Kultura > Vijesti: Želeo sam biti zemljoradnik

Foto 155- Sam sam sve prošao i sačuvao svoju autentičnost. U Parizu sam počeo iznova. Pošao sam svojim putem, jer sam želio da nađem svoj adekvatan izraz.
Praveći intervjue s nizom značajnih ličnosti, onog i ovog vremena, uvijek sam nastojao da imam pred sobom sagovornika. Ali, pokatkad, zbog drugih redakcijskih obaveza, nijesam mogao razgovarati uživo, pa sam slao pitanja. Tako je bilo i s Milanom Konjovićem (1898 - 1993), velikanom jugoslovenskog slikarstva, članom Vojvođanske akademije nauka i umetnosti.
Milan Konjović mi, iz Sombora, piše: Dragi Vukoviću, Primio sam Vaše pismo sa traženjem na pismeni intervju. Ja, međutim, intervju dajem samo kada imam sagovornika. Pošto Vi uskoro dolazite u ove krajeve i možete doći do mene, ništa ne gubimo a siguran sam da će razgovor biti i kompletniji i življi. Vaša pitanja bezmalo obuhvataju čitav moj život i rad, a za to bi tebalo vešto pero pisca da se to da na adekvatan način. Dakle, oslobodite me pisanja - što Vama prepuštam - a Vi dođite na razgovor koji će - u to sam uveren - biti puniji, bogatiji, da kažem kolorističniji nego što bi bilo moje pisanje. Molim Vas samo, da mi javite ranije kad mislite doći. Doviđenja i srdačan pozdrav.
U Somboru, 3. januara 1970. Milan Konjović
Maestrovo pismo leglo mi ka’ kec na desetku! Potpuno je u pravu; i ja volim živ razgovor; oči u oči. I: jednog popodneva dugog, uputih se iz Beograda ka sjeveru Bačke, u Sombor, nekim rasklimatanim autobusom, koji je zastajkivao gotovo u svakom mještašcu, da iskrca stare i primi nove putnike; u Ravangrad, o kome mi je pričao, takođe slavni Somborac, pjesnik, pripovjedač, esejist, Veljko Petrović...
Nastavak priče Slobodana Vukovića na sajtu Vijesti.me
savamajstor
@ Ned, 08.07.2018. 00:26
savamajstor
Odgovor na temu Premeštanje teme