Duško Sekulić > КАКО НАПИСАТИ ДОБРУ ПЕСМУ

   Ако некад одлучиш да напишеш песму, а дешњак си, пре него што започнеш писање узми оловку у леву руку бар тридесетак секунди, да ти буде ближе срцу. Да би песма била добра мора руци и мозгу и срце да припомогне. Ако си пак леворук, не оклевај него приони на писање чим ти прва идеја надође.

При писању љубавне песме веома је битно да строфе не личе SMS-у неког апстинента. Патетика не пролази код квалитетних жена. Оним мање квалитетним довољно ће бити да се задржиш на телефонској порукици, која може бити лишена интерпункцијских знакова и великих слова, и евентуално украшена римом коју си нашао на попусту. Жена са укусом очекује да се у твојој песми препозна и онда, када готово сигурно, та песма није њој посвећена.

Што се тиче писања родољубиве поезије, ту је ствар нешто тежа. Мало је данас истинских родољуба. Садашњи историјски тренутак је безидеолошка епоха, клептократски стампедо којем није до државе, а камоли до снажне родољубиве песме, тако да ако се ипак одлучиш да напишеш оду отаџбини, сакриј је док не прође овај мрак, и немој да те је брига што ће ти спочитавати да је лако бити генерал после битке. Ти добро знаш да данас немаш коме такву песму да прочиташ.

Док пишеш песму немој да машташ о томе да ће та песма бити награђена. Можеш се разочарати ако се то не деси, а ти будеш сигуран да баш твоја песма вреди картонског правоугаоника у чијем ће се доњем десном углу наћи потпис председника жирија значајног књижевног фестивала. Да би добио награду за најбољу песму ти мораш да будеш у одређеним круговима: у првом, другом, петом, деветом. У супротном нема ништа од награде. Ту се налазе људи који једни друге награђују, мењајући улоге у том вртлогу. Час су песници, час су чланови жирија, и обрнуто. Није ти ту место. Добру песму песник пише за своју душу. Праве награде су најчешће невидљиве људском оку.

Данашњи тренд је да се у песмама што мање користи рима. Људи робују моди. И песници су људи, нажалост. Мој ти је савет да, бар понекад, будеш старомодан. Нове ципеле направе жуљеве. Буди комотнији.

Хајде сад погледај у којој ти је руци тренутно оловка. Премести је у леву, ако си деснорук. На тај начин ћеш много лакше започети строфу своје нове добре песме. А ако видиш да ти ни помоћу тог трика не долази инспирација, онда се добро исплачи. Доћи ћеш на исто. Веруј ми.

Duško Sekulić (Duško Sekulić) @ Sub, 28.12.2019. 16:03
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka