Život > Sramota me da kažem
|
Nigde mog imena, nigde mog naslova - VODI ME TAMO GDE SE ŽIVLJENJE GROHOTOM SMEJE (Izdavač Kulturni centar „Laza Kostić” Sombor, 1997, urednik Saša Radojčić). Pokušavam da pronađem biografiju „spisateljice”. Ne uspevam jer sva drhtim. Devojka s druge strane tezge kaže: „To je pisala mlada Somborka. Pred kraj knjige piše nešto o njoj.” „Ovo su...kao moje pesme”, rekoh ja, jer me bi sramota da kažem da sam pokradena. „Kupiću knjigu”, dodadoh i požurih kući, ali me klecave noge spustiše na klupu ispred Županije. Tu pročitah da je „pesnikinja” student na Pravnom fakultetu u Beogradu Pokušavala sam da se smirim,ali nisam uspela. Dva dana sam provela u krevetu. Počela sam da pišem u četrdesetoj godini života. I gle ironije! Tad sam s namerom prestala da čitam iz straha da bih mogla nesvesno da ukradem delić tuđe knjige! Tuđe duše! U onome što napišem leži moje VIĐENJE SVETA, moja ISTINA. Ne tuđe, nego moje ISKUSTVO, MISAO, EMOCIJA!
Zbirka pesama Ružice Medjedović - Zamislice, bez straha, naglas - ušla je u najuži krug za prestižnu Brankovu nagradu. Žiri je bio vrhunski! Dr.Draško Ređep (predsednik), Zoran M. Mandić i Dragan Jovanović Danilov. Nije mi žao ni ukradenih misli, ni emocija. Žao mi unutarnjeg ritma. Kad neko piše poeziju on pesmama daje ritam svog disanja, ritam svog pulsa... A taj ritam je kao DNK. Zapisan u čovekovom telu i povezan samo sa njegovim zvezdama! Ružica Medjedović to ne zna. Ona neke moje pesme skoro doslovce prepisuje, neke uzima u delovima, ostale parafrazira, ali skoro cela knjiga pulsira ritmom MOG življenja. Noć je. Dva sata. Ulazimo u ponedeljak. Ružica Medjedović i ja. Izgubljena sam, prazna, ponižena, prljava. A celog sam se života trudila (ne pitajući za cenu) da ostanem čista. Učiniću samo ono što MORAM, ali kako god da se „ovo” završi, ja nikada više neću biti ja. Ksenija (Marić) Đorđević, Sombor, 24.9.2007. |
pcmaniac
@ Uto, 09.10.2007. 03:55 |
|
Sokirana sam... kako nekom moze i pasti na pamet da ukrade tako nesto i jos da javno objavi?? Samo... ne treba da bude sramota gospodju koja je svoju dusu na svojstven nacin izrazila kroz svoje pesme, vec doticnu gospojicu koja je citavu sramotu i napravila... ali najvise sebi i svom obrazu... |
pink_panther
@ Uto, 09.10.2007. 09:32 |
|
Jasno mi je šta se dogodilo ali ne i šta se sada događa!? Da li je ovo obraćanje osvanulo samo na SOInfo, gde će ljudi malo da se šokiraju, protresu glavom i nastave dalje, ili će neko pokušati da izgura stvar do kraja. Ovo ipak nije samo (ne)namerno posudjeni motiv, ovde su potpuno ukradeni stihovi. Pa nije u pitanju organizovani kriminal pa da se svi boje da pričaju o tome i okreću glavu. Jesmo lud narod, ali da i pesme krademo... za ne poverovati. |
VelikiStrumf
@ Uto, 09.10.2007. 10:18 |
| Slazem se s tobom, ali mi se podrazumeva da ce se stvar resiti, ako ne lepim, onda na sudu sigurno... |
pink_panther
@ Uto, 09.10.2007. 12:39 |
|
Uzasno! I ja pisem ali samo retkim osobama uopste kazem da sam nesto napisala,a jos manjem krugu osoba dam da procitaju nesto od toga,ako zatraze. Ne mislim da su moje pesme toliko dobre da bi se neko obogatio na njima kada bi ih ukrao,ali ipak bi mi bilo strasno da neko za moju pesmu kaze da je njegova. Ova prica me bas sokirala. |
Bejbe
@ Uto, 09.10.2007. 14:52 |
| strashno!!! |
baksuz
@ Uto, 09.10.2007. 14:55 |
Eto dokaza da su u laži stvarno kratke noge. Potpuno razumem Kseniju, verujem da je drhtala ko list kada je otkrila krađu, verujem da je i dalje van sebe od šoka, no interesuje me da li drhti i "pesnikinja" Međedović? U pravu je Veliki Štrumf. SOinfo čitaju mnogi, ali to nije dovoljno. Šta dalje? Da li će krađa biti obnarodovana još negde? U novinama, časopisima..., u "Somborskim"? P.S. Najviše mi se svidja što "pesnikinja" studira pravo. Dobra fora! |
seka
@ Uto, 09.10.2007. 15:32 |
|
Ju,ju,ju! JU! YU! Neverovatno! Istina je da svaki covek drugacije dozivljava u ovom slucaju pisanu umetnost, i da svako ko pise u redove upisuje i svoj zivot (dnk) ritam, melodiju i harmoniju. Niko sem nje ne moze tacno pretstaviti u svojim ocima ono sto je ona prozivela i satkala u te pesme. Ovo je toliko degutantna vest da cu ovog momenta da se izlogujem na duzi period! |
joban
@ Uto, 09.10.2007. 20:01 |
|
Pesnici su cudjenje u svijetu. Pa ovo je vrlo tipicno za poetiku postmoderne: citatnost,intertekstualnost, i tako to... Autorstvo kao takvo, nije, recimo, ni postojalo u srednjem veku(pa sta je tada covecanstvu falilo:)), malogradjanski vlasnicki koncepti ne mogu da vaze (i) u umetnosti... Ovaj cin postovane "pesnikinje" je zapravo jedan svojevrsni performans, koji na osobit nacin tretira problem autorskog u poeziji, i jos stosta(recimo problem kompetentnosti kriticara). Nije ni cudo sto se i sam Milic od Macve, profesionalni patriota, pred kraj zivota razocarao u svoj narod, zbog preterane sklonosti ka lopovluku... |
sinisa
@ Uto, 09.10.2007. 20:25 |
|
Ma, kakva postmoderna, malograđanski vlasnički koncept, problem autorstva (mada bi o kompetentnosti kritičara verovatno mogli raspravljati ljudi kompetentniji od mene, i njih)! Ovo je (ne)obična KRAĐA! Zašto? Šta se sada dešava? Da li se oglasila Ružica Medjedović? |
sanja025
@ Uto, 09.10.2007. 21:24 |
|
jedno JAKO WAZHNO pitanje za dotichnu Kseniju (Maric) Djordjevic, da li ona IMA NEKI DOKAZ DA SU TO NJENE PESME? da li ima negde objawljeno? ja sam wec izjawila koliko je owo strashno, ali da bi se moglo neshto i poduzeti oko toga potreban joj je dobar dokaz da to jesu ukradene pesme.... |
baksuz
@ Uto, 09.10.2007. 22:34 |
“ShiShmiShaRka: Verovatno ima rukopise, a i ako se uporedi datum stampe.... |
joban
@ Uto, 09.10.2007. 23:37 |
| Preporucio bih da korisnici procitaju prvi post u ovoj temi, pa ce dobiti odgovore na neka pitanja. |
sinisa
@ Uto, 09.10.2007. 23:41 |
| Dobro, i? |
joban
@ Uto, 09.10.2007. 23:48 |
| imam jednu drugaricu koja je napisala artikl o John Frusciante-u na wikipediji na srpskom, i Blic je to tako kako je, copy - paste u novine objavili, i jos je i neko postavio svoje ime ispod... strasno! |
hcrockso
@ Sre, 10.10.2007. 00:07 |
| kad smo vec kod blica, dopisnik za isti, slobodan petrovic, je uzeo onaj moj tekst za naciste, nakrpio ga nestinama i poslao u blic, koji je to objavio i iskulirao me kad sam ih nazvao da kazem o cemu se radi |
dvnitycker
@ Sre, 10.10.2007. 00:41 |
Doticni je kesa. A to im je zamena za obaveze(Nekim novinarima).Umesto da sami pronadju i sastave vest oni lepo copy, pa srk kafe, pa lepo paste. Uf super.
|
joban
@ Sre, 10.10.2007. 09:59 |
| Mislim da Vas, gospodjo ne treba da bude sramota. Kradja je uvek bila I JOS UVEK je krivicno delo! Kako god bilo stanje u Srbiji sigurno postoji zastita autorskih prava! Pa prema tome, kad znamo da ne mozemo da se posluzimo tudjim proizvodima na trznici ili u prodavnicama besplatno, kada znamo da ne mozemo tankovati, a da ne platimo...: treba konacno da shvatimo da ni tudje misli i duhovni rad ne mozemo da prisvajamo kako nam se prohte.A beskrajna sramota je ako se time jos i "hvalimo" tako sto prisvojeno objavimo pod svojim imenom. Smatram da je "uzas" blaga rec za takav primer niskosti. |
tibika
@ Sub, 13.10.2007. 20:05 |
|
Moje pismo je prvo objavio SOinfo (hvala celoj ekipi,posebno Maji Radu),a onda je pročitano na Radio Somboru.Hvala im.Videću kako će dalje ići.U znak zahvalnosti na blogu ću objaviti sve pesme iz knjige "Vodi me tamo gde se življenje grohotom smeje". -Nema bogaćenja od knjiga,bar dok ne postaneš - neko!(Ne birajući sredstva?) -Moja knjiga je izašla iz štamparije u decembru 1997.g.Tada su knjigu dobili rođaci i prijatelji,a 5.marta 1998.g bila je promocija sa publikom,kritičarima...Sve je zabaleženo u medijima. -U biografiji Ružice Medjedović (koja je štampana u njenoj knjizi) piše da ona studira u Beogradu. - Devojka koja piše pesme i pokazuje ih samo prijateljima,neka skupi malo hrabrosti i odnese pesme stručnjaku.Mene bi obradovalo da se sretnemo na promociji njene knjige. |
akter
@ Ned, 14.10.2007. 11:00 |
Drago nam je. Sa vama smo i dalje.
|
joban
@ Pon, 15.10.2007. 10:12 |

Uf super.