Život > Medijski haos i u Apatinu

Foto 23423Portal „Nove apatinske novine“ ovog vikenda je objavio tekst u kojem pod naslovom „NOVAC GRAĐANA PONOVO PODELjEN MEDIJIMA BLISKIM VLASTI“, u želji da diskredituje konkurs za medije, optužuje i radio Dunav za učestvovanje u nekakvoj korupciji, žigoše i dodaje epitet „medija bliskog vlasti“.
U tekstu NAN-a bez potpisa autora, postavlja se pitanje u vezi „kriterijuma kojima se vodila komisija za dodelu sredstava“, ista se optužuje da „razdeljuje sume novca“, redakcije nazivaju malim i velikim Bastiljama, a vlasnike medija „medijskim magnatima“.
U maniru vrhunskog arbitra ovaj portal propituje stručnost komisije i validnost konkursa a da pritom na njemu nije ni učestvovao. Sve insinuacije, koje u ovom tekstu Nove apatinske novine stavljaju pred čitaoce, daju nam za pravo da ovaj portal pitamo zašto nije učestvovao sa svojim projektom na konkursu, i ako je imao bilo kakvu sumnju ili primedbu na račun komisije, stručnost njenih članova uložio prigovor na njen rad. Zatim, najozbiljnije, Nove apatinske novine pozivamo da konačno objave naziv organizacije, ime vlasnika ili osnivača portala, ime glavnog i odgovornog urednika, na koji način se finansira ova redakcija. Delom je to i zakonska obaveza ili profesionalni standard, za koji se navodno zalažete. Eto prilike da Nove Apatinske Novine pokažu transparentnost !? Čisto zbog apatinske javnosti!  Zato, kolege, česte prozivke drugih redakcija i kolega, trebale bi, ako ništa, biti makar zasnovane na činjenicama, što je jedno od osnovnih pravila profesionalnog novinarstva. Dok ne dobijemo ove važne odgovore, redakcija radio Dunava obaveštava svoje čitaoce i slušaoce da je na upravo okončanom konkursu za medije koji je raspisala opština Apatin, za projekat „Apatin na dlanu“ odobreno 800.000 dinara, a da je njegova ukupna vrednost ili posao koji obavlja redakcija od osam ljudi, oko tri miliona dinara. Iz samo ovoga zaključite da li smo mi medijski magnati ili je to možda neko ko proziva druge redakcije. Projekat se bavi temama iz oblasti rada lokalne samouprave, obrazovanja, zdravstva, kulture i sporta, sa temama od lokalnog značaja.

Aleksandar Dukić, glavni i odgovorni urednik Dunav radija
maka
@ Pon, 10.06.2019. 13:43
maka
- Pre pet godina donet je set medijskih zakona koji je na velika vrata uveo korupciju u medije, novinare u Srbiji učinio prekarnim radnicima, vlasnike privatnih medija „medijskim magnatima”, a građane osudio na medijski mrak. Istine radi, vlast je u tom „poduhvatu” imala svesrdnu podršku raznih udruženja i stranaka, koji su se umesto za interese novinara i slobodu medija, sebično zalagala za svoje i interese vlasnika medija. Nekoliko godina nakon naprednih promena i dalje pričamo o medijskoj (ne)slobodi. Zato što se za sve ove godina ništa nije promenilo, a stanje u medijima se pogoršava iz dana u dan. TV „Bastilji” (kako su naprednjaci nazivali TV Apatin pre dolaska na vlast) priključile su se nove – velike i male Bastilje, pa su građani osuđeni da gledaju i slušaju u isto vreme na svim (lokalnim, regionalnim i nacionalnim frekvencijama) hvalospeve vladajuće koalicije, dok realni problemi građana ostaju prekrivreni gustim, medijskim mrakom. Drugu godinu zaredom, kroz sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog interesa, vlast u Apatinu nastavlja sa već ustaljenom praksom da se medijima bliskim vlasti razdeljuju najveće sume novca, dok oni koji imaju iole kritičke misli i samopoštovanja ne dobijaju ni dinara. Od gotovo 8 miliona dinara, koliko je iz opštinske kase odvojeno za medije, dve trećine su dobili TV Apatin, Radio Dunav i portal 025info, a onu preostalu trećinu manje poznati mediji koji nemaju nikakve veze sa Apatinom. Ovim konkursom portalu 025info dodeljeno je 950.000 dinara, TV Apatin sa Glasom komune pripalo je 3.800.000 dinara, Radio Dunavu 800.000, BB Radiju iz Bačkog Brestovca 200.000 dinara, Fabrika Slova iz Novog Sada je dobila 150.000 dinara, UG "Ja volim Sombor" iz Sombora 800.000 dinara, EKSPLORE MEDIA iz Beograda 300.000 dinara, DVP Produkcija iz Novog Sada 500.000 dinara, BRIF MEDIA NET iz Novog Sada 500.000 dinara. Problematično je i to što se ponavlja ranija praksa da su nejasni kriterijumi kojima se komisija vodila prilikom dodele grantova - objavljeno je na sajtu Novih apatinskih novina
savamajstor
@ Uto, 11.06.2019. 02:04
savamajstor
Odgovor na temu Premeštanje teme