Politika > POKS: Dualno obrazovaje je put ka napretku Srbije

Foto 31058Foto 32380 Pokret obnove Kraljevine Srbije pozdravlja usvajanje Zakona o dualnom obrazovanju. Prema rečima predsednika POKS-a Žike Gojkovića, dualno obrazovanje je izuzetno razvijeno i usavršeno u skandinavskim kraljevinama, koje su socijalno najorganizovanije države u Evropi i koje treba da nam budu primer. Zato se ove izmene zakona itekako uklapaju u promenu celokupnog sistema vrednosti za koje se Pokret obnove Kraljevine Srbije zalaže.
- U svim razvijenim evropskim kraljevinama prioritet svih prioriteta je obrazovanje, a Srbija je država koja je građena na takvim postulatima. U Nemačkoj, na primer, oko 60 odsto učenika uključeno je u program dualnog obrazovanja. Tokom školovanja vreme provode u firmama, na radnim mestima za koja se osposobljavaju i za to dobijaju nadoknadu. Razgovarao sam s mnogim našim ljudima čija deca su prošla ovakav program i većina njih su prezadovoljni. To je najbolji vid obrazovanja jer omogućava spremnost za posao već po završetku škole i daleko izvesniju budućnost – naveo je Žika Gojković, dodajući da su razvoj obrazovanja i povezanost sa potrebama tržišta i industrije ključni faktori ekonomskog napretka naše zemlje.
Predsednik POKS-a, koji je i za govornicom u Skupštini Srbije snažno zagovarao uvođenje zakona o dualnom obrazovanju, izrazio je nadu da će, kada ovaj sistem zaživi, uslediti i uvođenje dualnih studija na fakultetima u Srbiji, čime će studenti nakon završetka školovanja imati mnogo veće šanse za pronalazak posla i ostvarenje svojih profesionalih i porodičnih ciljeva. Takođe, Gojković je izrazio uverenje da će Ministarstvo prosvete imati moć kontrole nad sprovođenjem novog zakona - navodi se u saopštenju Pokreta obnove Kraljevine Srbije.
triletrip
@ Čet, 09.11.2017. 21:33
triletrip
Ovaj opet po starom, ko Maksim - lupa li ga, lupa...
kooobac
@ Sub, 11.11.2017. 20:31
kooobac
Odgovor na temu Premeštanje teme