SOinfo > Savet za štampu: 179 prekršaja kod izveštavanja o deci

Foto 27090- Za dva meseca dnevne novine 179 puta prekršile Kodeks izveštavajući o deci. Šest dnevnih novina sa nacionalnom pokrivenošću u Srbiji objavilo je u toku avgusta i septembra 99 tekstova kojima su povređena prava maloletnika, pokazao je monitoring kršenja Kodeksa novinara Srbije, koji sprovodi Savet za štampu. 
Listovi Alo, Kurir, Srpski telegraf, Informer, Blic i Večernje novosti ukupno su u tih 99 tekstova Kodeks prekršili 179 puta, od čega se najveći broj prekršaja odnosi na narušavanje prava na privatnost, odnosno otkrivanje identiteta maloletnika. Najveći broj tekstova u kojima je prekršen Kodeks zabeležen je u listu Alo (42), a najmanji u Blicu (4), dok u listovima Politika i Danas u posmatranom periodu nije bilo povreda Kodeksa koje bi se odnosile na decu. 
Ovo je prvi put da su u okviru monitoringa, koji Savet za štampu radi već četvrtu godinu, izdvojeni prekršaji u vezi sa decom. Ukupan broj tekstova u kojima je prekršen Kodeks novinara za ova dva meseca iznosi 1440, što je znatno više nego u istom periodu prošle godine, kada je zabeležno 1130 takvih tekstova. Najviše tekstova kojima je prekršen Kodeks objavio je list Alo (380), a najmanje Politika (tri). Savet za štampu će, uz finansijsku podršku Dojče vele akademije, nastaviti da prati poštovanje Kodeksa novinara u dnevnim novinama do kraja godine, a konačni rezultati biće objavljeni početkom januara - navodi se u izveštaju Saveta. 
savamajstor
@ Pon, 19.11.2018. 02:41
savamajstor
Odgovor na temu Premeštanje teme