SOinfo > NUNS i NDNV: Sramno afirmativno pisanje Politikinog zabavnika o nacisti

Foto 22593Foto 9435- Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuju afirmativno pisanje lista „Politikin zabavnik” o nacisti Dimitriju Ljotiću koje predstavlja najbedniju od svih mogućih medijskih manipulacija – manipulaciju najmlađim čitaocima. U svom poslednjem broju od 18. januara 2019. Politikin zabavnik pod naslovom „Ko su bili ljotićevci” piše da je Dimitrije Ljotić, koji se „brinuo o redu u Srbiji”, imao „jedinice visokog morala”, „osuđivao pogrome Jevreja, dobar deo srpskih masona je spasao iz logora”, sve u svemu – radio je na dobrobit Srbije i njenih građana sve dok zla nemačka obaveštajna služba nije ubacila nekoliko agenata u Ljotićev pokret ZBOR i potom ga, „delom”, vezala za sebe. Istorijski revizionizam odavno je postao deo naše svakodnevice, a fašističke, nacističke i druge kvislinške i kolaboracionističke snage se na sve načine trude da falsifikuju istoriju. Umesto da najmlađi čitaoci nekada uglednog i dragog „Politikinog zabavnika”, koji ove godine obeležava 80 godina postojanja, sa njegovih stranica uče o civilizacijskim vrednostima, njima se poturaju jezivi panegirici o Ljotiću i njegovim zloglasnim sledbenicima koji su, između ostalog, 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu hapsili građane i decu, koje će posle streljati nemački okupatori.
Ovo je valjda logičan nastavak akcije „puštanja pasa” na naslovnoj strani „Ilustrovane politike”, publikovanja klasičnog poziva na linč nezavisnih novinara i medija, pre svih onih koji imaju kritičan odnos prema vlasti u Srbiji, a zatim i objavljivanja serijala sramnih pamfleta kojima se u tom nekada uglednom listu aboliraju optuženi u procesu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije a ugrožava bezbednost osnivača Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i Ljiljane Smajlović. Zanimljivo je da je Zefereni Grasi, generalni direktor AD Politika, koja izdaje „Ilustrovanu politiku”, ujedno i glavni i odgovorni urednik Politikinog zabavnika. Politika AD, čija izdanja sad već u kontinuitetu šire mržnju i netrpeljivost, profesionalnim novinarima i javnim ličnostima crtaju metu na čelu a sada prekrajaju istoriju, u vlasništvu je države Srbije - piše u saopštenju novinarsakih udruženja.

poruka menjana pre 10 meseci
savamajstor
@ Ned, 20.01.2019. 23:10
savamajstor
NUNS i NDNV: Umesto izvinjenja, Politikin zabavnik nastavlja sa promocijom domaćih izdajnika
Umesto da se zaista izvini čitaocima zbog sramnog apologetskog teksta o Dimitriju Ljotiću i njegovoj zločinačkoj i kvislinškoj grupaciji iz Drugog svetskog rata, Politikin zabavnik, nekada omiljeni nedeljnik namenjen pre svega deci, nastavio je sa perfidnim istorijskim revizionizmom, i to iz pera teške artiljerije osvedočenih revizionističkih protagonista. Već u podnaslovu navodno „izvinjavajućeg” teksta, koji je objavljen u petak 25. januara 2019. godine pod naslovom „Ko su zaista ljotićevci”, Politikin zabavnik umesto eksplicitnog izvinjenja poručuje: Izvinjavamo se svima koji su naš tekst tako shvatili, a posebno jevrejskoj i romskoj zajednici
Nije tu imalo šta da se „tako shvati”, jer je tekst bio eksplicitno afirmativan na račun ljotićevaca, kao fašističke i zločinačke organizacije nacističkih kolaboracionista i domaćih izdajnika. Tekst izvinjenja sada, tobož, jasno poručuje da su ljotićevci bili ipak „loši momci”, ali se istovremeno koristi prilika za rehabilitaciju drugih domaćih izdajnika i saradnika okupatora, ovaj put četnika, i - naravno - za blaćenje partizana i komunista, odnosno za promociju anti-antifašizma. Što bi rekla stara narodna poslovica: Čega se pametan stidi – budala se ponosi pa se tako i autori teksta izvinjenja ponose sramnim „izjednačavanjem” četnika i partizana u Srbiji i proglašavanjem Dražinih, Đurišićevih i Pećančević koljača nekakvim antifašistima. O svemu tome je istorija kao nauka donela svoj sud i revizionisti ovim ništa neće postići, sem što će nastaviti sa ispiranjem mozgova najmlađih građana ove zemlje. Ima li išta niže, gnusnije i ružnije od toga, nego decu uvlačiti kao saučesnike u zločinima predaka? A svakom mislećem biću jasno je u čemu je stvar: rehabilitacijom kvislinga iz Drugog svetskog rata, pokušavaju se rehabilitovati zločinci iz ratova devedesetih godina 20. veka. Drugim rečima, stvaraju se uslovi da budu rehabilitovani svi oni koji su pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, domaćim i regionalnim sudovima osuđeni za najgnusnije zločine na teritoriji Evrope nakon Drugog svetskog rata. Eno ga Šešelj u Skupštini Srbije, eno ga Vladimir Lazarević na Vojnoj akademiji, eno ga Nikola Šainović u Glavnom odboru SPS-a... Srbijom danas vladaju upravo takvi – počinioci i saučesnici u zločinima iz devedesetih godina prošlog veka. 
Da stvar bude još gora, i dobar deo opozicije deli veoma slične „vrednosti”. Dok god je tako, dok god su četnici, nedićevci, ljotićevci i ostali kvislinzi „moralna vertikala” ovog društva, Srbija će tonuti sve dublje i dublje - piše u saopštenju NUNS i NDNV.
savamajstor
@ Ned, 27.01.2019. 02:16
savamajstor
Odgovor na temu Premeštanje teme