Život > Platana više neće biti!

<<>>
123456
Pa, meni se to svidja kao ideja. Eo, dodjesh Ana do mene, pa lepo to srochimo, iskucamo, a ostalo se dogovorimo. Ako neko zeli jos da uchestvuje neka se javi...
Pantera_So
@ Pon, 06.08.2007. 23:54
Pantera_So
U sklopu rekonstrukcije Pešačke zone u Somboru, u četvrtak je počelo uklanjanje najkritičnijih stabala platana (od ukupno 47 stabala, četiri se najhitnije moraju ukloniti zbog nepravilne geometrije i neophodnih radova).

Kada je 1965. godine platan odabran kao drvo koje će biti zasađeno u delu Glavne ulice, od Svetođurđevskog trga do parka kod Županije, nije vođeno računa o osobinama ovog drveta, koje je, pre svega, parkovsko a ne gradsko drvo. Prema nalazima stručnih službi Opštine Sombor i JKP "Čistoća" i konsultovanih relavantnih stručnih institucija, sadašnji drvored platana ima sledeće nedostatke:

* postojeći drvored nije uređen jer su stabla nepravilnog razmaka, nedovoljnog za normalan razvoj, različitog prsnog prečnika, visine i godine sadnje
* platan ima moćan korenov sistem koji brzo raste i pruža se površinski i do četiri metra bočno, pa na pojedinim mestima korenov sistem podiže trotoar do visine i od 50 cm, stvarajući asfaltne valove
* u gradskim uslovima prečnik stabla platana može dostići preko tri metra, a drvo visinu i do 40 metara, te već sad platani potpuno zaklanjaju fasade stare gradske arhitekture koja i predstavlja najveću dragocenost glavne ulice
* cvet platana ima alergijsko dejstvo a njegovi plodovi sadrže iglice koje nepovoljno deluju na oko i na kožu.

Rekonstrukciju ulice, čija trajnost treba da bude u narednih 100 godina i u koju treba uložiti blizu četiri miliona evra, nije moguće izvesti bez značajnijih oštećenja moćnog korenskog sistema platana. I kada bi se pristupilo obnovi drvoreda platana, oni bi morali da se sa sadašnjih dvadesetak metara visine svedu na visinu od 10 do 11 metara zbog sniženja težišta. Lisna masa bi se obnovila tek za tri do četiri godine, ali na nivou od oko 50% sadašnje lisne mase. Moguće je da se prilikom preduzimanja ovih predloženih mera osuši još oko deset platana, što bi značajno proredilo postojeći drvored.

Usled svega toga neophodno je da se postojeća vrsta drvoreda platana na somborskoj Glavnoj ulici ZAMENI drugom, odgovarajućom vrstom. Tog mišljenja su i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada kao i Ekološko udruženje iz Sombora, pa i sve konsultovane ekspertske institucije.

Prema mišljenju stručnog tima za projektovanje koje je predvodila ing. pejzažne arhitekture mr Ljiljana Plemić iz Beograda, trenutna visina platana je blizu 20 metara i oni za osam do deset metara nadvisuju primerenu veličinu drveća u odnosu na postojeće zgrade. Ova visina onemogućuje negovanje i održavanje platana, čime se ugrožava bezbednost građana i starih zdanja na Glavnoj ulici.

Korenove žile platana zavidnih dimenzija ugrožavaju sistem instalacija vodovoda, kanalizacije i gasovoda, pošto ih pomeraju, a negde čak i ulaze u njih, kao što ulaze i ugrožavaju temelje i podrume pojedinih zgrada na Glavnoj ulici.

Kao moguća zamena za dosadašnji drvored platana stručnjaci predlažu nekoliko rešenja od kojih su najčešće pominjane vrste bođoš, sibirski brest, ginko i crveni hrast.

U predlogu stručnog tima iz Beograda, kao najpogodnije drvo za zamenu postojećih platana preporučuje se sadnja 12 do 14 godina starog Crvenog hrasta (Quercus rubra) koje ima najbolje osobine gradskog drveta:

* korenov sistem se razvija u dubinu, ne smeta gradskim instalacijama, a krošnja, jajastog oblika može da se oblikuje po želji
* ovo drvo zimi podnosi temperature i do -30 C, u proleće kasno lista, a cveta u toku maja
* mlad list izlazi u crvenoj boji, preko leta i dela jeseni je lepe tamno-zelene boje, a u kasnu jesen je ponovo tamno-crven, dok su grančice u toku cele godine crvenkasto-mrke

"Celokupan izgled i sertifikati o zdravstvenoj ispravnosti uverili su nas da je ovo biljka koja bi u budućem obnovljenom prostoru pešačke zone u Somboru najviše odgovarala svojim karakteristikama, uklapajući se kolorit i opšti izgled buduće ambijentalne celine", piše u oceni stručnog tima mr. ing. Ljiljane Plemić.

Sadnja novih, već formiranih dvanaestogodišnjih stabala Crvenog hrasta, mogla bi da počne neposredno nakon seče drvoreda platana, a najkasnije do proleća sledeće godine.

Nesumnjivo da će i novoposađena stabla vrlo brzo postati ekološki znamen Glavne ulice i da će u srcima Somboraca zauzeti jednako važno mesto kao i dosadašnji platani.

Opštinski organi i predstavnici JKP "Čistoća" biće u kontaktu sa svim zainteresovanim udruženjima i organizacijama i zajedno sa njima će do kraja sagledati sve aspekte ozelenjavanja obnovljene pešačke zone u Somboru.
Štampanje vesti
savamajstor
@ Sre, 08.08.2007. 19:35
savamajstor
Što nas više ubeđuju da platane treba seći, to se više ukopavaju. Ko da veruje u takve argumente? Onaj čovek sa tribine, neznam mu ime (iz Ekološkog udruženja je), je za seču platana. Neverovatno! Treba ga smeniti kada sam nije svestan da mu tu nije mesto. Njemu slični će nam uništiti zelenilo!
Vojvođanka
@ Sre, 08.08.2007. 20:56
Vojvođanka
Ma chak i da stoje ti argumenti...a nije da nema logike...i pominjem opet: bash je svejedno hoce li MORATI seci sad ili za 50 ili za 100 godina...na nekome se MORA zalomiti ...e sad mi mozhemo biti sebichni i vikati ZASHTO BASH NA NAMA...

No da se ja vratim na moj zakljuchak nakon prochitanog zvanichnog saopshtenja koje je Sava postovao...JBT, HOCE LI MI NEKO IKAD OBJASNITI ODAKLE NICHU, SHTA RADE I KAD RADE TA NEKA UDRUZHENJA KOJA SE ODJENOM PO POTREBI POJAVE???
Niko nikad chuo nije za njih, josh manji su tragovi njihovog rada i angazhovanja, ali kad se pokrenula ovako bitna tema...eto odjednom tamo neko mnogo bitno EKOLOSHKO UDRUZHENJE SOMBOR...jako mudo... Volim ta udruzhenja koja se odjednom pojave niotkuda i mnogo su bitni...ili oni koji samo prichaju a nishta ne rade...tipa udruzhenja za zashtitu kuchecih batkova, ekolozi i ostali ljudi dobre volje i zhelje za boljim sutra i kvalitetnijim zhivotom u Somboru... serem vam se u charapu!
SoulFly
@ Čet, 09.08.2007. 09:57
HVALA Savi na iscrpnom objasnjenju... koje pomaze da se shvate i razumeju razlozi... ideja jeste dobra, samo... Somborci su potpuno izgubili poverenje u vlast, pa je, cini mi se, tu i najveci problem. Kao i vecina, verovatno, verujem da ce oni sve to lepo fino poseckati, srediti glavnjak na njihov nacin, a druge sadnice, tj. sadnice tih lepih dvanaestogodisnjaka nece ni ugledati svetlost dana na nasoj glavnoj ulici... Kad bi sve bilo kao sto je zamisljeno, mozda i ne bi bilo tako lose... Neka se nadlezna gospoda potrude da povrate poverenje gradjana...
pink_panther
@ Čet, 09.08.2007. 10:36
Mislim da im ovaj put nije u cilju da ga josh vishe izgube, vec shto vishe povrate...to iz prostog razloga shto ove godine ili najkasnije pochetkom sledece godine stizhu LOKALNI IZBORI, a ovo je savrshena kampanja za vladajucu strukturu!
Koliko je to dobro za sam izgled i radove na glavnoj ulici, toliko i nije za upravo te izbore koji dolaze jer je u pitanju previshe skupa igrachka za kampanju!
SoulFly
@ Čet, 09.08.2007. 11:16
[quote]="savamajstor"

Ovaj tekst zvuci uverljivo.Iako sam sve vreme protiv sece platana, razlozi "protiv" platana su jasni i, na zalost, realni. Platani nisu sadjeni u za to predvidjene kontejnere i nekontrolisano se sire pod zamljom. Mi, ljubitelji starog drvoreda i 'lada, ne mozemo znati kakav je kolaps pod asfaltom i nema nam druge nego da verujemo strucnjacima. Dosadasnji predlizi za novi drvored poput ruja i bodjosa nisu mi se svideli kao resenje za glavnu, ali mislim da je crveni hrast dostojna zamena. Ostaje nam da se nadamo i da uticemo na to da se donesena odluka kvalitetno sprovede.
sanja025
@ Čet, 09.08.2007. 13:49
sanja025
Pa najbolje da prodamo i glavnjak! To je jos jednostavnije a i nasi politicari bi se malo oparili!!!!!! Sto im nebi skodilo da zakrpe jadni budzet??? STA VISE REC NA SVE OVE GLUPOSTI???
zvavi
@ Sub, 11.08.2007. 22:22
Evo josH jedne glooposti.Citam da zHele da posade crveni hrast na glavnjaku.Mislim otkad to u grad koji je poznat po zelenilu idu saditi crvene hrastove i cHija je to pametna ideja? :wink:
punk_rock_girl
@ Sub, 11.08.2007. 22:27
punk_rock_girl
pa i crveni hrast je zelenilo... nije crvenilo... a i da jeste, zelenilo je :)
triletrip
@ Ned, 12.08.2007. 11:52
triletrip
Crveni hrast - Quecus rubra

Crveni hrast - Quecus rubra

http://www.mobot.org/gardeninghelp/plantfinder/plant.asp?code=I760
sanja025
@ Ned, 12.08.2007. 14:00
sanja025
Kako god.Meni su bodjosHi lepsHi......
punk_rock_girl
@ Ned, 12.08.2007. 14:19
punk_rock_girl
Zato sto su bodjosi nasi, navikli smo na njih u okolini. Pored bodjosa i platana osecamo da smo kod kuce. Medjutim, cini mi se da su negde rekli da ce Gavna biti poplocana granitom. Samo zvake ce biti dovoljan problem (poznavajuci mentalitet nasih sugradjana). Kako bi izlazili n kraj sa bobicama bodjosa? To bi za nasu Cistocu bio neresiv problem - i uvek spreman izgovor.
sanja025
@ Ned, 12.08.2007. 14:53
sanja025
Shta treba-da se ne osecam kao da sam u svom gradu nego negde sa strane??Ma idi bre.Unishtishe nam grad. :wink:
punk_rock_girl
@ Ned, 12.08.2007. 17:24
punk_rock_girl
Shta treba-da se ne osecam kao da sam u svom gradu nego negde sa strane??Ma idi bre.Unishtishe nam grad. wink.gif

Ko je govorio kako treba da se osecas?
A grad propada vec duze vreme. Prica oko glavne nije jedina. Zelenih povrsina je sve manje (ako ne racunam ambroziju, ali ne bih da trolujem), a biljke su te koje preciscavaju vazduh -> ... puno se problema vezuje jedan na drugi.
:wacko: :crazy:

Ja samo tvrdim da je, ako je verovati proceni strucnjaka koji o problemu imaju vise znanja od nas, zamena platana jedino (i nemilo) resenje. Sada je bitno da novo resenje drvoreda bude mnogo bolje i trajnije od prethodnog da ne dodjemo u istu situaciju za dvadeset godina.
sanja025
@ Ned, 12.08.2007. 19:40
sanja025
Sanja, ti zaista veruješ tim stručnjacima? Želela bih da nisam u pravu po ovom pitanju. Kada pomislim na seču platana, uvek se setim Ćelavog trga, Zmaj Jovine i Čitaoničke ulice... Na šta to liči? Ruglo grada!
Vojvođanka
@ Ned, 12.08.2007. 20:26
Vojvođanka
Mozda sam naivna, a mozda zbog skromnog znanja iz botanike, poverovala sam strucnjacima da platane treba izvaditi. Nisam ubedjena da ce sigurno i pravilno posaditi novo drvece bas onako kako tvrde (u pravo vreme, pravilno zasadjeno, zdrave jedinke ...). Samo se nadam

Napomenula si Zmaj Jovinu (kakav je to drvored bio!), Celavi trg... a ja se secam, kao srednjoskolci smo u u dokolici pokusavali da se setimo ulica koje nemaju drvce. Bilo je: Kratka, nekoliko u centru i kraj. A sad :cry:
sanja025
@ Ned, 12.08.2007. 20:32
sanja025
I moje je znanje iz botanike skromno, ali ne mogu verovati stručnjacima koji se trude da nas ubede u nešto što je očigledno zamazivanje očiju. Samo bih želela da objasne zašto nas obmanjuju. Platani se mogu sačuvati, to kažu stručnjaci hortikulture. Sećaš li se kako su lečena i izlečena stabla ispred Gradske kuće, a bila su osuđena na smrt? Neznam ime :broken: žene koja je danima na kranu lečila naša pluća :whistle:

Sećam se drveća u Zmaj Jovinoj ulici. Stanari okolnih zgrada još žale za njima :( . A sad? Pogledaj ta stabla koja ne liče na drveće, čak ni na bonsai 8O, a treba da su za dva i po puta veća nego što jesu. A zašto su zakržljala i nisu narasla, to se niko ne zapita? :?: Zato što su zasađena blizu zgrada, plitko i zabetonirana su onim glupim ciglama i ne mogu da dišu. Treba li još nešto o stručnosti dotičnih stručnjaka? :no:

O održavanju zelenila i ukrasnih biljaka dovoljno govori prizor u Čitaoničkoj ulici :(
Vojvođanka
@ Ned, 12.08.2007. 22:07
Vojvođanka
To i mene buni - ne vidim razlog da nas obmanjuju. Mišljenja su oprečna, ali ja znam da platani mogu da se uspešno leče i dugo žive u gradskoj sredini.
ene koja je danima na kranu lečila naša pluća whistle.gif

E, ovo si tako lepo rekla :)
Treba li još nešto o stručnosti dotičnih stručnjaka? no.gif

Ja se nadam pravim stručnjacima, a ne podobnim. Nada poslednja umire :P Ja sam, izgleda, ničim izazvani optimista.
sanja025
@ Ned, 12.08.2007. 22:43
sanja025
@Sanja i Vojvodjanka
Lepo se vi ovde raspravljate, ali mislim da ste dovoljno zrele (nadam se) da shvatite kako to ne vodi AMA BASH NIGDE! Kad ste tako nostalgichne i ozhaloshtjene shto ne preduzmete neshto?!

Sve bi bilo drugachije da ovaj grad nije pun mrtvih puvala koji 'ladno prolaze pored tih ljudi koji nam unishtavaju grad. Svako kao ima neki stav, vamo-tamo, a niko nishta da preduzme,a najbolje ide ono sleganje ramenima. Bravo! Kada bi se bar pola grada skupilo i pozvali par dobrih televizija i novina, sumnjam da bi IKO imao hrabrosti da nam oduzme i ovo malo ponosa na glavnoj.

Ana je predlozila peticiju, sastale smo se i ustanovile kako ona (devojcica od 16 godina) i ja ne mozemo mnogo da postignemo. Svi ovi "protestanti" na soinfo neka se jave sa idejama za konkretno delovanje koje ce da ima odjeka.
Takodje molim za pomoc moderatore, koji su, cini mi se, neki novinari, da nas bar upute kome da se obratimo i slicno. Hvala i ne odugovlacite ako vam je zaista stalo do glavnjaka, koji cemo uskoro svi da zaobilazimo u sirokom krugu jer ce biti nesnosno ruzan. A za to nece biti kriv ni Slavkovic koji vuche dupe po gradu praveci se da je sve u redu, niti ostali koji nam unistavaju grad, vec SAMO MI! Nije mi jasno cega se bojite...:(
Pantera_So
@ Pon, 13.08.2007. 12:44
Pantera_So
<<>>
123456
Odgovor na temu