Kultura > "Neko nas posmatra, neko nas stalno gleda"
|
Možda ovaj tekst ne pripada forumu "kultura", ali budući da ne postoji forum "nekultura", možda je ovo druga, alternativna opcija. Naime, živimo u prostoru i vremenu u kome sve što kažeš ili uradiš može biti iskorišćeno protiv tebe, jer svako slovo i svaki pokret neko posmatra. Možda je Džordž Orvel malčice promašio godinu sa romanom "1984.", ali svakako je predvideo budućnost. Orvelov Big Brother je svuda oko nas, on je politika, policija, mediji... Kao što su, na primer, Big Brother ovog sajta "Somborske novine", nedeljne novine malog grada. Uglavnom, poenta ovog teksta (koji, za razliku od ostalih, čisto sumnjam da će "Somborske novine" objaviti) jeste upozorenje narodu, prvenstveno korisnicima sajta www.soinfo.org, da paze šta misle, govore, a prvenstveno, šta pišu, jer sve što napišu može završiti objavljeno za širu narodnu masu malog grada, potpisano imenom i prezimenom (ili inicijalima), nekog od članova soinfovskog Big Brothera, "Somborskih novina". Na pitanja da li direktor i urednik dozvoljavaju da se tekstovi "preuzimaju" sve dok se ne napiše odakle je isti "pozajmljen", i nije li to ne samo krađa, nego i bezobrazno i licemerno od strane novinara "Somborskih novina" koji od copy/paste-ovanja tekstova sa soinfoa dobijaju profit dok su originalni autori to radili neprofitno, od novinara "Somborskih novina" nije dobijen odgovor. Nije teško biti fin, a još je manje teško pitati "Da li mogu ovo da objavim pod svojim imenom?". Za ime sveta, ako već to i radite, makar se toliko potrudite da upadljive reči iz originalnog teksta kao što je npr. "gromoglasno" zamenite sa npr. makar "glasno", ako ne možete da smislite ništa drugo. Nije toliko strašno to što se u ovoj državi toliko laže i krade, koliko je strašno i sramotno što oni koji to rade ni to ne rade kako treba pa da makar "pošteno zapakuju" i ulože minimum truda da to makar ne bude toliko očigledno, jasno, na sav glas gromoglasno. Svi su nas pravili budalama, i i dalje nas prave budalama, a neko za neke stvari mora da odgovara, jer na ovakve stvari ne sme da se ćuti, i ne smemo više da sležemo ramenima, več da dignemo još jači glas i pokažemo da, e vidi, ne može to baš tako. |
baksuz
@ Sub, 11.07.2009. 14:28 |
|
Ana, hajde mi objasni kako da spisak pesama bude drugačiji? Zar ti imaš autorsko pravo na reč "gromoglasan"? Zašto misliš da si ti jedina koja krije kreativnost igre rečima u sebi? Uostalom evo oba teksta pa da pronađemo na koji način su Somborske novine plagijat, tj. "copy-paste"... Naslov: Neozbiljni Pesimisti predstavili ozbiljnog optimistu Na žurci na De Solu, u subotu, Neozbiljni Pesimisti su pre svoje svirke binu prepustili devojčici od 15 godina, Olji Davidov, i njenoj električnoj violini i električnoj gitari. Kada je stala na binu publika je na licu imala izraz koji je govorio "šta je ovo, čije je ovo dete?", ali kada je uzela violinu u ruke vilice su se otvarale i posle svake odsvirane pesme usledio bi gromoglasan aplauz i orili bi se oduševljeni komentari. Na elek. violini je odsvirala osam pesama ( "Grace", "Beyond Time", "The Unforgiven", "Until It Sleeps", "Faraway", "Nothing Else Matters", "Hope" i "Farewell") a na gitari "Canon rock". Što se Neozbiljnih Pesimista tiče, a šta reći sem da je 300 ljudi u horu pevalo umesto njih "Ogledalo". Mada, od ovog benda se ni ne očekuje ništa manje, budući da svaki put oduševe, razvesele i podignu na noge publiku. Uskoro ćete moći pogledati snimke i slike sa ovog događaja, posle čega ćete se zasigurno kajati što niste bili, ali ovako dobra zabava se mora i hoće ponoviti, tako da ćete imati priliku da svoju grešku ispravite Ana Davidov OPTIMISTA, RUSI I “PESIMISTI” Na subotnjoj žurci na “De Solu”, okupilo se neverovatno mnogo ljubitelja anti-global-etno-panka. Iznenađenje večeri bila je petnaestogodišnja Olja Davidov, koja je kao “ozbiljni optimista” svirala pre “Neozbiljnih pesimista” na električnoj violini i električnoj gitari. Publika ju je odlično prihvatila i nakon svake odsvirane pesme usledio je gromoglasan aplauz. Pesme “Grace”, “Beyond Time”, “The Unforgiven”, “Until It Sleeps”, “Faraway”, “Nothing Else Matters”, “Hope”, “Farewell” i “Canon rock”, zvučale su neverovatno! Svaka čast na ideji i izvedbi! Ovako dobra zabava se mora i hoće ponoviti, i to već 8. avgusta na “Bodrog festu” u Bačkom Monoštoru. Pa ipak, jedna stvar je tu još zanimljiva, a vezana je za prodaju ulaznica. Somborcima je bilo omogućeno da u pretprodaji kupe jeftinije ulaznice kojih je prodato samo 15, da bi na kraju te večeri svirku posetilo oko 300 ljudi! Mrzi li nas da razmišljamo unapred ili nas ne pogađa ekonomska kriza? Petočlani sastav “PapaMobile” (Rusija) u sklopu evropske turneje posetio je prošle nedelje i naš grad. Samo dan nakon svirke u Kečkemetu (Mađarska), svirali su na “De Solu”, a potom i u Budimpešti, Beču, na Balatonu... Odlični zvuci tradicionalne sovjetske muzike, džeza, kao i autorske stvari ovog benda, zadovoljili su Somborce koji su se u nedelju veče našli kraj kanala. T. S. |
tam
@ Ned, 12.07.2009. 11:21 |
|
somborske novine su novine u sluzbi lokalnih vlasti...i da nece moraju biti jer ih ne bi ni bilo......da velicaju i predstavljaju nase drage opstinare u sto lepsem svetlu.... ko ne misli kako se ocekuje da treba da misli....chlanak i to chlanak koji sam napise... nema sanse da bude objavljen.... kreiranje javnog misljenja......i nista drugo..... a istrazivacko novinarstvo je tabu tema..jer bi se mnogo stosta otkrilo....naravno..sto ne treba da se otkrije.... opstina bukvalno plasira textove za objavljivanje....... a ako je za tesenje pretpostavimo da vecina novina tako funkcionise..... |
vojvodina
@ Ned, 12.07.2009. 11:37 |
“tam: O, pa ne radi se to o tom konkretnom tekstu (bog zna da ih je bilo mnogo), niti o tebi i meni, on je samo nešto što me je ubedilo da definitivno napišem ono što sam napisala. Spisak pesama, naravno, ne može biti drugačiji, ali kako si ti tačno znala, ne samo koje su pesme bile, nego i, čoveče, tačan redosled kojim su išle? Sasvim slučano je identična "kreativnost igre reči" i identični pridev na oba mesta? Zanemariću odakle ti opšti podaci, uz predpostavku da si bila na De Solu i sama ih otkrila, ili čula od nekog, ali neke konkretne stvari čak i da si pažljivo slušala, realno, nisi mogla tamo da čuješ i zapamtiš - 1. Odakle ti podatak da je u pitanju devojčica od 15 godina? 2. Odakle ti spisak pesama? 3. Odakle ti podatak koliko ljudi je bilo? vojvodina, to što pričaš definitivno stoji, ali to je nešto na šta smo već svi, nažalost i makoliko to strašno zvučalo, navikli. e, ali ovde se ne radi o tome, već o tome da ljudi rade tuđi posao, a toga nisu ni svesni i o suvom licemerju. opskrbljuješ novine informacijama, a niko te ni ne pita da li ti to hoćeš ili nećeš, nego ti toga čak nisi ni svestan. istraživačkim novinarstvo se ljudi koji nisu novinari bave, ponekad sasvim slučajno, a onda oni koji jesu novinaru, ono što nije nešto što ne treba da se otkrije, preuzmu, dok nešto što je pravo istraživačko novinarstvo neće nikad objaviti, ni pod čijim imenom. eto, u somborskim novinama ćeš svakog petka videti nešto sa ovoga sajta, ali nikada nećeš u istim videti ovaj tekst, niti, makar kraći spisak tekstova koji su preuzeti odavde, pa, ne mogu da napišu ni ispod teksta majušnim slovima preuzeto sa soinfo. |
baksuz
@ Ned, 12.07.2009. 13:05 |
|
au, jbt, da je neki traktat u pitanju, ili bar ozbiljan clanak/komentar, pa da se dize frka, nego obican izvestaj sa svirke... mislim stvarno...
|
sinisa
@ Ned, 12.07.2009. 13:27 |
|
ma dajte molim vas. jasno se vidi da je tekst u somborskim uzet od ane. cak i pored menjanja nekih reci i delova recenica i dalje se vidi ogromna, nemoguca, slicnost. redosled pesama, isti pridevi... mozete reci sta hocete, ali slicnost se i te kako vidi. nisam citao ostale tekstove niti cuo za druge copy/paste slucaje, ali ovaj je ocigledan. |
sorrowscavenger
@ Ned, 12.07.2009. 13:55 |
|
e, a fora je u tome sto sam ja pustala Olji muzicku podlogu, tako da samo ona i ja mozemo znati tacan redosled i tacne nazive pesama, dalje, Igor je pogresio i rekao da ima "16 godina", a ne petnaest, kao sto ja znam i kao sto je tamara videla iz mog teksta. Znaci da je bila na De Solu, i da je sama napisala, napisala bi kao prvo da Olja ima 16 godina kao sto je tamo receno. Da batalimo ostalo (identicne i ne izmenjene moje recenice itd), ovo je sasvim jasan i ocigledan dokaz. tekstovi sa soinfoa Somborske novine konstantno preuzimaju, tako da se ovde ne radi samo o tom mom tektu, vec je on samo poslednji i vrlo ocigledan primer ovoga. ajde da ne pricamo o pitanjima covecnosti i morala, vec o onome o cemu se uvek prica i sto nije, za razliku od onog prvog, zaboravljena tema - novac. Somborske novine i njeni novinari zaradjuju na tudjim tekstovima. sto se mene licno tice, za moje tekstove meni ne treba novac, jer to ni ne radim radi istog, ali NECU da drugi dizu pare za moj rad, a verujem da se ovo odnosi i na sve druge ciji su tekstovi preuzimani sa ovog sajta. |
baksuz
@ Ned, 12.07.2009. 14:14 |
|
ana kontam sto si rekla...o tome nisam ni razmisljala, iskreno, da se i to radi..plagira....hocu reci, tako otvoreno...... ali ono sto sam napisala gore, u prethodnom postu..... govori o tome..ako ono rade, sto ne bi i tebi ukrali text? na sve su spremni.... jer kad hoces nesto da kazes.....oni kao novinari te nista ne pitaju..nego kazu napisite text..zamisli, cak im i u odredjenom fontu moras napisati..pa kazu objavice, lazu te i gledaju te u oci.... pa ne objave narednih pet brojeva...jer nemaju mesta...hahahha i na kraju da i objave izgubilo je svrhu, jer i onaj ko je pisao zaboravi na sta je reagovao, a ne citaoci...... strava.....da l i jovicu kazu da napise text sam o svojim neverovatnim poduhvatima...? saosecam sa tobom... dobro je jedino sto reagujes.....i treba reagovati.... da ne misle da drugi to sve ne primete.... |
vojvodina
@ Ned, 12.07.2009. 15:14 |
|
E meni sad ovde ništa nije jasno...Ana, čitao sam tvoje tekstove ali je ovo gore od Vučićevog pokušaja cenzure medija... Ti si objavila informaciju koja samim tim postaje javna (pesme, godine...) na sajtu koji 24/7 online, dok su Somborske novine nedeljni list. A zatim braniš da neko tu informaciju prenese dalje. Onda bi trebala da braniš ljudima i da je čitaju ili bolje da je napišeš negde u svoj ružičasti dnevnik i kriješ od očiju javnosti i prestaneš da se baviš novinarstvom. Sasvim je logično da se onda informacije prvo pojavljuju na SOinfo pa na ostalim medijima. Sasvim je logično da su teme iste jer su sve lokalne. Pa sasvim je logično da dobar novinar proveri informacije, što je očito i urađeno... Zar bi bilo bolje da je napisano da ima 16 godina?! Šta bi onda rekla: "Novinari Somborskih novina ne proveravaju informacije!" Problem je što je u oba teksta rečeno gromoglasan aplauz i koliko je bilo ljudi...Pa u 50% slučaja se koristi gromoglasan, a to koliko je bilo ljudi to i ja mogu da proverim, samo ću pitati Kristijana na ulazu. (!?!?) Sestra ti je imala dobar nastup, medijski propraćen, i sad ti to sve kvariš. Izgleda da bi bilo bolje da su objavljene netačne informacije o tvojoj sestri da bi ti bila srećna. Ili možda da uopšte ništa nije objavljeno?! A o tome se ti već sama zapitaj i rasčisti neke stvari sama sa sobom... |
dragance80
@ Pon, 13.07.2009. 01:20 |
ajde, ako hoces da das pametan komentar, prvo procitaj sve, pa da znas sta komentarises, i da bi on takav i bio.“baksuz: naime, fora je sto su recenice identicne, i sto se ovo desava u svakom broju somborski novina da se tekstovi odavde preuzimaju- pa im je, izgleda, soinfo, jedini izvor - zasto bi se mucili radeci (svoj posao) kada mozes samo da ukucas ime sajta. |
baksuz
@ Pon, 13.07.2009. 07:38 |
|
Aman zaman p to se radi svuda u svetu... primer CNN se prvi pojavi na mestu dogadjaja i snimi sve,15 min kasnije ide snimak na nasoj televiziji ( 15 min Bg-London hmmm chime to?) iste vesti,samo shto chita voditelj na srpskom jeziku...i koristi iste prideve ... mislim shvatam da si povredjena/iznervirana/razocarana shto su uzeli tvoj pridev/j tekst...al gubit zivce zbog sitnica....
|
zoyA
@ Pon, 13.07.2009. 12:44 |
|
koliko puta treba da ponovim da nije u pitanju jedan tekst? stvar je u tome sto je strasno koliko smo navikli na stvari na koje se normalan covek ne moze navici, vec se podrazumeva da se one ne desavaju - ovo nije u redu, a sve sto nije u redu traje upravo zbog ljudi koji misle da je to samo sitnica - sve dok neko "ne izgubi zivce", sto je neophodno da se ucini za "male" stvari da bi se preko njih menjale one velike. nijedna nepravda nije sitnica i nasa zemlja je u ovakvom ne haosu, nego totalnom raspadu, upravo zbog zatrovanog mentaliteta naroda koji je na lazi, prevare, kradje, pa cak i ubistva navikao i samo sleze ramenima kao "nije lepo da se ubija...bas steta" ili "svi kradu, to ne treba tako... sta je za rucak?". nije da nije lepo i nije da ne treba nego NE MOZE. |
baksuz
@ Pon, 13.07.2009. 13:08 |
|
Dobro,mene to ne pogadja uopshte ,a nije ni tebe do nedavno... Naime ja sam pre godinu dana objavila na spacey tekst pod nazivom COPY PASTE identitet i procitala ga u najmanje 3 fanzina,a da me niko nije pitao za dopustenje..... Svi smo mi plagijati nekog drugog,mislim nema nishta shto vec nije izmishljeno,recheno svejedno..... A ti ako ides isterivati mak na konac u ovom mraku od zemlje,samo napred sestro.......velika grupa vuce individualca na dno...osetila sam na svojoj kozi..... "Za one koje osecaju-sve je tragedija,za one koji misle sve je komedija" ps.Ovo je naravno "ukradeno" i ja se iskreno kajem zbog toga....sarcasam off |
zoyA
@ Pon, 13.07.2009. 13:44 |
|
Radoje Domanovic - Mrtvo more Ako nisi procitala, procitaj, ako jesi, procitaj ponovo |
baksuz
@ Pon, 13.07.2009. 14:26 |
|
parafraziracu.. vece zlo chine oni..koji gledaju kako se zlo desava, a nista ne poduzimaju da ga spreche..... "stvar je u tome sto je strasno koliko smo navikli na stvari na koje se normalan covek ne moze navici, vec se podrazumeva da se one ne desavaju - ovo nije u redu, a sve sto nije u redu traje upravo zbog ljudi koji misle da je to samo sitnica - sve dok neko "ne izgubi zivce", sto je neophodno da se ucini za "male" stvari da bi se preko njih menjale one velike. nijedna nepravda nije sitnica i nasa zemlja je u ovakvom ne haosu, nego totalnom raspadu, upravo zbog zatrovanog mentaliteta naroda koji je na lazi, prevare, kradje, pa cak i ubistva navikao i samo sleze ramenima kao "nije lepo da se ubija...bas steta" ili "svi kradu, to ne treba tako... sta je za rucak?". nije da nije lepo i nije da ne treba nego NE MOZE." svaka chast......... verovatno da i jeste poenta naterati ljude da otupe na sve.... |
vojvodina
@ Pon, 13.07.2009. 16:26 |
| Пажљиво пратим шта се све дешава, и .... чини ми се да сви заборављате једну битну ситницу - живимо на брдовитом балкану. Много тога је речено са тим... |
дериште
@ Sre, 06.01.2010. 00:06 |
| Nesto ti ne valja na brdovitom balkanu? |
DrNoise
@ Sre, 06.01.2010. 14:52 |