neagilni, političari korumpirani, policija bahata... ali ako ljudi nisu adekvatno kažnjeni za takvo ponašanje, nema potrebe da se promene. Čak, i mi sami tražimo rupu u zakonu... Roditelji su ti koji vaspitaju decu. Nekada su tu ulogu imali i nastavnici, sada su im država i roditelji tu ulogu oduzeli. |
VelikiStrumf
@ Pet, 12.02.2010. 10:12 |
|
Naravno da nisu deca kriva. Krivi smo mi odrasli. Odrasli: 1. RODITELJ/STARATELJ - to su VASA deca. VI imate najvecu odgovornost. VAS veliki broj radi po ceo dan da bi obezbedio egzistenciju porodici i nema energije i snage da se posvetite svojoj deci na adekvatan nacin (polazim od sebe). Isto tako ima VAS koji zanemarujete svoju decu i ocekujete da vas zameni ucitelj, nastavnik ili profesor. Prosvetni radnik ima svoju decu kojoj je roditelj, pa ne moze da bude i vasoj deci roditelj, a i sa 45 minuta dnevno ne moze se vaspitati dete. Moze se samo pokazati primer vaspitane odrasle osobe (ne kazem da svi to rade) 2. DRZAVA (vlada, ministarstvo,institucije...) - u potpunosti delim dilemu sa Sinisom tri posta gore, pa ne bi da pisem sve to ponovo. 3. PROSVETNI R(j)ADNIK - ima NAS svakakvih (znam, jer pripadam i ovoj grupi). Ugled NAM je srozan do najnizih granica: Strukovno - Planove i programe nam pisu inzinjeri, lekari ...; svi znaju kako treba decu NAuciti ('oceniti') osim NAS.... Emocionalno - razna maltretiranja od dece, roditelja, kolega do institucija, koje moramo da trpimo, jer NAS niko (ama bas niko) ne stiti. (primera iz prakse ima MNOGO) Finansijski - radnik u gradskoj cistoci (SSS) ima 1,5 puta vecu platu od NAS sa fakultetom, mi NE DOBIJAMO 'cipelice', topli obrok, dnevnice, trinaestu platu, jubilarne nagrade... Za takvu situaciju ne krivim samo druge, vec i NAS prosvetare. Nama su ukinuli odeljenja zbog SEKE, a drzava nije smanjila svoje preokobrojno zaposlene u ostali administracijama. Zasto cutimo? Dakle, gornje tri kategorije snose svu odgovornost za NASU decu, za NASU i NJIHOVU buducnost. |
Saula
@ Pet, 12.02.2010. 11:59 |
| Dok sam ja išao u srednju sa 26 neopravdanih se letilo iz škole ... A ocena iz vladanja je ulazila u prosek ... Vidim da se stvari menjaju ali na gore ... |
dufko
@ Pet, 12.02.2010. 20:30 |
| I meni nesto u glavi da je 26 u pitanju a i dotle se vec popilo par ukora... |
drmr
@ Sub, 13.02.2010. 09:49 |
|
25 i letis. Bar je trebalo da bude tako, ali si sa 24 imao 1 iz vladanja. Mism, trebaju im dati pistolje pa da idu u skolu... jbt. Samo ce veci haos biti sa vremenom. |
sorrowscavenger
@ Sub, 13.02.2010. 12:36 |
|
Сирота деца, нису ништа крива... Друштво је... А што се тиче просветних радника, ок, мала вам је плата итд, али требало би направити неку ревизију просветних радника, јер стварно има просветних радника који за просвету никако нису... Овај лимит за неоправдане часове је померен, јер су сви свесни да кад ученик има 25 неоправданих часова и "излети" из школе, постаје само већи проблем у друштву. |
draganabs
@ Sub, 13.02.2010. 14:08 |
|
Ovako ne postaju problem?! Pa gore je 10x kada on oseti da moze da radi sta hoce. Izlazi iz te srednje misleci da ce ceo zivot moci da radi sta hoce, a da pri tome nece biti kaznjen. Bolje bi bilo da ih izbacuju napolje, pa mu se onda roditelji okace oko vrata jer je izbacen i jos mora traziti posao ili nesto ne bi li postao svoj covek, a ne slusao njihova zvocanja. (Naravno, pod uslovom da mu roditelji nisu debili i da mu nece nista reci jer je izleteo iz srednje u 2. razredu vec.) Tako da da, smatram da je bolje bilo kada je bila granica 25. I da: Deca jesu kriva. Drustvo takodje cine i deca. Ne mogu reci da nisu krivi i roditelji, ali kriva su i deca! |
sorrowscavenger
@ Sub, 13.02.2010. 14:17 |
Па има смисла и то што си ти написао. Уф, ово друштво је у великом проблему... ![]() Нису деца крива, како је Душко Радовић говорио: "Туците вашу децу тек кад почну да личе на вас". Деци фали љубави и пажње, разумевања, фале им родитељи... Они ће тек да постану кривци... |
draganabs
@ Sub, 13.02.2010. 14:25 |
|
U pravu si i ti, ali u danasnje vreme se to obrnulo. Roditelji tuku decu kada pocnu da ne lice na njih! Fali njima paznje, fali i razumevanja, o ljubavi da ne pricamo, ali im mozda najvise fali discipline i kaznjavanja. Danas sve prolazi olako, zato sto ih roditelji "vole". Ne vole ih, cine im 'medvedje usluge', kako bi narod rekao. Razbije drugu arkadu, potuce se u gradu, dobije sudski poziv, prijavu... Sve se to gleda olako. "Ma sve je to faza! Proci ce ga!", i slicno. Ne. Nece ga proci. Sa godinama postaje sve gore jer shvata da moze. Da ne pricamo o tome kako pojedini roditelji uce decu da mrze Hrvate, Albance... i slicno od malih nogu. Ovo sa neopravdanima moze da bude okidac. Mism, kada i fina deca beze, sta onda ova "nefina" rade? |
sorrowscavenger
@ Sub, 13.02.2010. 14:33 |
“draganabs: Klincima treba to sto kazes ali ako se zadrzi samo na tome onda ce lako postati razmazena egocentricna derista. Potrebno im je i da znaju koje su granice prihvatljivog ponasanja i da iskuse posledice kad predju te granice. Uostalom, ljubav nije sinonim za odobravanje i dozvolu za sve. Ljubav znaci i biti strog kada strogost vodi ka boljitku deteta. Hocu reci, po meni, potrebna im je ljubav ali i disciplina. Nista te ne uci kao kada razbijes svoju glavu o zid. |
drmr
@ Ned, 14.02.2010. 12:50 |
| Gledano malo futuristicki - Lose nam se pise, globalno |
konan varvarin
@ Uto, 16.02.2010. 23:52 |
Tako je, Trevore!
|
sinisa
@ Sre, 17.02.2010. 12:49 |
“"3. PROSVETNI R(j)ADNIK - ima NAS svakakvih (znam, jer pripadam i ovoj grupi). Ugled NAM je srozan do najnizih granica: UVOD: Gospodine, ili druže Saula prvo ugled se stiče i stvara godinama, a ne na lepe oči. Možda bi bilo bolje da kao pre učitelji tuku decu šibama, laganim šamarima, ili kao nastavnik tehničkog VOJA ČIČOVAČKI u školi "Bratstvo-Jedinstvo" gde je vukao decu za zulufe kao manijak. Meni su recimo ugledni željezničari i kondukteri "Željeznice Srbije" iako imaju platu od 18 hiljada dinara, a imaju profesionalnost za svaku pohvalu, i za mene imaju ugled i autoritet. RAZRADA: Prvo, nije problem ko piše planove nego je problem ko ih predaje, koliko se zna u većina škola recimo engleski jezik predaju učiteljice sa kursom, likovno predaju matematičari, a matematiku predaju informatičari, ovo je pogotovo vidljivo u selima, jel tako??? Drugo, tužno je da odraslog čoveka dete može da maltretira čak je to i upitno. Treće, NOTORNA je laž da radnik u gradskoj čistoći ima 1x5 puta veću platu nego učitelj, nastavnik, profesor. Radnik u gradskoj čistoći tj. čistač ima platu oko 30-35 hiljada dinara sa svim dodacima 8 sati x5 dana nedeljno u smenama i oni nemaju SSS nego osnovnu školu, ali posao koji obavljaju koji većina građana ne bih radila uključujući i sebe je adekvatno plaćen. Učiteljica za pun fond časova(20 časova nedeljno)x4 nedelje ima platu oko 30-32 hiljada, nastavnici i profesori u osnovnim i srednjim školama imaju platu za pun fond časova oko 39-42 hiljada dinara i svi koji su iz Sombora a koji predaju u okolnim selima dobijaju putne troškove, za topli obrok nisam siguran. Sada lagana računica čas traje 45 minuta x 20 časova=900 minuta=15 sati X 4=60 sati MESEČNO. Znači radnici u prosveti rade 60 sati mesečno za platu od 30-42 hiljade dinara, stim da se u letnjem periodu dobijaja plata+ mnogi idu sa đacima BESPLATNO na eskurzije, letovanja itd. Ne znam da li ste razmišljali o promenu posla jer vidim da ste baš izmaltretirani od svih, a onako usput ko Vam je bio veza za posao gospodine Saula, jel neko iz DS-a, ili?? ZAKLJUČAK : Radnik u prosveti ima dnevnicu između 4000-5000 hiljada dinara, jel malo???????' PUSTITE DECU NA MIRU!!!!!!!!!!!! RAZUM |
Razum
@ Sre, 17.02.2010. 17:10 |

kod nas se sa 18 dobijala dvojka iz vladanja, koja je ulazila u prosek