Duško Sekulić > ОКАМЕЊЕНА КОЛОНА

Скамењена колона чека. Табла са натписом ПАУЗА виси окачена на остакљеном шалтеру. Са друге стране стакла мирно седи особа слична курви у излогу јефтиног бордела. Нацртала је себи осмех и размазала маскару да изгледа као да је плакала пре него што је почела да се смеје. Док траје пауза ниједанпут није погледала ка окамењеној колони.

Људи, који чекају пред шалтером, траже своју децу. Они верују да та деца постоје, да су жива, да су отета док су им се мајке будиле из порођајне анестезије, да су продата или поклоњена некоме ко ће их цео живот лагати да личе на покојног дединог брата, и верују да ће особа иза шалтера, која неодољиво подсећа на курву, извадити из прашњаве фиоке списак са именима оних који су пристали да присвоје нечију неименовану срећу.

По истеку времена за одмор, особа која је, готово сигурно, курва и која ради на шалтеру пред којим чека окамењена колона родитеља, невољно се подиже, гласно исиса из кутњака комадић ужине и окрену к себи петословни натпис на плочици. Први окамењени родитељ пови се према шалтерском отвору и рече да верује да његово дете није мртворођено и да моли да се оно пронађе у књигама које сигурно постоје. Остали родитељи, да би скратили процедуру, углас поновише речи које је први родитељ изговорио. Једна мајка чак наведе да је срела на улици младића који је идентичан преживелом детету из њене близаначке трудноће. Особа иза шалтера устаде да би је сви у колони чули и рече да нико не може да потврди њихове сумње и да једино може да им исплати десет хиљада евра по детету, односно три хиљаде петсто евра по килограму просечне тежине новорођенчета. То је њена последња понуда. Узми или остави, што би се рекло. Родитељи се у неверици погледаше. Зар је могуће да неко нуди новац у замену за мајчинство­? Да ли је реално да неко искушава човека, који једино жели да буде отац? Ко је та персонификација државе, та курва иза шалтера, која шаком новца кида нечији комад душе?

Окамењена колона и даље чека пред шалтером. По отвореној фиоци трче девојчице и дечаци. Једна од девојчица има младеж тик изнад горње усне. Један омањи дечак има црни прамен на потиљку. Други дечак се смеје и пева као нико други у његовом најближем окружењу. Курва мртва лежи у канцеларијској фотељи.

Duško Sekulić (Duško Sekulić) @ Ned, 23.02.2020. 23:21
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka