Život > Zločini iz mržnje. Stop rasizmu!

Foto 33925Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović osudila je napad na romsko naselje u zapadnom delu Ukrajine u kom je jedna osoba poginula, a četvoro je povređeno, među kojima i 10-godišnji dečak.

Mijatović je na Fejsbuku poručila da se ne sme dozvoliti da prevlada zločin iz mržnje.

Grupa tinejdžera upala je u malo romsko naselje u subotu uveče u predgrađu Lavova, rušeći šatore i uništavajući imovinu. Oni su stanovnike tog naselja napali noževima.

Vlasti su saopštile da su počinioci napada „ultradesničari”.

Policija je uhapsila sedam tinejdžera, starosti od 16 i 17 godina, osumnjičene za umešanost u napad i jednog 20-godišnjaka, za koga se veruje da je organizator.

Ovo je treći napad na romsku manjinu u Ukrajini u poslednjih nekoliko meseci.

Tim povodom u  Beogradu i u jos nekoliko evropskih gradova, drugog avgusta najavljen je protest zbog najstrasnijeg ekstremizma koji odnosi sve veci broj zivota pripadnika romske zajednice. 

Stop rasizmu!


poruka menjana pre 2 godine
maka
@ Sre, 01.08.2018. 21:36
maka
Protiv rasizma

Foto 33940Romi su na protestu u Beogradu zatražili smenu italijanskog ministra policije Mateo Salvinija, koji je početkom leta najavio proterivanje 200.000 Roma bez pasoša. Samo pet dana kasnije, ukrajinski tinejdžeri ubili su jednog Roma i ranili četvoricu, u sedmom takvom napadu u Ukrajini za samo dva meseca.

Na protestu ispred ambasade Italije u Beogradu, okupljeni su nosili romske i srpske zastave, table sa natpisima koji su bili na dva koloseka - protiv fašizma u Italiji i Evropi, ali i za konkretna prava u Srbiji - „Nećemo opet fašizam u Evropi", „Italijo, sećaš li se Musolinija?". Uzvikivali su parole protiv italijanskog ministra policije Salvinija, poredeći ga sa ozloglašenim fašističkim vođom Musolinijem. Demonstranti su zatražili ostavku Salvinija, ali i uvođenje vanrednog stanja u Italiji i Ukrajini.

maka
@ Pet, 03.08.2018. 10:28
maka
Odgovor na temu Premeštanje teme