Softver > 10 razloga zašto koristiti Firefox, a ne Internet Explorer

U sledećih par redova pokušaću da vam objasnim zašto NE TREBA koristiti Microsoftov Internet Explorer, već umesto njega Mozillin Firefox. Svi iole upućeni informatičari odavno su prestali sa korišćenjem prvopomenutog i prešli na Operu ili Firefox, a evo i zašto:

1. Sigurnost!
Ako koristite Microsoft Internet Explorer (IE), nije vam se jednom deslio da, kad ga uključite, za home-page zateknete neku sasvim nepoznatu internet stranu. Takođe ste zaticali instalirane razne toolbarove i pretraživače koji ni približno ne rade ono što trebaju. Većina spyware, adware i ostalih malicioznih programa su programirani da koriste rupe i slabosti Internet Explorera, kojih je, nažalost VEOMA mnogo. Mozilla Firefox (FF) ima mnogo manje rupa od Internet Explorera i sa te strane može vas poštedeti silnih glavobolja.

2. Popup Blocker
Za razliku od Internet Explorera, Firefox u korenu zaustavlja popup prozore koji imaju običaj da iskaču tokom korišćenja IE. Koristeći sopstveni odlični popup bloker, Firefox je u stanju da zaustavi takozvane Stress-testove, programe koji ubijaju ostale blokere otvarajući veliki broj prozora za vrlo kratko vreme. Ako bi vas Stress-test napao dok koristite Internet Explorer, najverovatnije bi morali da restartujete svoj kompjuter. FF, sa druge strane, bez ikakvih problema zaustavlja i po 200 stranica otvorenih na ovaj način.

3. Download Manager
Još jedna stvar koja vam često fali pri korišćenju Internet Explorera sigurno je download manager. Ovaj plug-in vam omogucava da manipulišete i kontrolišete fajlove koje trenutno skidate sa interneta pomoću vašeg web-browsera. FF, naravno, ima ovaj plug-in. Pomoću njega možete da pauzirate svoj download i nastavite ga kasnije. Takođe, pomoću njega možete da vidite odakle skidate fajl, kao i njegovu veličinu. Kada se download završi, korisnik biva obavešten u desnom uglu svog FF browsera.

4. Tab Browsing
Taskbar je veoma mali prostor, i otvaranje više različitih stranica u MS Internet Exploreru rezultiraće priličnom gužvom u donjem delu vašeg ekrana. Zbog ovog, korišćenje drugih programa uporedo sa IE postaje gotovo nemoguće. Firefox ima rešenje i za to - to rešenje zove se tab browsing. Nove strane otvaraju se u jedinstvenom, globalnom Firefox prozoru i zbog toga, koliko god strana otvorili i dalje će u vašem taskbaru stojati samo jedan Mozilla Firefox. Još jedna prednost tab-browsinga je i ta da pomoću srednjeg dugmeta na vašem mišu, ili pomoću CTRL tastera, sve nove strane otvarate u pozadini. One vam pritom ne smetaju u čitanju vaše trenutne strane već se otvaraju u sporednom tabu, tako da ih možete pročitati kad završite sa sadašnjom stranom.

5. Integrisani pretraživač

Jednostavna stvar - dok u Internet Exploreru morate da otvarate www.google.com ili bilo sajt kog drugog pretraživača - firefox to već ima ugrađeno. Samo ukucajte ključne reči u gornji desni deo prozora i - gle - dobijate stranicu sa rezultatima od željenog vam pretraživača.

6. Brži browser

Činjenica - strana će se pre otvoriti u Mozilla Firefoxu nego u Internet Exploreru.

7. „Open Source” projekat
FF je besplatan program. Hiljade programera svakodnevno radi na njemu kako bi ga napravili još boljim. Nove opcije, prednosti, kao i svakodnevan rad na ispravljanju mana i rupa koje još nisu bile otkrivene garantuje odličan proizvod.

8. Blokiranje slika
Firefox ima opciju da potpuno blokira učitavanje slika sa neke stranice. Ovo je posebno korisno ako ste dial-up korisnik i otvarate stranicu koja sadrži gomilu slika čije bi učitavanje trajalo večno. Takođe, ako ste pre-paid korisnik kablovskog interneta, ovako ćete se odbraniti od nepotrebnog i nepoželjnog zaduživanja.

9. Bolji interfejs
Firefox ima mnogo bolje raspoređen korisnički interfejs, time obezbeđujući korisniku više mesta za sopstvene plug-inove i manipulaciju prostorom. Takođe, ispod adresnog polja možete da nanižete omiljene stranice, tako da kad želite da otvorite te stranice ne morate da ih tražite u bookmark meniju nego jednostavno kliknete na njihov tab. Pored standardnog „bookmarka”, takođe imate opciju da više vaših omiljenih strana vežete u jedan bookmark, tako da je jedan klik dovoljan za otvaranje nekoliko različitih strana.

10. MNOOOOGO bolji izgled stranice.

Ponovo, za razliku od Internet Explorera, Firefox podržava sve trenutne standarde i jezike koji se koriste za pravljenje web-stranica. Kako bi vam ovo bolje dočarali spremili smo vam dve slike - SOinfo.org iz perspektive Internet Explorer korisnika, i SOinfo.org iz perspektive naprednijeg, Firefox korisnika.

SOinfo - IE verzija
SOinfo - FF verzija

Mi ne dobijamo nikakav novac niti bilo kakvu drugu naknadu za „reklamiranje” Firefoxa. Samo želimo da vaše vreme na netu učinimo što prijatnijim i bezbednijim :wink:

a sad pravac download:
GET FIREFOX!
dvnitycker
@ Uto, 17.01.2006. 02:49
dvnitycker
Opera je Ok ...
DrNoise
@ Uto, 17.01.2006. 13:58
DrNoise
Koliko znam opera ne podrzava ceo css. (jezik koji se koristi za dizajn strane)
dvnitycker
@ Uto, 17.01.2006. 15:26
dvnitycker
Firefox plus nekoliko extenzija i malo izmena u about:config i imash brzi i sigurniji browser od Opere i IE ..
neznam shta bi bez adblocka i flashblocka ..malo tweakanja ..trenutno koristim firefox 1.0 i radi super
ShAkA
@ Čet, 20.07.2006. 08:37
jedina stvar kod opere shto mi se svidja je shto nemorash da chekash da se stranica ochita da bi se ulogovao negde samu shutnesh CTRL + Enter i vec si logovan ...neznam da li postoji exstenzija ili tweak za tu opciju u firefoxu
ShAkA
@ Čet, 20.07.2006. 08:40
evo linka za moj FF 1.0

http://www.piczo.com/ShAkA-kOnje?g=19672109&cr=5
ShAkA
@ Čet, 20.07.2006. 10:14
FF 2 beta je nedavno izasao pa ga potrazi, a 1.0 je jako stara verzija.
i jedan savet, poruke ovog tipa stavi u jednu, ako se kasnije setis necega sto zelis da dodas prethodnoj poruci, koristi dugme edit ;)
dvnitycker
@ Čet, 20.07.2006. 14:29
dvnitycker
Od nedavno koristim FIrefox, i moram da priznam da je mnogo bplji i brzi od IE-a, mada imam jedan problem kod DL Managera.
Kada pauziram DL, i kad kliknem na Resume, program kaze da je zavrsio sa skidanjem...a kad zelim da otvorim fajl kaze da je nepotpun....jel radim nesto pogresno?
markoca
@ Sub, 07.04.2007. 18:01
markoca
Ja sam koristila Firefox oduvek,i super mi je bio a onda je nesto krenuo da kenja,kao nece da se otvori,pa sad koristim Operu.
Kod Firefoxa mi je ql [a i kod Opere] to sto mozes otvarati vise tabova,a ne kao kod Explorera.
Ja uvek radim jedno trideset stvari na netu u isto vreme,pa su mi ti tabovi savrseni.
Bejbe
@ Sub, 07.04.2007. 19:32
Bejbe
Ima i posebnih add-onova za IE koji omogucavaju tabove, mada se to nije nesto proslavilo.
markoca
@ Sub, 07.04.2007. 19:39
markoca
I bas se gubi taj IE,spor je ko kurac,da izludim kad nesto radim u njemu.Mada ga koristim jedino kad sam kod nekog drugog.
Bejbe
@ Sub, 07.04.2007. 19:44
Bejbe
Ali ipak,nazalost dosta ljudi ni nezna shta je
Firefox......:(A i kad saznaju drze se starog "pouzdanog" Internet Explorera........
misle sve shto je manje poznato da manje valja...
BlueRose
@ Sub, 07.04.2007. 23:32
BlueRose
.. ma, Vatrena Lisica je majka. ;)
NIRVANA!
@ Pon, 09.04.2007. 02:53
NIRVANA!
img176.imageshack.us/img176/6664/firefox9fmvp6.gif ovo je moj razlog :lol:
Damned in black
@ Pon, 09.04.2007. 09:29
Dovoljno dobar razlog :)
BlueRose
@ Pon, 09.04.2007. 15:39
BlueRose
jao, meedeno jeee.....^^
NIRVANA!
@ Pon, 09.04.2007. 18:55
NIRVANA!
markoca:
Od nedavno koristim FIrefox, i moram da priznam da je mnogo bplji i brzi od IE-a, mada imam jedan problem kod DL Managera.
Kada pauziram DL, i kad kliknem na Resume, program kaze da je zavrsio sa skidanjem...a kad zelim da otvorim fajl kaze da je nepotpun....jel radim nesto pogresno?

preporucujem free download manager za download
dvnitycker
@ Uto, 10.04.2007. 13:08
dvnitycker
Odgovor na temu