Duško Sekulić > ЗВОНКО

    Приликом руковања приметио сам да носи необичан бели сат. Мала казаљка показивала је минуте. Велика казаљка показивала је сате. Кад сам први пут погледао на његов сат већа казаљка прекривала је шестог, од укупно осам тамбураша који су, сви на једнаком растојању један од другог, формирали недовршен круг. Чврсто је стегао моју десну шаку. Левом-слободном руком подигао је увис црни филцани шешир широког обода. Он иначе њиме од Сунца крије равницу, два немирна језера у њој и једну једину широку планину по којој скачу дивљи коњи липицанери. Управо је све то открио само да би ме поздравио како доликује.

Леви ревер свог овлаш загрнутог капута украсио је златном значком у облику житног класја што се њише на северцу. Док гледаш како значка сија осетиш да ти душа кваса као тесто међ прстима уснуле домаћице, осетиш мирис јутра на селу и топлину пећи зидане фино украшеним каљевима.

На широкој предњој страни везеног прслука смењују му се дунавски таласи и ветрови с Карпата. Додирну се на педаљ лево од сјајног низа дугмића. Сваки додир створи нову песму. Безброј различитих мелодија настане кад се сударе ти далеки светови. Толики је тај његов шеретски прслук да има места за још композиција.

Чакшире су му кројене по мери. Црне се као њива у пролеће. По средини им се унедоглед пружа бразда, оштрија од шегртске бритве. Стапају се са ципелама попут рима у брзом бећарцу.

Ципеле су му од вражје коже. Мора да је сто врагова одрано не би ли се такве направиле. Поскакују, плету, звоне као банатски мађарац. Саливене преко златне модле.

Помери се велика казаљка. Насмеја се и шести тамбураш. Осми плану јер му сенка стиже. Убрзо се и он развесели, па запева песму о салашу. У чашу се са три равне стране слише никад слађи виногради.

Duško Sekulić (Duško Sekulić) @ Pet, 21.02.2020. 09:24
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka

Komentari

SmileySmileySmileySmileySmileyznam CovekaSmiley
fijaker
@ Pet, 21.02.2020. 10:36
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka