Život > Ubrzani šah za jubilej

Somborci su ovih dana obeležili 85. godišnjicu svog šahovskog kluba, posle novosadskog, najstarijeg u zemlji.
Somborski šahovski klub osnovan je 30. septembra 1922. godine, a jedan od najvećih uspeha bilo je peto mesto, 1965. godine u Prvoj ligi ondašnje Jugoslavije. Za tu ekipu igrali su Buljovčić, Mašić, Radojević, Čudina, Kostić, Carev, Popov, Krnić, Ema Čanji i Mirjana Božin.
Između 1964. i 1980. godine Sombor je bio na šahovskoj mapi sveta, a na memorijalnim turnirima "Ivan Parčetić" nastupila je plejada mladih šahista, kasnije svetskih zvezda - Beljavski, Jansa, Hibner, Hort, Benke, Predrag Nikolić, Timan, Guljko. Između dva rata ovde su simultanke imali svetski prvaci Lakser i Aljehin.
Povodom jubileja organizovan je turnir u ubrzanom šahu, sa 60 učenika. Pobedio je Dušan Popović, jedini Somborac sa titulom velemajstora, sa 6,5 poena iz sedam partija. Slede Miranović sa 6, Novak Pezelj, Ostojić i Išparov sa po 5,5 poena, a novčane nagrade dobili su i najuspešniji omladinac Miloš Roganović, Jasmina Milivojević, najuspešnija omladinka i Milan Basta, najbolje plasirani igrač stariji od 65 godina.
Đuro Kukić, Danas
savamajstor
@ Pet, 04.01.2008. 02:51
savamajstor
Odgovor na temu Premeštanje teme