Bodgan Nikolić > "REVIZIJA" ISTORIJE

Jedna od najpopularnijih tema rasprava već dugo je tzv. revizija istorije i optužbe upućene svima koji pokušavaju da osvetle neke mračne ili partijskom svetlošću obasjane delove onoga što smo godinama učili kao istoriju. 
Zamislite da, kojim slučajem, današnjoj vlasti padne na pamet da piše istoriju za buduće generacije, kao što je to radila Komunistička partija. I naravno da u tom poslu angažuje "službe" da malo izmene neke arhive, uglanca cifre, gurne pod tepih nepodobne podatke i ljude. I tako, ako ostane vlast, sledećih 40 - 50 godina, generacije uče o fantastičnim uspesima, mnoštvu otvorenih fabrika, narod srećan, zaposlen, zarađuje, nema dugova...U međuvremenu polako nestaju oni koji znaju istinu, neki u večnost a neki u inostranstvo. Sve je manje "izdajnika" i neprijatelja naroda i države koji bi mogli da kažu nešto o stvarnosti. 
Za razliku od prethodnika nisu u upotrebi, barem za sada, streljanja, preki sudovi i Goli otoci, a nema ni mora, da ima možda bismo i imali neki. 
Šta bi o činjenicama koje obeležavaju današnje vreme znale te buduće generacije. Ko bi bio Đinđić, Đilas, opozicija uopšte, u knjigama čije prve strane krase slike Aleksandra Vučića sa nekom od njegovih umotvorina u potpisu. 
Da li bi otkrivanje istine o nečemu što je pisao Siniša Mali ili Goran Vesić bilo nazvano revizijom istorije?
Elem, istoriju koju su generacije imale da uče pisali su partijski komesari, uz već navedene mere korištene da se ućutka svako kome bi palo na pamet da pokuša drugačije da opiše događaje i ljude onoga doba. 
Kada oni koji su imali koristi od tadašnjeg režima govore, sve izgleda sjajno. I takvi naravno, ne misle o onima kojima je sve oduzeto, nekima i život, da bi oni dobili to u čemu sada uživaju bez trunke griže savesti. Ovi drugi, opet, izgubili su sve, imovinu, članove porodice, morali da ćute, trpe i prilagode se. I kao što danas veliki broj veruje Vučiću i njegovoj partiji ono što kažu, a ne vide stvarnost oko sebe, mnogi su verovali komunistima da je svetla budućnost na dohvat ruke. Znamo kako se završilo. 
Zbog toga za mene ne postoji revizija istorije već samo razlike u viđenju činjenica i naravno otkrivanje pravih podataka i istine o prošlosti. Za nauk, da verujemo više svojim očima nego onome što nam neko prikazuje kao tačno, da proveravamo i kritički razmišljamo o važnim stvarima. 
Svaka vlast, manje ili više je ubica kritičkog razmišljanja a ova sadašnja ima i neograničena medijska oružja u svojim rukama. Sasvim je moguće da, negde u budućnosti, neko proglasi da je priča o lažnim doktoratima velikih istorijskih ličnosti-Malog, Tome Nikolića, Stefanovića... pokušaj revizije istorije i da vlast neopravdano menja ime ulice Aleksandra Vučića ili Maje Gojković.
Čitajte i slušajte one koji stvarno i stručno proučavaju istoriju i razmišljajte kritički o svemu, sviđalo vam se ili ne to što vam prezentuju. Gledajte u budućnost svojim očima i koristite sopstveni um. Autobusi i snedviči će postati istorija, dobra ili loša, zavisi od nas samih ako ikada shvatimo da ipak mi o tome odlučujemo. 
Bodgan Nikolić (sailor) @ Čet, 16.05.2019. 19:07
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka

Komentari

Kao uvek, Bogdan Nikolić u sam centar.Mogu dodati samo BRAVO.Kako se kaže; živi pišu istoriju samo kakvu?  Takvu koja njima današnjima odgovara.Gledajte u budučnost  napisao Bogdan, nema budučnosti kad su oči i um u mraku. Vlada ucena, strah od gubitka radnog mesta. egzistencija pa se postaje ekonomski i radni rob kad su vrednosti jedna črvena smrdljivi sendvić i voda (neposvečena, nije iz Novosadskog  vodokanala).
eči
@ Sub, 25.05.2019. 07:50
Slabašna je to argumentacija gos'n Nikoliću, ako na osnovu ovog današnjeg vlasnog bašibozuka pokušavate da "moderne revizioniste" prikažete kao tek proste "žrtve" rigidnih ideoloških sistema, što Vam, uzgred rečeno, nije prvina. Istorijske činjenice, ali pre svega artefakti (dokumenti, fotodokumentacija...) su nemilosrdni, pa će tako i "doktorati" Neše i Malog iz Beograda zauvek postojati ako nigde drugde a ono u web galaksiji, baš kao i oni iz kojih su besramno prepisani, te će i buduća pokoljenja (ukoliko to iole žele) imati pun uvid u dokaze vremena i glavnih aktera, tj. predvodnika opšteg beščašća.
I da se ne bismo pogrešno razumeli: tome da se valja koristiti vlastitim umom i očima se zaista ne može ništa dodati i/ili oduzeti, pod uslovom da su širom otvoreni.
Rade Z
@ Uto, 18.06.2019. 17:14
Svako mesto ima nekog vesića i malog npr. nebojša opačić i aca marković.

lepi džoni
@ Pon, 01.07.2019. 22:11
npr. nebojša opačić i aca marković.
aca marković već u "niskom startu" za novi prelet...  još samo "finese" ...  Smiley

Kobra
@ Pet, 05.07.2019. 17:31
Kad on krene u bežaniju, brod uveliko tone

menjano pre 3 meseca
savamajstor
@ Sre, 10.07.2019. 02:23
savamajstor
nek mu je sa srećom, taman da i propanemo... Smiley
da je bilo po stavu i mišljenju starih članova, nikad takvi profiteri i manipulatori ne bi ni prišli blizu a još manje "naplatili" svoje usluge...

Al nije aca jedini, još se ne zna za Bulajića i njegove planove... ostaje li, ili i on sprema ruku pod ruku sa ostalima...

Kobra
@ Sre, 10.07.2019. 14:01
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka