Život > Platana više neće biti!

<<>>
123456
Neću da skrećem u offtopic, a lagano idemo ka tome...
Izražavam sopstvenu spremnost za otvoreno iskazivanje građanskog revolta oko seče platana, i spremna sam da učestvujem i pomognem bilo kakvu incijativu na njihovoj zaštiti ili na zahtevanju pronalasaka adekvatnog rešenja, koje ne procenjuju lokalni politički igrači za adekvatno, nego stručnjaci u oblasti pejzažne arhitekture, šumarstva i slično.
Ne može bre bez hlada, ne može da bude golo, a vreme je da mi prestanemo da budemo ovce.
jedna
@ Ned, 29.07.2007. 22:36
Tacno,Biljana, ali izgleda da smo samo nas dve izrazile tu zelju...
Narod je stado, uvek bilo i ostace, a pojedinci najebu...tipicno.
Pantera_So
@ Ned, 29.07.2007. 23:21
Pantera_So
na mene narawno uwek mozhete da rachunate na to, ali wec sam shwatila da su za swako planiranje po pitanju radjenja necheg dobrog SWI WOLJNI ali kada treba neshto da se uradi NEMA NIKOG, i swi samo kazhu "pa, trebalo bi..." trebao bi, trebalo ali na kraju swe ostaje samo na tom zakljuchku.
konachno sam utuwila da LJUDIMA JEDNOSTAWNO NIJE STALO NI DO CHEGA!
ja cu i dalje raditi kako ja mislim, ali ne wredi ochekiwati da cesh uspeti u nechemu za shta je potrebno wishe od troje ljudi. pa chak ako se i slazhu da treba da se uradi niko nece mrdnuti dupe sa stolice wec ce samo prekrstiti ruke "shta mo'sh..." :evil:

Biljana, ljudi su uwek bili stado owaca koje bleju jedne na druge i uwek ce i biti, a pojedinci mogu da se jebu.
baksuz
@ Pon, 30.07.2007. 10:47
baksuz
Nije tacno da"ljudima nije stalo ni do cega"!
Meni jeste!
A,zbog cega vi mislite da vecina ljudi deli vase misljenje???
Ne bih rekao da je tako.Mozda se varam...hmmmm...proverite vi to malo bolje...
Ono sto nam predlazu inzenjeri hortikulture,kako bi se navodno spasao drvored platana na glavnoj ulici,je u najmanju ruku nakazno i ne lici ni na sta!!!Clan sam UO udruzenja gradjana "Moj Sombor" i imao sam priliku cuti i videti,ponudjena resenja...Slicna "resenja"primenjena su u Beogradu prekoputa Savezne skupstine...mozete ponekada uociti nesto sto cak ni ne lici na drvo,u toku 2.Dnevnika pri izvestavanju ispred skupstine!
Dakle predlog da se platani povade po meni je apsolutno na mestu,pitajte stanare glavne ulice sta misle o tome...Znam da se vecina slaze sa njihovim secenjem!
Uostalom u projektu izricito stoji da ce se postojeci drvored zameniti novim stablima,koja nece biti mladice,vec formirana stabla izmedju 8-10 godina starosti,a novi drvored ce se protezati duz cele glavne ulice,a ne samo u 1/3,kao sto je to sada slucaj!
Napominjem,da je moj stav apsolutno privatan,jer udruzenje gradjana "Moj Sombor"ne podrzava secu platana!!! P.S.I meni je zao naravno,ali nekada je potrebno realno sagledati stvari...

poruka menjana pre 5 godina
BACH
@ Pon, 30.07.2007. 11:10
BACH
"Fontana i parkic za svaki dan ili trg za SO kotlic jedan dan u godini... bojim se da znam sta ce opstinari odabrati. Bas su se lepo proveli u subotu :)"

Nisam znao da imamo 5000 opstinara,leleeeee...
BACH
@ Pon, 30.07.2007. 11:18
BACH
Počelil su sa sečom na glavnjaku
Nesha
@ Čet, 02.08.2007. 17:54
U ponedeljak, 06.08.'07. u Srpskoj citaonici, u Somboru, sa pocetkom u 19 casova, odrzace se tribina na temu: Seca platana. Tribini prisustvuju gosti-strucnjaci iz Ministarstva za zastitu zivotne sredine RS. Pozivam vas da dodjete na tribinu i iznesete svoje protivljenje seci visedecenijskih platana koji su ne samo ukras i hladovina , vec bezmalo i jedan od zastitnih znakova naseg voljenog grada.
deda
@ Ned, 05.08.2007. 14:06
Mislim da cu doci, ali me zanima sta ce nam ta tribina doneti. Hoce li prisustvovati neko od ovih budza kojima se tjefnulo da seku platane ili shta?
Pantera_So
@ Ned, 05.08.2007. 14:27
Pantera_So
Svaki put kad sam , makar i na kratko putovao iz rodnog Sombora , a sto se nije desavalo tako cesto u mom zivotu , koji je vise puta kraci nego zivot platana u Glavnjaku -prva i skoro jedina asocijacija na Sombor su mi bili bas ti platani i klupe ispod njih ( na kojima sam , doduse, retko sedeo , jer sam uvek to prepustao starijima ) . Ne pisem ovo iz sebicnih razloga , da bih hlad platana sacuvao za svoje penzionerske dane ( penziju necu sigurno ni docekati ) , vec zato sto su mi oni sastavni i neodvojivi deo grada u kome sam se rodio . Ako budemo ravnodusni i kilavi ovaj put, sutra ce nekom , mozda pasti na pamet da posece i tisove u parku ispred opstine .
Ne dopustite da vas lazu da ce ih zameniti vec formiranim stablima -to ce mozda i biti drvca stara par godina , ali sigurno nemaju hibernisana stabla stara stotinak godina , koliko je bilo potrebno nasim platanima da izrastu u lepotu i cudo , kakva jesu danas .
deda
@ Ned, 05.08.2007. 15:19
pa, najwerowatnije cu doci, ali ne widim chemu to, jer sada je wec kasno poshto su pocheli sa sechom... ja sam htela neshto ranije, ali narawno niko drugi nije, pa sad mozhemo lepo da sedimo na klupi i gledamo kako cemo u buduce posmatrati izloge umesto drweca.
baksuz
@ Ned, 05.08.2007. 16:36
baksuz
A, lepi su ti izlozi... ;)
Kako niko nije teo bwe, i ja sam poslala koment, al se javila samo ti i josh neka tipica...ekipa ajooj, al smo mocne :(
Pantera_So
@ Ned, 05.08.2007. 16:41
Pantera_So
Ja dodjoh u grad pre jedno pola sata.I prvo sHto skontam bilo je raskopana Zmaj Jovina a drugo cHujem pocHeli da seku platane.Svaka cHast.Nemam recHi.BasH da vidim koja to budala ide saditi drvece u avgustu.
punk_rock_girl
@ Ned, 05.08.2007. 20:47
punk_rock_girl
Ja cu doci na tribinu. Ako nista drugo, reci cu svoje misljenje o seci platana. Osecam da ljudi gube volju i hrabrost da iznesu svoj stav po pitanju onog sto je vazno za sve nas. Zasto!?
Vojvođanka
@ Ned, 05.08.2007. 21:18
Vojvođanka
"...BasH da vidim koja to budala ide saditi drvece u avgustu..."

Ko je rekao da ce nova stabla saditi u avgustu???Bez uvrede,ali zasto izmisljate stvari???Boze moj...
BACH
@ Ned, 05.08.2007. 21:48
BACH
Драги сомборци,

Ми ПЛАТАНИ

у улици Краља Петра Првог

- зелена круна језгра града и еколошки заштитни знак Главне улице -
У СОМБОРУ

МОЛИМО ЗА МИЛОСТ

И ПОШТЕДУ НАШИХ ЖИВОТА

Старости смо тек 50 ГОДИНА, овде нас има 46-ро браће,

просечног прсног пречника 50 цм,

и уз вашу помоћ бисмо могли поживети још наредних 150 до 200 година.

Преживели смо заједно НАТО бомбардовање 1999. године.

Украс смо Сомбора, његов понос, дика и виза за ЕВРОПУ.

Да стасом и лепотом нисмо ЕВРОПСКИ,

овде не бисмо били ни засађени!

По цео дан пружамо вам заштитну хладовину,

а посебно сада на ових 400 С у јулу

(Још веће врућине очекују се и наредних година)

Осуђени смо невини на СМРТ!

ХОЋЕ ДА НАС ПОСЕКУ !!!

Као коров, кукољ, амброзију и као сваку другу штетну травку,

корење хоће да нам ваде као да смо зубача, а вама драги сомборци,

тиме хоће да изваде и ДУШУ!

Криво им је дрво, што укриво расте.
Реч разума неће да чују.

Нас није засадила неука рука него нас неуки неодговарајуће одржавају,

Хоће да нас изваде, уместо да нам стручни људи помогну да правилније растемо !

Подруми, фасаде и подземне инсталације нису нерешив проблем за зналце.

Има решења за наш опстанак:

· Стручњаци Завода за заштиту животне средине и Шумарског факултета из Београда кажу да не постоји ни један озбиљан стручни разлог за нашу сечу или сакаћење крошњи.

· Стручњаци имају решење и за наше коренове системе, а онда ако је тако. . .

· Нека се свако стабло оплемени цветном лејом и опаше клупом за шетаче и путнике намернике;

· Прилагођеним начином поплочања, које је чак рационалније решење од камених плоча, нестаће и валовити асфалт од нашег „опасног“ корења;

· Ми платани из дрвореда Главне улице не дамо да се непотребно посече ниједан платан из дрвореда, јер би то био почетак краја свих нас.

Само тако ћемо остати ЖИВИ и бити са вама, бар још 200 година!

МОЛИМО ЗА ОПОЗИВ ОДЛУКЕ ЗА ОВУ НЕРАЗУМНУ СЕЧУ!

ВИ који нас волите, загрлите нас вашим рукама и ручицама ваше деце за НАШ СПАС!

Помозите нам по оној народној : СЕЛО ЈЕ УВЕК БИЛО ЈАЧЕ ОД СВАТОВА !

Ако Вама, грађанима, то не пође за руком

не знамо да ли ће виновницима такве одлуке

и сам ГОСПОД БОГ моћи једном опростити,

за ово што намеравају да нам свима учине – не знајући шта чине!

У Сомбору, 23. јула 2007. лета Господњег Молиоци, невино осуђени на смрт,

(На дан 45 мученика из Никопоља) Ваши сомборски ПЛАТАНИ
deda
@ Ned, 05.08.2007. 22:57
Подносилац:

Миленко Кунић

СОМБОР, Косовска 64

Председнику општине Сомбор

Г-дину др Јовану Славковићу

Заменику председника општине

Г-дину Радиславу Јелачићу

Председнику скупштине општине

Г-дину Вељку Стојновићу

ПРЕДМЕТ: Иницијални текст петиције

за очување општег добра и природног наслеђа,

46 платана на Главној улици у Сомбору, уз молбу за хитан одговор

Поштовани господине Председниче,

У складу са одредбама члана 56. и 74. Устава Републике Србије, молим Вас да уложите напор за додатне консултације са људима различитих струка и провереног ауторитета – како би се одустајењем од сече здравих платана избегао неопростив злочин над живим ткивом града Сомбора.

Платани главне улице су дочекали својих првих 50 година, а то је тек ¼ до 1/5 њиховог животног века у урбаним условима јер они могу да доживе и 2207. годину!

Сечом платана грађанима би се угрозила микроклимма и нарушила би се оформљена градска животна средина, посебно значајна старијим лицима, деци и инвалидима, а нарочито сиромашнијим житељима града (без аута, викендица, могућности одласка на море или планине и без новца за седење у баштама или климатизованим локалима). С обзиром на вашу лекарску струку и ужу специјалност, од Вас се очекује испољавање више слуха и у овом правцу.

Сеча није ни искључиво архитектонско питање, да је оправдава лепота и стил фасада, нити је искључиво шумарско питање, у стилу - једно вади, друго сади! Још мање је питање јавних предузећа, да ли шта то њима смета, или шта је то њима лакше за одржавање.

Главна улица није ленија или неки сеоски пут, па ни сомборска Шикара. Њена лепота је, посебно у том делу, управо у хармонији наслеђених фасада из прошлости и два дрвореда шармантних платана и задовољних људи који њом зато радо ходе.

Сваки орнамент на фасади (када јој век дотраје) може се поново исто такав направити. Исто је са сваком капијом, прозором, балконом од кованог гвожђа и др. Платани од 50 година, прсног пречника и до 70cm (просечно, за свих 46 ком. пречник износи 50cm) – не могу се ничим заменити! Не каже се у народу без разлога – три пута мери, једном сеци.

Господине Председниче, могуће је да сте се приклонили неаргументованом мишљењу неких људи, па и из различитих струка. За сечу шумског дрвећа и није потребна некаква специјална струка али за одлучивање о овој деликатној ствари потребно је сгледавање инжењера хортикултуре, пејзажне архитектуре и осталих сродних струка. Може се затражити и помоћ од међународних експерата и погледати како се такви захвати решевају у земљама ЕУ.

Требало би да цените и уважавате и мишљење обичних грађана, који кажу - нама су платани баш лепи и благотворни, пријатно је проћи тим делом Главне улице, лепо је застати, погледати излоге, попричати са људима и поседети на клупама под кишобраном крошњи платана. То је довољно од обичних људи, који баш ту проживе добар део дана. Многима је та платанска оаза и море, и планина, и шума, и језеро, и Дунав и канал. То је већи број пензионера и других лица са скромним примањима (па и оних, зашто то не рећи, без примања). Таква главна улица је опште добро.

Ко год је мало боравио у иностранству (или живи тамо) чуди се да се у Сомбору размишља о уништавању таквог народног блага, какви су ови наши корисни и складни платани. Гостима Сомбора тај део улице остаје најдуже у сећању. Многи чланци и изјаве могу то да потврде.

Домаћи и страни ауторитети, људи различитих струка, много би убојитих речи одаслали поводом сада извесне сече платана – називајући то злочином, незнањем, примитивизмом, лудошћу, криминогеним чином, еколошком и визуелном катастрофом тог дела града и др.

Имена неких ауторитета лично сте упознали и били им домаћин Сомбора. Замолите их за њихов став и предлог, како сачувати платане. Предочите то јавности.

Они који заговарају сечу платана, чине то без аргумената, а нису спремни да иступе јавно, својим именом и струком. Тиме су очи јавности упрте у Вас, с правом.

Добро би било да се широј јавности, на добро организованој јавној расправи, правовремено предоче ставови одговорних лица од струке, за или против сече платана. Еколошке и социолошке последице сече платана, још нико није детаљније јавно анализирао и предочио широј грађанској јавности.

Уверења сам да би сеча платана оскрнавила ''имиџ'' срца Сомбора, за дуги низ година. Зеленило главне улице је природна околина, хармонично увезана са сложеним нивоима и читањима историјског и заштићеног језгра града.

Припадам кругу људи који много воле Сомбор, као и Ви, у шта не сумњам. Залажем се заједно са онима, који виде лепоту и општу корист платана, да се они, по сваку цену, сачувају у оптималном броју и да се оставе у наслеђе генерацијама које долазе.

Неприкосновено је право и грађана Сомбора, да живе у здравој и наслеђеној хармоничној животној средини Главне улице, тако да се достигнути ниво тога не може никако смањивати, већ само увећавати. Од тог права, већа је само њихова обавеза да спречавају нарушавање овог постојећег и потврђеног склада и обавеза да својим активностима допринесу да не наруше природну хармонију живог и материјалног око себе.

У том настојању служићемо се свим Уставом и законима допуштеним средствима и обавештаваћемо све домаће и иностране институције које се баве заштитом здраве животне средине. Један скроман корак у том правцу исказан је и путем летка, у алегоријском смислу - Вапај сомборских платана – приложен овој петицији, овде у виду писма, молбе упозорења. У наставку акције планира се петиција широких размера.

Молим Вас да пронађете времена и упутите свој коментар и одговор.

Прилог: летак Вапај сомборских платана.

У Сомбору, на Илиндан, 2. августа 2007. лета Господњег

С поштовањем,

грађанин Сомбора,

Миленко Кунић

[/img]
deda
@ Ned, 05.08.2007. 23:10
Миленко Кунић

СОМБОР, Косовска 64

Министарство заштите животнe средине

Министар др Саша Драгин

info@ekoserb.sr.gov.yu

ПРЕДМЕТ: Иницијална петиција за очување општег добра Сомбора и природног градског наслеђа, 46 платана на Главној улици у Сомбору

Поштовани господине Министре,

У складу са одредбама члана 56. и 74. Устава Републике Србије, молим Вас да хитно предузмете кораке за спречавање деградације градске животне средине – како би се одустајењем од сече 46 платана избегао својеврстан еколошки злочин над живим ткивом града Сомбора, а све у склопу реконструкције Главне улице.

Ови платани су по налазу експерата хортикултуре, са изузетком 4 стабла, потпуно здрави и са успехом су проживели првих 50 година, а то је тек ¼ до 1/5 њиховог животног века у урбаним условима у којима могу да доживе и 2207. годину! Један од њих више не може, јер је посечен на Илиндан, 2. августа 2007. године!

Потпунију представу за овај повод, као и за масовну петицију коју припремамо, стећићете из следећа три електронска прилога:

1. Fotogr.Platana-F.Wesinger, Politika-Zelene strane,24.7.2007.doc

2. Vapaj somborskih platana 2007.doc

3. Inicijalna peticija M.K. Predsedniku SO-platani,2007.doc

4. Analiza prečnika postojećih platana na Glavnoj ulici

Уверења сам да би сеча платана знатно нарушила микроклиматске услове за живот улице и тог дела града, и оскрнавила ''имиџ'' срца Сомбора за дуги низ година. Главна улица новим поплочањем по предложеном пројекту и са новим дрворедом неће ни по чему бити аутентична и сомборска.

Припадам кругу људи који воле Сомбор као град зеленила, било да су сомборци или су у њему боравили краће или дуже време. Залажем се заједно са онима, који виде лепоту и општу корист ових заштитничких и гостољубивих платана, да се они, по сваку цену, сачувају у оптималном броју по препорукама најстручнијих лица и проверених институција те да се оставе у наслеђе генерацијама које долазе.

Неприкосновено је право и грађана Сомбора, да живе у здравој и у наслеђеној лепој и хармоничној животној средини Главне улице, тако да се достигнути ниво тога не може смањивати, већ само увећавати. Од тог права, већа је само њихова обавеза да спречавају нарушавање постојећег склада и обавеза да активностима унапреде већ постојећу природну хармонију живог и материјалног око себе.

Са уважавањем компетенције институције Министрства као и Вас лично, уверен сам да можете помоћи локалној самоуправи и грађанима Сомбора да у овом деликатном одлучивању изнађу одговарајуће решење и да при томе не начине непоправљиве грешке.

Прилог: Као у тексту

У Сомбору, 3. августа 2007. лета Господњег

С поштовањем,

Миленко Кунић
deda
@ Ned, 05.08.2007. 23:15
večeras, u 19:00 u Srpskoj čitaonici će se održati verovatno poslednja tribina o platanima pre konačne odluke o njihovoj sudbini
gost će biti ministar dr Saša Dragin i iz Ministarstva za zaštitu zivotne sredine
pcmaniac
@ Pon, 06.08.2007. 12:39
pcmaniac
Zna li neko konacnu odluku u ovom momentu?

Ja sam zainteresovana za potpisivanje peticije protiv sece platana, drago mi je sto znam da u tome nisam usamljena, samo me zanima gde i kada bi se to moglo i odraditi... Ko god zna nesto vise o tome, molim da se to ovde i napise...

NE DAMO NASE PRELEPO ZELENILO...
pink_panther
@ Pon, 06.08.2007. 21:11
reakcija na tribinu - strashno!! nije bilo tri osobe od 20+ godina, nekolicina je bila od 30 do 40, a swi ostali su bili od 50 pa na dalje godina! MLADIMA NIJE STALO (a o nashoj buducnosti se radi!). bilo je nekoliko pametnih iskaza ali pricha se u glawnom sadrzhala u prepiranju, upadanju u rech...sramota! bilo je u smislu "nemash odgowarajucu struku/iskazujesh drugachije mishljenje od mog/imash manje od 50 godina = nemash ti pojma".
pricha je bila besmislena! jedan chowek (ne secam se kako se zowe) koji je nawodno za zelenilo je za sechu platana, ponashao se tako nepristojno (kao i wecina) da je to bilo strashno...a izjawljiwao je da su bitne buduce generacije i mladi, da nama bude lepshe, a kada je jedna dewojka pokushala neshto da kazhe (protiw seche) on je izjawio "cuti ti si mala"! znachi to je buducnost MLADIH, to ostaje MLADIMA, i waljda bi MLADI trebali imati i prawo da biraju tu SWOJU buducnost, ali neeee, kada MLADI neshto pokushaju da kazhu odgowori im se sa "ti si mala shta ti znash, nemash ti pojma"!

nemam rechi...

shto se tiche peticije, dobra ideja! buduci da ne ochekujem da neko uradi neshto powodom toga, ewo shta kazhesh Ljiljo (ILI KO GOD OWDE JE PROTIW) da lepo naprawimo peticiju i sakupimo potpise protiw seche?
baksuz
@ Pon, 06.08.2007. 23:25
baksuz
<<>>
123456
Odgovor na temu