SOinfo > Medijska koalicija: Poslanici SNS-a nastavljaju sa napadima na medije i novinare

Foto 34305- Medijska koalicija najoštrije osuđuje napade poslanika Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije na dnevni list Danas i smatra da predstavljaju još jedan udar na medijske slobode i namerno ugrožavanje bezbednosti novinara ovog lista. Na žalost, praksa da poslanici vladajuće stranke prozivaju medije i novinare i crtaju im metu na čelu, nastavlja se i pored uveravanja predstavnika vlasti da želi, u saradnji sa novinarskim i medijskim asocijacijama, da radi na poboljšanju medijske scene Srbije i povećanju sigurnosti novinara i drugih medijskih radnika. Podsećamo da je prvi i najvažniji zahtev novinarskih i medijskih udruženja koja pregovaraju sa Koordinacionom grupom Vlade Srbije za saradnju sa medijima - da predstavnici vlasti odmah prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare, medije, novinarska i medijska udruženja, i ugrožavaju njihovu bezbednost.
Takođe smo tražili da političari sa pozicije moći odmah prestanu da proglašavaju medije i novinare za neprijatelje društva, „strane agente” i „izdajnike”. Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović optužio dnevni list Danas - inače, jedan od odista retkih medija u Srbiji koji nije pod kontrolom vlasti - da vodi harangu protiv SNS i nedužnih ljudi, koja je nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera. Njegov zamenik Vladimir Orlić konstatovaje da su list Danasoid i novinari tog lista sramota za srpsko novinarstvo.
Ove izjave su apsurdne jer je Danas jedan od nekoliko listova u Srbiji koji su privrženi Kodeksu novinara, o čemu svedoče kredibilna istraživanja. Osim toga, ovakvi incidenti ozbiljno dovode u pitanje smisao daljih pregovora novinarskih i medijskih udruženja sa predstavnicima vlasti i saradnje na izradi Medijske strategije o čemu će potpisnici ovog saopštenja obavestiti OEBS, Evropsku komisiju, Savet Evrope i druge međunarodne organizacije - piše u saopštenju koje potpisuju Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.
savamajstor
@ Čet, 08.11.2018. 03:48
savamajstor
Odgovor na temu Premeštanje teme