Život > Da li studirate?

>>
12
zanima me koliko naših posetilaca studira..
pcmaniac
@ Ned, 12.08.2007. 15:36
pcmaniac
verujem da nas ima dosta......
radak
@ Ned, 12.08.2007. 16:30
radak
uuu, chak 60% :D
Ah, da, petoro glasalo :P
A, jel se tu rachunaju i oni "vechiti apsolventi"? :lol:
Pantera_So
@ Ned, 12.08.2007. 16:46
Pantera_So
Eto, ja ne studiram. Zavrsila odavno 8)
A veciti apsolventi su posebna podvrsta Homo studicus aeternus :lol:
sanja025
@ Ned, 12.08.2007. 19:49
sanja025
ljudi bez uvrede ali kada vidim ko sve studira muka mi je,zali boze tatinih i maminih para....
Biomechanical
@ Ned, 12.08.2007. 21:55
Onda ne gledaj te sto su zhali bozhe.... ;)
Pantera_So
@ Uto, 28.08.2007. 18:39
Pantera_So
Kak`o vam to pitanje?
Žulja
@ Sub, 08.09.2007. 12:37
Žulja
jednostavno
pcmaniac
@ Sub, 08.09.2007. 15:48
pcmaniac
Hm... ajd brisite me iz evidencije studenata. Diplomirao u ponedeljak.
Žulja
@ Čet, 27.09.2007. 13:05
Žulja
čestitam :D
pcmaniac
@ Čet, 27.09.2007. 13:19
pcmaniac
Ooo, ne...satje imati vishe vremena da filozofira ode :D
Chestitke...ae se takmichimo ko pre od preostalih :lol:
Pantera_So
@ Čet, 27.09.2007. 14:08
Pantera_So
Vi ste zuljo dobro. A ja? :?:
joban
@ Čet, 27.09.2007. 14:15
joban
Vesti dana - ponedeljak, 5. novembar 2007. 13:31

izjednačena zvanja diplomirani i master
Politika - Pre 22 minuta

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas tumačenje odredbi Zakona o visokom obrazovanju kojim se izjednačavaju zvanja "diplomirani" i "master", odnosno zvanja onih koji su diplomirali ranije i onih koji studiraju prema Bolonjskoj deklaraciji.

Skupština Srbije je takođe dala saglasnost na akta Poverenika za informacije od javnog značaja i Zaštitnika građana.

Ta akta se odnose na obrazovanje i rad službi poverenika i zaštitnika građana i njihovo unutrašnje uređenje, odnosno njima se obezbeđuju uslovi za rad i uspostavljanje tih institucija.

Poslanici Srpske radikalne stranke bili su protiv te odluke, ocenjujući da je funkcija Zaštitnika građana potpuno nepotrebna, da treba da funkcionišu institucije sistema i da državni organi "od vrha do dna treba da budu oslobođeni kriminala i korupcije".
@ Pon, 05.11.2007. 13:39
Kristijan
a kao ucenik 3 razreda gimnazije ne mogu da kazem da li je to u redu ili nije, iz prostog razloga jer ne znam kakve je imao odlike diplomac a pogotovo sada posle svih ovih promena. pa ako bi neko bio drag da objasni sve to.
plastelin
@ Pon, 05.11.2007. 20:13
plastelin
to samo znaci da su im prava prilikom zaposljavanja ista (masteri nemaju nikakvu prednost pri konkurisanju za posao u odnosu na diplomce) tj nisu im izjednacena zvanja nego prava (tako su nama profesori objasnili)
Nesha
@ Čet, 08.11.2007. 13:45
Evo sta je.

To znaci da su izjednaceni diplomirani studenti po starom programu studija (4 godine) i master studenti (5 godina osnovnih studija) I PO ZVANJU I PO PRAVIMA. Svi koji su diplomirali po starom programu studija moci ce da, ukoliko zele, traze da im se izda druga diploma sa promenjenim zvanjem koje im je Skupstina velikodusno dodelila, a koje svojim studiranjem nisu zasluzili. Objektivno posmatrano, za takvim postupkom nema neke preke potrebe, s obzirom da su obe kategorije i pri zaposljavanju i pred zakonom jednake.
Medjutim, za razliku od onih studenata kojima je stalo samo do titule na vizitkarti, oni koji zele na neki vid postdiplomskih studija morace da poloze dodatne ispite kojima i po znanju sticu titulu mastera. To sve zato sto opterecenje dosadasnjih cetvorogodisnjih studija po Bolonjskom sistemu studija iznosi 240 ESTC bodova, a petogodisnje studije 300. Da biste isli na postdiplomske uslov je ostvarenih 300 poena, sto znaci da morate diferencijalnim ispitima da skupite jos 60.

Nu, eta tak. Zdravstvujte kamaradi!
Žulja
@ Čet, 08.11.2007. 17:11
Žulja
plastelin:
a kao ucenik 3 razreda gimnazije ne mogu da kazem da li je to u redu ili nije, iz prostog razloga jer ne znam kakve je imao odlike diplomac a pogotovo sada posle svih ovih promena. pa ako bi neko bio drag da objasni sve to.

Probacu ja da odgovorim.

Prvo, do pravih promena na fakultetima jos nije doslo. Planovi i proglrami se uskladjuju ili su uskladjeni sa Bolonjom, ali ne i obaveze, kriterijumi, nacini predavanja i angazovanja profesora. Mali je broj asistenata u odnosu na broj studenata, malo termina za konsultacije, a nizak je i procenat prolaznosti. Koliko sam shvatila, da bi reforma uspela, procenat prolaznosti mora prelaziti 50%.

Odlike diplomaca po "starim" programima su ekvivalentne (priblizne, jednake) master magistrima. Ta zvanja su u Evropi i USA izjednacena. Znam da su diplomirani matematicari, inzinjeri i sl. bez problema i dodatnih ispita upisivali doktorske studije u Americi i Evropi. Dakle, zvanje master magistra podrazumeva jednaku strucnost i kvalitet znanja koje su sticali diplomirani po ranijim programima. Osnovne studije su po starom programu trajale 8 semestara, na nekima devet ili deset. Vise skole su trajale pet-sest semestara. Slicno je i po Bolonji - sest semestara (tri godine) / stice se zvanje bechelor, a nakon deset semestara (pet godina) zvanje master magistra. Ne postoje naucne magistarske studije (postdiplomske), vec se stice pravo upisa doktorskih studija.

Problem je u sledecem: ocekuje se da reforma ide u pravcu "prave" Bolonje sto bi podrazumevalo drugacije organizovanu nastavu i prakticnu nastavu, kvalitetniju osposobljenost za rad posle fakulteta, sto po klasicnom sistemu nije uvek bilo (iako je teroijska osnova bila ok).

Velika razlika u planovima i programima je adut fakulteta na osnovu kojeg odbijaju da automatski diplomcima izdaju nove diplome mastera.
Smatraju da je dovoljna pravna zastita to sto im je zagarantovano da su (smo) izjednaceni po statusu (jednaka prava na konkursima za posao, strucnim usavrsavanjima isl.)

Diplomci i studenti koji studiraju po starom programu drugacije tumace odluku Skupstine i tvrde da je izjednacavanje izvrseno ne samo po statusu nego i po zvanju i zahtevaju zamenu diplome bez razlike u ispitima i novog naucnog rada.

Licno mislim da je glavni razlog zatezanja fakulteta oko zamene diploma finansijske prirode, jer su upsivali studente na master studije.
Takodje, sama potvrda o izjednacavanju statusa bi trebala biti dovoljna, sto se dokaza strucnosti tice, ali ako bi se zamenile diplome, to bi bilo trajno resenje koje niko ne moze "oduzeti", a nisam sigurna koliko su potvrde i odluka skupstine dugotrajna zastita. O tome ce pravnici.
sanja025
@ Čet, 08.11.2007. 22:53
sanja025
@ sanja025>

Ok. Samo par cinjenica:

Ad1> Zvanje magistra nauka vise se ne moze steci. Ljudi koji su stekli zvanje magistra imaju pravo da pisu disertaciju i postanu dr sci. kao i dosad, bez potrebe da upisuju doktorski studij. Ljudi koji su trenutno na magistarskim studijama a jos nisu magistrirali, magistarske ce im biti priznate kao prva godina doktorskih studija, sto prakticno znaci isto, da im ostaje samo da porade disertaciju. Master je zvanje koje je manje po rangu od magistra, a vise od diplomiranog. Dakle nesto izmedju. A zvanje master-magistra prosto ne postoji.

Ad2> Ni zamena diploma nece doneti nista korisno. Slazem se da su pare glavni alavi motiv vecine fakulteta, ali ljudi, vama koji ste diplomirali po starom programu upisivanje master studija NIJE POTREBNO, osim ako nece na doktorske. Sama zamena diploma je apsolutno besmislena stvar. Prvo zato sto veoma papreno kosta, a drugo i bitnije, uz svaku novu diplomu bice izdavan SUPLEMENT diplome nak kojem ce pisati koje ste ispite polozili i sa kojim ocenama. Tako da onima kojima je bitna zamena, moci ce da dobiju novu, ali ce u suplementu pisati da im objektivno FALE oni ispiti kojima zaista zasluzuju zvanje mastera.

Ad3> Sto se tice priznavanja nasih diploma u inostratnstvu, neki univerziteti za postiplomske traze zvanje mastera, a neke i ne, te mozete i sa diplomom cetvorogodisnjih studija napolja na doktorske, sto je recimo slucaj sa Budimpestanskim univerzitetom, Zagrebackim sveucilistem i mnogim drugima.

Ad4> Ljudi moraju da shvate da im je ova drzava ovim aktom dala zvanje koje ne zasluzuju. I to sve zbog zakonskih nepremostivosti pri zaposljavanju. A Ako je poslodavcu (recimo privatniku) bitno da li ste ili niste master, on ce to moci videti iz suplementa diplome, bez obzira ko vas je kojim zvanjem proglasio i sta pise na novoj diplomi. Bitno i najbitnije je ono sta ti znas da RADIS. Evo recimo, ja sam dilpomirao psihologiju po starom programu i sad sam na master studijama. Takodje nemam nameru da ih ne zavrsim jer ih je skupstina zavrsila umesto mene. A mogu me titulirati i sa ` master` i sa `astronaut` kad ja taj fuckin` spejs satl ne znam da vozim. Cilj master studija je sticanje neophodnih dodatnih znanja za doktorske studije i nista vise.

Ad5> Nije tacno da su postdipolmske i master studije privilegija bogatih. One su privilegija kako bogatih tako i uspesnih u osnovnim studijama. Postoje budzetska i samofinansirajuca mesta. Pa ako po proseku osnovnih studija ljudi ne ispunjavaju uslove za budzet, svoj nizi prosek i visoke ambicije moraju da plate. Jbg. potisnuti su zdravom konkurencijom onih koji vise zasluzuju besplatne studije. Tako je bilo i dosad i u toj logici nema nista novo.
Žulja
@ Pet, 09.11.2007. 09:59
Žulja
Na Filozofskom, na Odseku za anglistiku primaju jednog na budžet, ostali samofinansiranje.
U proseku bude 80 studenata po generaciji.
Šta sad kažeš her Obersturmbannführer Žuljeviću?
Kristijan
@ Pet, 09.11.2007. 10:29
Kristijan
Kazem da ne verujem, cher Rimbaud.
Upravna je odluka fuckulteta filozofskago da na svakom odseku svaki od modula primi po dva budzetska studenta.
Ako s ne varam, u pitanju je 96 soma. Pa napravite Blitzkrieg, kontam da je vredno para. Neko po obicaju tovari studente...
I srecna Vam Kristalna noc, mon ami. :twisted:
Žulja
@ Pet, 09.11.2007. 19:11
Žulja
>>
12
Odgovor na temu