Život > Obuka bezbedne vožnje za mopediste

Foto 33871Foto 33870 U Somboru je realizovan projekat „Trening bezbedne vožnje za mopediste“. Projekat je finansirala  Agencija za bezbednost saobraćaja, a obuku mopedista je sprovela Asocijacija za bezbednost motociklista (ABM) u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja na teritoriji grada Sombora, saopštila je Gradska uprava.
Trening se sastojao od teorijskog i praktičnog dela obuke, a obuhvatio je više od 20 polaznika – mopedista.
Teorijski deo obuke održan je u velikoj sali u zgradi Županije i pre početka edukacije mopediste je pozdravio Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice  i predsednik lokalnog Saveta za bezbednost saobraćaja, koji je istakao  izvanrednu saradnju Saveta sa Agencijom za bezbednost saobraćaja.
Ivan Bojović, koordinator projekta ispred Agencije za bezbednost saobraćaja istakao je da Agencija već drugu godinu sprovodi treninge bezbedne vožnje za motocikliste, a od ove godine i trening za mopediste.
- Agencija je prepoznala ovaj projekat kao izuzetno značajan, jer prema nekim analizama ovaj trening menja tri do pet godina vozačkog iskustva. Naš cilj je da unapredimo znanja polaznika i da doprinesemo da  uvežbavanjem pojedinih radnji koje će im biti neophodne, budu bezbedni učesnici u saobraćaju - naveo je Bojović.
Mopedistima je teorijski deo obuke o bezbednoj vožnji održao dr Vladimir Jevtić, predsednik ABM-a, koji je istakao da se trening bezbedne vožnje već desetak godina, kao najbolji alat, koristi u razvijenim evropskim zemljama.
- Nažalost obuka i edukacija u auto-školama u Srbiji nije na nivou na kojem bi trebala biti, jer je svaka deveta saobraćajna nezgoda u kojoj učestvuje motociklista sa smrtnim ishodom. Prošle godine u 59 odsto saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom za mopediste, vozači mopeda nisu koristili zaštitnu opremu - naglasio je Jevtić, koji je na predavanju govorio o faktorima rizika, tehnikama bezbednog upravljanja i drugim faktorima od značaja za bezbednu vožnju mopedista.
Nakon teorijskog dela obuke, mopedisti su naučeno proverili na poligonu u okviru praktičnog – aktivnog dela treninga bezbedne vožnje mopedom.
triletrip
@ Čet, 19.07.2018. 02:24
triletrip
Odgovor na temu Premeštanje teme