Bodgan Nikolić > "REVIZIJA" ISTORIJE

Jedna od najpopularnijih tema rasprava već dugo je tzv. revizija istorije i optužbe upućene svima koji pokušavaju da osvetle neke mračne ili partijskom svetlošću obasjane delove onoga što smo godinama učili kao istoriju. 
Zamislite da, kojim slučajem, današnjoj vlasti padne na pamet da piše istoriju za buduće generacije, kao što je to radila Komunistička partija. I naravno da u tom poslu angažuje "službe" da malo izmene neke arhive, uglanca cifre, gurne pod tepih nepodobne podatke i ljude. I tako, ako ostane vlast, sledećih 40 - 50 godina, generacije uče o fantastičnim uspesima, mnoštvu otvorenih fabrika, narod srećan, zaposlen, zarađuje, nema dugova...U međuvremenu polako nestaju oni koji znaju istinu, neki u večnost a neki u inostranstvo. Sve je manje "izdajnika" i neprijatelja naroda i države koji bi mogli da kažu nešto o stvarnosti. 
Za razliku od prethodnika nisu u upotrebi, barem za sada, streljanja, preki sudovi i Goli otoci, a nema ni mora, da ima možda bismo i imali neki. 
Šta bi o činjenicama koje obeležavaju današnje vreme znale te buduće generacije. Ko bi bio Đinđić, Đilas, opozicija uopšte, u knjigama čije prve strane krase slike Aleksandra Vučića sa nekom od njegovih umotvorina u potpisu. 
Da li bi otkrivanje istine o nečemu što je pisao Siniša Mali ili Goran Vesić bilo nazvano revizijom istorije?
Elem, istoriju koju su generacije imale da uče pisali su partijski komesari, uz već navedene mere korištene da se ućutka svako kome bi palo na pamet da pokuša drugačije da opiše događaje i ljude onoga doba. 
Kada oni koji su imali koristi od tadašnjeg režima govore, sve izgleda sjajno. I takvi naravno, ne misle o onima kojima je sve oduzeto, nekima i život, da bi oni dobili to u čemu sada uživaju bez trunke griže savesti. Ovi drugi, opet, izgubili su sve, imovinu, članove porodice, morali da ćute, trpe i prilagode se. I kao što danas veliki broj veruje Vučiću i njegovoj partiji ono što kažu, a ne vide stvarnost oko sebe, mnogi su verovali komunistima da je svetla budućnost na dohvat ruke. Znamo kako se završilo. 
Zbog toga za mene ne postoji revizija istorije već samo razlike u viđenju činjenica i naravno otkrivanje pravih podataka i istine o prošlosti. Za nauk, da verujemo više svojim očima nego onome što nam neko prikazuje kao tačno, da proveravamo i kritički razmišljamo o važnim stvarima. 
Svaka vlast, manje ili više je ubica kritičkog razmišljanja a ova sadašnja ima i neograničena medijska oružja u svojim rukama. Sasvim je moguće da, negde u budućnosti, neko proglasi da je priča o lažnim doktoratima velikih istorijskih ličnosti-Malog, Tome Nikolića, Stefanovića... pokušaj revizije istorije i da vlast neopravdano menja ime ulice Aleksandra Vučića ili Maje Gojković.
Čitajte i slušajte one koji stvarno i stručno proučavaju istoriju i razmišljajte kritički o svemu, sviđalo vam se ili ne to što vam prezentuju. Gledajte u budućnost svojim očima i koristite sopstveni um. Autobusi i snedviči će postati istorija, dobra ili loša, zavisi od nas samih ako ikada shvatimo da ipak mi o tome odlučujemo. 
Bodgan Nikolić (sailor) @ Čet, 16.05.2019. 19:07
Prethodna blog poruka
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
Prethodna blog poruka