Život > Somborci tuže opštinu zbog pasa lutalica!
<<12| Bla bla |
draganabs
@ Sub, 12.04.2008. 19:54 |
|
Vojvodina kazacu ovo dobrnonamerno a ti uzmi kako god hoces. Previse si agresivna i sa tavkim nastupom nikoga neces privoleti za ideju koju zastupas sto pretpostavljam da ti jeste cilj. Ne ulazim u to dali si pogresno shvacena, zelim da verujem da jesi, ali meni zaista odajes dojam da te boli briga za ljude. Sto se tice problema mislim da je jedino dugorocno resenje zabrana slobodnog posedovanja pasa. Znaci obavezna registracija uz prethodnu procenu podobnosti. Pa zatim obavezno vakcinisanje jednom godisnje... hop... nemas vise psa? Aha ok kazna 1000 eura. |
drmr
@ Pon, 14.04.2008. 22:41 |
|
Somborci se ne mogu odbraniti od pasa lutalica Komunalci u Somboru ne uspevaju da pohvataju pse lutalice, kojih je u tom gradu i po okolnim salašima sve više. Napušteni psi napadaju ljude i domaće životinje, zbog čega građani podnose tužbe protiv opštine. Poljoprivrednik Slobodan Rakić rekao je juče za GL da će angažovati advokata i tužiti lokalnu samoupravu u Somboru zbog toga što od opštinskih funkcionera nije dobio potvrdu da će mu biti nadoknađena šteta koju su u tri navrata na njegovom salašu, dva i po kilometra udaljenom od grada, napravili psi lutalice. Rakić navodi da su mu te životinje krajem marta na salašu podavile 12 gusaka koje su ležale na jajima, kao i pet kokošaka. Pre toga su, kaže on, lutalice na salašu rastrgle jarca, a letos su na tom imanju podavile 167 guščića. Gladni psi, kaže Rakić, sva tri puta su na salašu napravili masakr rano ujutru, porušivši pregrade u objektima u kojima su bile smeštene domaće životinje. Po njegovim rečima, vrednost podavljenih guščića je 100.000 dinara, ali je šteta znatno veća jer je to matično jato početkom ove godine trebalo da snese 2.000 jaja, iz kojih bi se izlegli pilići za tov i za dalju proizvodnju. Rakićev zahtev za obeštećenje, koji je uputio predstavnicima lokalne vlasti u Somboru, prva je zvanična prijava napada pasa lutalica na domaće životinje u toj opštini. Načelnica Odeljenja za komunalne poslove opštinske uprave u Somboru Milanka Krstić rekla je za GL da je dosad podneto više tužbenih zahteva protiv opštine zbog ujeda koje su psi lutalice naneli ljudima. Građani za te telesne povrede i za pretrpljen strah traže obeštećenja od 150.000 do 300.000 dinara. Zasad je u prvostepenom sudskom postupku usvojen jedan tužbeni zahtev, kojim je zbog ujeda psa zatražena odšteta od 170.000 dinara, ali je opština na takvo rešenje uložila žalbu. Milanka Krstić kaže da je lokalna samouprava izgradnjom prihvatilišta za napuštene životinje ispunila obavezu da organizuje hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica, ali da opština ne može biti odgovorna za puštanje tih životinja na ulicu. Ona je dodala da su psi lutalice trenutno najveći problem u Somboru, ističući da je opština učinila sve što je mogla da se te životinje uklone s ulica. Građani naselja Selenča kažu da se napušteni psi u tom delu Sombora pojavljuju u čoporima od po 25 lutalica i da roditelji zbog toga prate decu do škole i dolaze po njih posle nastave. Direktorka OŠ "Avram Mrazović" u Somboru Mirjana Borak nedavno se opet obratila nadležnima u opštini nakon što je pas lutalica ugrizao đaka prvaka u blizini školskog dvorišta. Ona nam je kazala da su psi pre toga na ulici ispred škole ujeli i nastavnika i spremačicu u toj ustanovi, a da su roditelja jednog učenika oborili s bicikla. Prošle sedmice je direktor OŠ "Dositej Obradović" u Somboru Simeon Milanov pozvao komunalce da s ulaza školske zgrade oteraju vučjaka. On nam je rekao da je istog dana drugi pas usred grada ujeo učiteljicu te škole. Rukovodilac prihvatilišta za pse u Somboru Svetislav Ilić kaže za GL da je vučjak ispred škole najuren na drugi kraj grada pošto u azilu nije bilo mesta da on bude zbrinut. Ilić naglašava da su svi kavezi u prihvatilištu popunjeni psima koji su uhvaćeni još pre dva meseca. Prihvatilište je nedavno dograđeno za četiri kaveza, kojih sad, s dva kaveza predviđena za slučajeve hvatanja besnih pasa, ima ukupno 26, a u njima su trenutno smeštene 33 životinje, jer se u nekima zbrinjava i po pet-šest štenadi iz istog legla. – Popunjeni su čak i rezervni kavezi jer je u zastoju predaja pasa azilu u Subotici, koji ne može da ih prihvati, a ni Društvo za zaštitu životinja ne preuzima ih za trajno zbrinjavanje. Predstavnici tog društva dolaze dvaput sedmično da provere sanitarno-higijenske uslove u prihvatilištu i da li su psi nahranjeni. Oni bi odmah podneli prijavu kad bi se psi uklonili eutanazijom jer, iako se jednim propisom ta metoda dopušta, postoji i drugi kojim se ona zabranjuje. Tako se posao privremenog zbrinjavanja pasa u prihvatilištu pretvorio u njihovo hranjenje i tetošenje, dok je grad i dalje pun lutalica – kaže Ilić. Građanski list |
triletrip
@ Pon, 14.04.2008. 23:18 |
|
za pse koji "zalutaju" na 2,5km od Sombora ne mozemo sa sigurnoscu reci da su bas bilo kakvi psi , ponajmanje psi lutalice...njih vrlo verovatno vode neke veoma savesne i odgovorne lovokradice , pardon , lovci sa vazecim dozvolama pritom naoruzani do zuba u lovu na zeceve i ine kako ih mi ljudi volimo nazivati divlje zivotinje...ah , da ... pitam se da li je mozda realno da su svi ti tzv.lovci igrom slucaja vrlo uvazene persone , a neki pritom u neverovatno dobrim odnosima sa nasim ovdasnjim vaznim personama ... pa zasto bi nekome , u slucaju da je tako , uopste i bilo sumnjivo sto se upravo te sudske parnice sporo ili bolje receno nikako ne resavaju... rekla bih da nisu krive zivotinje , pa cak i ako povrede ljude...znam da sada imate pred ocima sliku dece i svih tih bespomocnih ljudi ... ali , trebalo bi da se svi zajednickim snagama ljutimo na foteljase i da se krene sa javnim izjasnjavanjem svih nas koji setamo ulicama Sombora i njegove okoline... kako kaze vojvodina , pare su legle na racun , a niko ne oseca moralnu obavezu da nas obavesti o tom nedavnom senzacionalnom dogadjaju... a , mozda mi Somborci i nismo bitni... ima ona stara , kako posejes tako ces i zeti... prema tome , bilo bi dobro da se vise konacno prizovemo pameti i da trazimo od ljudi odgovornih za pitanje azila i prihvatilista da se izjasne : zele li Sombor sa pobesnjelim Somborcima , ili azile i prihvatilista u kojima bi se cuvalo ne samo zdravlje vec i dostojanstvo tih pasa svih poznatih i manje poznatih rasa... Somborci , ujedinimo se...
|
volem_sombor
@ Uto, 15.04.2008. 00:02 |
| www.animalslavery.net |
vojvodina
@ Uto, 15.04.2008. 22:42 |
“drmr:..... ....izmislio si rupu na saksiji...pa o cemu ja trabunjam na ovom forumu???????.....ko s marsa pao...pa daje vec metuzalemske ideje koje nece da sprovedu........nisu potrebne ideje..one odavno postoje, al ajd budi pametnica pa ih nateraj da sprovedu u delo.....e tu bih ti skinula kapu....... sto se tice agresivnosti...ako su tebi manje agresivni koji hoce da oduzimaju psima zivot......ja ne bih volela da me ti branis...nikada i ikada........jer bi me vec ubili do tada........ nemam ja sta koga da privolim...nisam ja kandidat za predsednika pa da mi trebaju glasovi il nesto slicno...vi svoje srce privolite da bude milosrdno i razumno.....a to je mnogo teze...i tu vam niko ne moze pomoci |
vojvodina
@ Uto, 15.04.2008. 22:51 |
|
Vojvodino ja stvarno ne razumem sta zelis da postignes sa svojim komentarima gde se pozivas na neko milosrdje i humanost...Na tvoju prethodnu poruku sam samo odgovorila sa "bla bla" jer vidim da si bas ogranicena u svojim stavovima. Pre svega previse poredis pse i ljude...kako ljudi cine mnogo vise zla nego zivotinje i tako to. Pre svega ljudi koliko zla cine toliko i dobrog cine, jer gle cuda, ovim blesavim svetom vladaju bas ljudi, a ne psi. To je zato jer covek ima drugaciju inteligenciju drugaciji mozak, moc govora... A sta psi cine za nase drustvo? Sad ja zvucim brutalno, ubitacno, nehumano...Kakvu drustvo ekonomsku, socijalnu (osim da je coveku najbolji prijatelj i to zavisi koji...) ili bilo koju drugu korist ima od pasa? Kao sto vidimo mogu da prouzrokuju ne-korist i veliku stetu...Sta da radimo? Eutanazija je zabranjena, ako izgradimo azil opet nece biti dovoljno mesta za sve pse, opstina nema pare da place odstete ljudima???? Posto si ti tako bistra sigurno imas neku ideju? Ti si mi preporucila otprilike da bih bezbedno isla u skolu treba da ponesem dzak hrane svaki dan da usput hranim pse koji me vijaju, gladne komsije, pse koji me prate na putu od autobuske do skole i tako dalje... Samo me zanima da li se razalostis tako i kad vidis decu koja prose po gradu? Da li im das nekad koji dinar, hranu ili parce odece? Ja bih radije jedno takvo dete povela kuci, nego psa, ali ne mogu jer nas je sestoro u kuci...Kad smo vec kod razumnosti i milosrdja ja pored takve dece prolazim sa sazaljenjem a pored pasa lutalica u strahu... |
draganabs
@ Sre, 16.04.2008. 00:18 |
|
devojcice dragana, zamolila bih te da mi se vise ne obracas na forumu...hvala ti.....pisi sta hoces to je tvoje pravo....i odraz tebe..ali mani me se...... jadni oni od kojih ti nemas koristi..verovatno bi i njih poubijala...ne pricam sa ljudima koji traze korist u drugom...... imas koristi i od krave...pa na kraju je pozderes......to joj je hvala sto si je muzla, ili drugi za tebe....korist profit..... sto se tice ljudi...humanitarnih akcija za doticne sam organizovala u vise navrata...tako da, ma nemam sta da ti kazem..... presipanje iz supljeg u prazno....zvakanje prozvakanog....... sve najbolje....... |
vojvodina
@ Čet, 17.04.2008. 17:42 |
“triletrip: ako se pod tetosenjem podrazumevaju zicani kavezi, zaledjena voda zimus, temperatura ispod nule, gacanje po sopstvenom izmetu i mokraci, kavez 80 puta80 u prostoriji, bez sunca, po vise meseci provedenih tamo, onda nek svako sebi priusti takvo tetosenje i sebi omoguci godisnji odmor sa boravkom u tom kavezu....... |
vojvodina
@ Čet, 17.04.2008. 17:57 |
“vojvodina: Mozda i bolje da ti se vise ne obracam, jer ti na sve gledas podcenjivacki, nazivas me dete, devojcice i slicno...Dobro samo si ti u pravu, tebi se ne vredi ni obracati. |
draganabs
@ Čet, 17.04.2008. 21:36 |
|
Mozete se prepucavati koliko hocete ali je Vojvodina uglavnom u pravu, uglavnom... Uvek mi je bilo vise zao zivotinja nego ljudi, najcesce zato sto cete retko videti da neko sutne to dete na ulici ili ga udari ili poqsa zgaziti ili bilo sta slicno, a cesto cete videti da to neko poqsa uraditi psu ili bilo kojoj zivotinji. Zivotinje nemaju izbor, ne biraju da li ce ih neko uzeti na mesec-dva pa biti izbacene napolje na milost i nemilost ljudi, ne biraju da budu sutirani, zatvarani, muceni i/ili ubijani u kranjem slucaju. Ljudim naprotiv, imaju izbor, mogu da rade sa svojim zivotom sta hoce. Pa makar i bili prosjaci. Onda za to mogu da krive svoje roditelje, jer mi nikada nije bilo jasno kako neko moze da bude prosjak. Sta, moras biti extremno lenj da bi zavrsio na ulici ili sta? Mozda zvucim glupavo ali mi to nije jasno. Nemojte mislite da se ja gadim tih ljudi, kada imam neq kintu viska dam, iako ja retko imam para viska. Hocu da kazem da se vi ovde nemate sta svadjati, jer zivotinje nisu krivi i ljudi su jedini krivci u ovoj prici. Kada bi se uvele kazne, obavezno registrovanje kucnih ljubimaca te vrste i slicno videli bi kako bi broj novonastalih lutalica opao za kratak period. Vi mozete ubijati te pse, zatvarati ih, pustati ih da umru sami, sutirati ih na ulici i sve tome slicno ali oni ce samo dolaziti i dolaziti jer, kako sam vec rekao, nisu oni krivi. I to je samo jedan krug bez pocetka i kraja. Toliko od mene jer ova tema gubi smisao kao i vecina slicnih tema, sve ce se svesti samo na prepucavanje. Vojvodino - moja podrska. |
sorrowscavenger
@ Čet, 17.04.2008. 22:17 |
|
ljudi nemojte se svadjati,problem se resava na visem nivou i treba ga resiti na obostranu korist.Samo tako se mote resiti i trajno. Resenje je sterilizacija pasa koji su lutalice - ne njihovo ubijanje -sklanjanje. Jer nemonovno na njihovo mesto dolaze novi i novi i u nedogled..Pas kada se sterilise postaje neagresivan, nema nagona za parenjem kada su psi mnogo vise agresivni nego inace. Vremenom ta populacija ne dozvoljava da doju na njihovo mesto ,ne reprodukuje nove pse, i oni malo po malo nestaju jer im je vek 10ak godina. Dalje svi odgajivaci a i vlasnici(to je jebena sicha) , mikrocipove i sl... ukratko..Znaci nema izbacivanja pasa na ulicu..Kad se mirocipovan pas nadje, lepo se procita odakle je, ceka se da se vlasnik javi u slucaju da se pas izgubio...ako se ne javi... znaci bato nije vise zanimljiv ,ispunio je hir i vrednost kao poklon... tada udariti po dzepu..Mislim da bi jedna zelena novcanica bila dovoljna za toga koji je (tada bi bilo jasno ) namerno izbacio psa na ulicu..I td itd..U globalu ovo je JEDINO trajno , efikasno i bar donekle humano resenje..tako su to radili svud u svetu, pa zasto ne i kod nas... Sve zaostatke proslih vremena i nase gluposti treba resavati sistematicno, efikasno,trajno i stavku po stavku..Prvivremena resenja su ' drzi vodu dok majstori odu/ pokupe pare... Pozdrav svima |
konan varvarin
@ Čet, 17.04.2008. 22:19 |
|
bas mi je drago da se ja ne moram ponavljati bilioniti put.........vec da to neko drugi uradi....... pozdrav sinisi i davoru, a moze i damiru demonji....posto mi je bio skolski....
|
vojvodina
@ Sub, 19.04.2008. 11:51 |
|
NO KILL STRATEGIJA ZA KOJU DANASNJI_ TRENUTNI CELNICI U NASOJ OPSTINI NEMAJU ZELJU NI DA JE CUJU, A KAMOLI SPROVEDU... Ne postoji "problem pasa i macaka lutalica". Postoji problem neodgovornih vlasnika koji su UZROK i napustene macke i psi koji su POSLEDICA . Potrebno je ukloniti uzrok ,pa nece biti ni njegovih posledica , sankcionisanjem ljudi koji napustaju svoje pse i macke , u skladu sa vayecim zakonima , postupanjem inspekciojskih sluzbi po zakonu . Nepostupanje inspekcijskih sluzbi omogucuje opstanak ovog skupog drustvenog problema , indukuje njegovo brutalno protivzakonito resavanje , dovodi do krsenja Ustava Rep.Srbije neprimenjivanjem vazecih zakona . There is no problem of stray dogs and cats. The problem is the irresponsible owners who abandon their pets, which is against the law and should be fined. Abandoned dogs and cats are the consequence! The cause for this is in the irresponsible keeping of these animals. No kill strategy for eradication of this cause The owners who abandon their animal should be punished according to law. Several projects should be applied at the same time 1. Project of microchiping , registration and antirabical vaccination of all dogs that have owners -door to door. 2. Project of mass sterilization of males - and microchiping-PROJEKAT MASOVNE STERILIZACIJE MUŽJAKA I MIKROČIPOVANJE ISTIH 3. Project of mass sterilization of females - and microchiping-PROJEKAT MASOVNE STERILIZACIJE ŽENKI I MIKROČIPOVANJE ISTIH 4. Project of building no kill shelters by cheep delta system -PROJEKAT IZGRADNJE AZILA NISKOBUDŽETNOM DELTA GRADNJOM 5. Project of information and education of citizens- PROJEKAT INFORMISANJA I EDUKACIJE GRADJANA 6. Project of rehoming dogs and cats -PROJEKAT REUDOMLJAVANJA PASA I MAČAKA 7. Project of punishment of irresponsible owners , by realization system of control door to door , trough collaboration with inspections - PROJEKAT SANKCIONISANJA NEODGOVORNIH VLASNIKA u saradnji sa lokalnim ( komunalnom) I republickim( veterinsrskom) inspekcijskim sluzbama - po sistemu od praga do praga . |
vojvodina
@ Sub, 19.04.2008. 12:17 |
|
znaci ne verujem...i dalje se UOPSTE niste zabrinuli sto Sombor nema Narodnu kuhinju!!! e pa chipujte se! |
SoulFly
@ Sub, 19.04.2008. 19:39 |
Is Tibore, svasta ti pada na pamet, kakva narodna kuhinja, psi si No1 Ajd bar ce da se gradi sigurna kuca... P.S. Volim zivotinje, a ljude puno vise (ima na ovom svetu puno losih ljudi, ali to nije razlog da ne volim i zaboravim sve dobre ljude) |
draganabs
@ Ned, 20.04.2008. 03:29 |
| Ako to ista pomaze, moj pas ima svoj pasos i mikrocip. To me je kostalo celih 100 dinara, i moze da se odradi u najblizoj veterinarskoj stanici. (Ako sam ja to odradila u Stanisicu, znaci da se moze svugde...) |
draganabs
@ Ned, 20.04.2008. 03:33 |
|
Draganabs "Ako to ista pomaze, moj pas ima svoj pasos i mikrocip. To me je kostalo celih 100 dinara, i moze da se odradi u najblizoj veterinarskoj stanici. (Ako sam ja to odradila u Stanisicu, znaci da se moze svugde...) " To je pravilan pristup..Kada bi svi tako uradili i dali !"#$$%& sto dinara.. sada bi ovde bila neka skroz drugacija tema , ali , ali ... |
konan varvarin
@ Ned, 20.04.2008. 08:31 |