Politika > Dosta je bilo: Krivična prijava protiv direktora JKP "Čistoća"

>>
12
Foto 26842GG „Dosta je bilo - Sombor”, podnela je u petak, 10. februara, krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, protiv Nikole Pajića, direktora JKP „Čistoća” Sombor, kao i protiv, za sada, NN lica u UG „Volonter” iz Sombora, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo Zloupotreba službenog položaja iz člana 359 st. 2, a u vezi krivičnog dela Zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom iz člana 228 st. 2.
Analizom izveštaja o radu JKP „Čistoća” Sombor, utvrđeno je da je, po osnovu javne nabavke broj JNMV 20-2015, to javno preduzeće sklopilo ugovor, a potom i isplatilo iznos od 1.050.000,00 dinara (bez PDV-a) UG „Volonter” Sombor, a za posao koji nikad nije izvršen.
Po ugovoru koji je dostupan na Portalu javnih nabavki (portal.ujn.gov.rs), JKP „Čistoća” je sa UG „Volonter” iz Sombora sklopila ugovor o vršenju usluga edukacije korisnika na temu podizanja ekološke svesti građana u svim mesnim zajednicama i osnovnim i srednjim školama na teritortiji grada Sombora, u ukupnom trajanju od 60+60 edukativnih dana. Za tu uslugu je isplaćen navedeni iznos, a usluga nikad nije izvršena.
Nakon dobijenih informacija o ovom poslu, GG „Dosta je bilo” je uputila zahtev za davanje informacija od javnog značaja svim ustanovama u kojima se edukacija trebala održati. Od svih smo tražili da se izjasne da li su dobili zahtev od UG „Volonter” da održe spornu edukaciju, i ukoliko jesu, da li je ista održana, i da nam dostave dokaze o izvršenoj usluzi. Na osnovu dobijenih informacija od odgovornih lica u tim ustanovama, nedvosmisleno je utvrđeno da se UG „Volonter” nije uopšte javio tokom 2015. godine da izvrši bilo kakvu edukaciju u vezi teme za koju su dobili sredstva.
Uvidom u sajt Agencije za privredne registre (http://pretraga.apr.gov.rs/), utvrdili smo da je zastupnik UG „Volonter” Dajana Opačić, supruga Nebojše Opačića, odbornika u Skupštini grada Sombora, inače stranačkog kolege Nikole Pajića, direktora JKP „Čistoća”.
Obzirom na ovakvu stranačku povezanost naručioca i pružaoca sporne usluge, smatramo da se radi o organizovanom izvlačenju novca iz JKP radi finansiranja sopstvenih i stranačkih aktivnosti.
Ovo je uobičajena šema finansiranja političkih stranaka u Srbiji, koja je dovela do pustošenja javnih finansija, i zbog kojih se u Srbiji svakoga dana živi sve lošije.
Građani sada sa pravom mogu da se pitaju da li su cene komunalnih usluga realne, ili naduvane, kako bi se finansirali pojedinci ili njihove stranke. Na osnovu informacija dobijenih u toku prikupljanja dokaza za podnošenje ove krivične prijave, došli smo do saznanja o još nekim zloupotrebama koje ćemo ispitati u narednom periodu.
Odbornička grupa „Dosta je bilo – Sombor” će podneti zahtev za dopunu dnevnog reda za Skupštinu zakazanu za 14.02.2017. godine, odnosno predložiti Skupštini grada, kao osnivaču JKP „Čistoća”, da izvrši kontrolu navoda koje smo izneli u prijavi, i nakon toga smeni direktora.
Ovim putem pozivamo sve građane koji imaju bilo kakva pouzdana saznanja o zloupotrebama u javnom sektoru da nam se jave kako bismo mogli zajednički da preduzmemo sve moguće korake radi sankcionisanja odgovornih lica i sprečavanja daljih zloupotreba.
triletrip
@ Pet, 10.02.2017. 23:38
triletrip
Da vidimo i to čudo.
eči
@ Sub, 11.02.2017. 08:25
eči
biće čudo ako za koji dan ne usledi ostavka... glupo je istrajavati i čekati smenu...
Kobra
@ Sub, 11.02.2017. 23:26
одлично одрађен посао и велик допринос сузбијању корупције.
ДЈБ заскужује признање и оправдавају своје учешће у скупштини града, мада минимално са тек неколико одборника, али су једини који су се заиста примили истинске контроле рада јавних предузеће.
осим што је ова пријава одрађена професионално, овим ДЈБ конкретно показује како се треба односити према институцијама, а пре свега према свом граду и грађанима.

Остаје само да се надамо да ће стопама ДЈБ поћи и други одборници, а посебно владајуће већине који за скоро 3 године немају ни један овако добро одрађен случај.
Још је битније да се не крене контра путем, односно да се заштити партнер, што по досадашњој пракси и не би било никакво чудо.

Овим је ДЈБ бацила рукавицу изазова директно у лице највећој странци СНС чији став и одговор на неспорну корупцију се с правом очекује, или
може бити да је у питању тихи договор ДЈБ-СНС како би се СПО избацио из игре.

Шта год да је у питању, ово је добро за сам град и разбијање интересних група, а сви потенцијални нек се приупитају, КО је следећи?
panda
@ Ned, 12.02.2017. 17:39
Ubeđen sam da Srpska napredna stranka sigurno ne štiti kriminal i bilo koje zluopotrebe vlasti, čak šta više, podstiče borbu protiv istih! U redu, podneta je krivična prijava protiv aktera, a tužilaštvo i sudovi će odraditi svoje deo posla i ukoliko ima elemanata krivičnog dela sigurno osuditi aktere ovog slučaja, do tada niko ne treba da deli pravdu i da se bavi paušalnim ocenama, jer jedino nadležni državni organi imaju ovlašćenje za to. Smiley
Radule
@ Ned, 12.02.2017. 22:44
Radule
Neka organi koji su nadlezni sve isproveravaju do kraja,naravno ako se utvrdi da je bilo nesto mimo zakona onda treba i da odgovaraju osobe koje su odgovorne.
SNS ce morati da reaguje kao najjaca stranka u Somboru koja ima vlast a kojoj SPO ni ne treba u vecini.
veselacetka
@ Ned, 12.02.2017. 23:00
veselacetka
Nemojte od prijave praviti i osudu...
Glupo bi bilo da bilo koja stranka reaguje na osnovu prijave, pa bila ona i krivična. Trebalo bi sačekati i videti kako će to da se završi.
Bez obzira koliko ovo bilo indikativno, dok se ne utvrde krivci u okviru institucija koje se time bave, nije red bilo koga prozivati i nazivati bilo kakvim imenom.
Možemo da se nadamo da će nadležni uraditi svoj posao na pravi način i da će krivci, ukoliko ih ima biti adekvatno sankcionisani.
O odnosu na relaciji stranaka na nivou grada, a u vezi sa konkretnom prijavom bespredmetno je raspravljati. Možemo ovde svi da iznosimo razne teorije, i verujem da bi ih bilo isto onoliko koliko i učesnika u raspravi. Ponoviću, sačekajmo...


dailypaor
@ Ned, 12.02.2017. 23:11
dailypaor
hajde da pustimo teoriju i uhvatite se suštine, a suština je sledeća i u tome, što se borbom protiv korupcije uspešnije bavi DJB sa svojih par odbornika od ogromne većine od gotovo 50 odbornika.
Zar nije indikativno da DJB koja nema čak ni predstavnika u gotovo nijednom UO, pokreće probleme, a onaj ko kontroliše sve nema pojma šta mu se u dvorištu ( preduzećima ) odigrava.
I sad, ko je u celoj ovoj priči iskreniji, DJB ili sad Vi ostali koji se čudite i pitate gde su i šta vam rade odbornici, članovi UO i NO.

Gospodo, državni organi će svakako reći svoje, ali sudovi ne rade sami, njima neko treba da podnese podatke o proneverama da bi uopšte radili.
Odgovornost vladajuće većine je ogromna i pre svih SNS o ovome ne sme da ćuti i da čeka da drugi rešavaju probleme.

Do kada će drugi da pronalaze probleme, a nema mesta gde vladajuća većina nema svoje ljude, a to znači da imate loše i nekvalitetne ljude, ili ste skloni guranju problema pod tepih, a toga smo već imali u predhodnom periodu.

panda
@ Ned, 12.02.2017. 23:33
Komsija: Citam sad saopstenje UG Volonter, odnosno demant i zakljucujem da nije sve kako bas pise na ovoj temi. 

Da me pogresno ne shvatite, ne branim nikog samo iznosim da postoji i druga strana prica, a to ce utvrditi sud, a ne saopstenja i forumi.


gde imamo to saopštenje   bilo bi korisno, ali i korektno da ga ovde imamo, da čitamo i drugu stranu
Kobra
@ Ned, 12.02.2017. 23:46
@ panda

DJB nema nikakve tihe dogovore sa bilo kim. 
SNS ima i vise nego dovoljno odbornika da mogu da biraju koga žele, a koga ne kao partnera, i verujem da im ne trebamo mi da se preko nas raskusuravaju. 
Oni imaju sve poluge da ispitaju ovaj slučaj do kraja. 
Na temu gde je dat "demanti", okačio sam svoj odgovor. Suština je da NISU ispunili obaveze iz ugovora, a posao im je plaćen. Ako su neke edukacije i uradili, to nije dovoljno. Ugovorom jasno kaze SVE.
A priča kako je to baš slučajno žena nekog odbornika u skupštini Grada, pa baš slučajno se samo oni javili, i dobili tender, i tako to, nezaslužuje polemiku. Nisam ni očekivao da će potvrditi navode.

Što se tiče odgovornosti ostalih, puno se ovde radi naopakih stvari, ali na žalost, većina u ksladu sa nakaradnim zakonima koji su donošeni da bi neko gore maznuo ozbiljnu lovu. Ovi na lokalu su samo iskoristili priliku. I oni prethodni, i deo ovih sada...
Milan Turnšek
@ Pon, 13.02.2017. 10:10
Milan Turnšek
DJB nema nikakve tihe dogovore sa bilo kim.


молим само да будем јасан, г. Турншек, нисам ни тврдио да договор постоји, већ само из развоја догађаја, али и мало ироније, закључујем да би и то могао да буде разлог, јер

Како другачије описати чињеницу да и поред толике већине, толико одборника, уплива и сваки УО и НО, та већина не реагује, не примећује овакве појаве и колико се зна, устаљену праксу већ годинама уназад.
Присетимо се Чистоћи ово није једини случај, то је тамо устаљена пракса.

Да све буде још апсурдније, није то никаква тајна међу одборницима и члановима УО, све се то зна и прећутно толерише.

Још једном, свакако прави потез и признање за ДЈБ, а на срамоту осталима, посебно овима што позивају органе да раде, а ништа не чине да све те махинације и до тих органа дођу.
panda
@ Pon, 13.02.2017. 10:34
@ Panda

Razumeo sam Vas. Samo sam hteo da pojasnim i za druge, jer našim ljudima, očigledno, nije teško da shvate neštop onako kako bi oni voleli 

U svakom slučaju, hvala.
Milan Turnšek
@ Pon, 13.02.2017. 11:39
Samo 1.050.000din.? Pa šta je to za jedno JKP i jedno političko udruženje građana? I ko zna koliko je njih to podelilo, sve u svemu imaju džeparac a ovaj pokret DJB mi deluje kao neko dete koje je tužibaba vidi da neko nešto radi a on ne može a da je u prilici isto to bi radio... BLJUC 

otvori oči
@ Pon, 13.02.2017. 20:32

otvori oči
Samo 1.050.000din.? Pa šta je to za jedno JKP i jedno političko udruženje građana? I ko zna koliko je njih to podelilo, sve u svemu imaju džeparac

Sajt Čistoće, normalno, nedostupan:  http://www.cistoca.co.rs/sr/1/nabavke.html


JN OP 02/2016 - Poslovi na održavanju javnih površina i objekata
Datum: 24.02.2016.

JN OP 01/2015 -usluga jednostavnih fizičkih poslova na javnim površinama i objektima

Datum: 12.02.2015.


JN OP 03/2014 jednostavni fizički poslovi na održavanju javnih površina i objekata
Datum: 07.03.2014.

JN OP 05/2014 - kupovina specijalnih kamiona
Datum: 04.11.2014.

samo još neke JN o kojima bi se Čistoća, ili Volonter svejedno, mogli izjasniti, bar saopštenjem !!!
Kobra
@ Pon, 13.02.2017. 22:46
Voleo bih i ja taj džeparac od milion dinara.
kooobac
@ Pon, 13.02.2017. 22:47
kooobac
otvori oči: Samo 1.050.000din.? Pa šta je to za jedno JKP i jedno političko udruženje građana? I ko zna koliko je njih to podelilo, sve u svemu imaju džeparac a ovaj pokret DJB mi deluje kao neko dete koje je tužibaba vidi da neko nešto radi a on ne može a da je u prilici isto to bi radio... BLJUC 


Vau, koji rezon. SAMO milion dinara. Ma nek  potrose i 5, vi uzivajte u Vasoj ulozi dezurnog kritizera. To ce sigurno pomoci.
A ovu autoprojekciju ne bih da komentarisem. To sta bi Vi radili da mozete, je Vasa stvar. 
Milan Turnšek
@ Uto, 14.02.2017. 10:17
Odbornička grupa „Dosta je bilo – Sombor” će podneti zahtev za dopunu dnevnog reda za Skupštinu zakazanu za 14.02.2017. godine, odnosno predložiti Skupštini grada, kao osnivaču JKP „Čistoća”, da izvrši kontrolu navoda koje smo izneli u prijavi, i nakon toga smeni direktora.
šta se dogodilo sa predlogom ili šta je pravi razlog da je predlog izostao

PS: ili je tačno ono što se po gradu šuška
panda
@ Uto, 14.02.2017. 19:11
@ Panda

Ne znam sta je to sto se po gradu suska, ali ocigledno nije istina. Ili da mi kazete na sta mislite, pa cu Vam odgovoriti. Ovako tesko, nisam vidovit.
Predlog je predat u petak, 10.02.2017 godine. Predlozi koji se ticu imenovanja i razresenja direktora idu PRVO na Gradsko vece, kome smo zahtev i uputili, a na kom je da zahtev uvrsti na dnevni red skupstinske sednice. Verujem da ovaj put nije bilo dovoljno vremena da se to sve odradi, posebno zato sto NO treba da zaseda. Zato smo uputili zahtve predsedniku nadzornog odbora da izvrse kontrolu izvrsenja tog projekta. 
Moja greska sto sam bio optimistican da ce to biti na ovoj sednici. 

Mislim da smo uradili sve sto smo obecali. Slazete li se?


poruka menjana pre 1 godinu
zahtev za proveru navoda i smenu direktora.jpeg
Milan Turnšek
@ Uto, 14.02.2017. 19:40
само се држим оног што се могло прочитати у Вашем саопштењу. Читајући написано, обичан грађанин на прву схвати да сте били намерни да пре почетка седнице предложите допуну, тј. расправу о случају злоупотреба у ЈКП Чистоћа.

То је оно што сам ја схватио из Вашег саопштења, а нигде није наведен овакав посредан пут, односно да приволите ГВ да се оно позабави тиме те да све даље радње пребаците у њихову надлежност, што опет понављам, из Вашег саопштења се не даде закључити.
Овако је сад јасније, ГВ има испред себе предлог, иницијативу, доказе, па нека се изјасни и поступи како мисли да је у интересу града и грађана.

а о томе, шта се шушка, неки други пут


panda
@ Uto, 14.02.2017. 19:58
Mi smo samo imali nameru da se potrudimo da se o ovome izjasne nadlezni.
Zao mi je ako sam pogresno srocio saopstenje.
Ponavljam, za ovo je nadlezna Skupstina, ali predlog daje Vece, zato smo se njima i obratili.

Pozdrav!
Milan Turnšek
@ Uto, 14.02.2017. 20:35
>>
12
Odgovor na temu Premeštanje teme