Duško Sekulić > У ПОРТИ

Гост је остао у чуду кад је видео задихану певачицу како истрчава из кафане и, јурећи преко ливаде, пробија се кроз масу збијених људи, не би ли се сместила у први ред порте. Није могао да скине поглед са њених румених образа, размазане шминке и неуредно обрисаних обрва. Приметивши то, старац у златној хаљини, узе фломастер којим је претходно на икони ишарао лице Исуса Христа, и доцрта, за сваки случај, мало дебље веђе на женино чело. Гост се тад пријатно уозбиљи. Наједном му се допаде мученица. Она то осети, те спусти поглед ка земљи. Звона запараше тишину. Свечаност поче.

Голобради младић промрмља на уво старцу у златној хаљини да овај замоли госта да прекине завет ћутања. Стави руке у празне џепове, погледа око себе да ли га неко гледа, и обећа госту, у своје име и у име окупљених, вредан поклон уколико наглас поздрави присутне. Госту би непријатно од непристојне понуде, те одби да проговори. Тек се благо насмеши и климну главом. Младић с поносом повика преко разгласа окупљеном народу да је цењени гост управо обећао да ће од душмана вратити њихов силом отети посед, њихову дедовину, њихово семе православља. Народ се ускомеша, остави започети залогај за касније, запљеска голобрадом лучоноши. Гракнуше орлови с тробојки, стара се песма заори, у коло се весели људи ухватише. Зажуборише пресушели брзаци, обновише се породилишта, из муља мостови изникоше.

Госту се замрачи пред очима. Хладне му капи теме облише. Као да тоне у неповрат. Издају га колена и свест. Чу дахтање штенета. Препозна, као кроз маглу, глас голобрадог младића који наређује окупљенима да се не разилазе.Уплаши га истрошени алт који одјекује нудећи крв. Бесвесник покуша да подигне главу, али му не иде. Проклиње дан кад је ушао у порту. Старац у златној хаљини вади из џепа кључеве крипте у коју ће унети госта. Један припити човек не издржа. Напусти бескрајно коло. Једва стиже да се сакрије иза споменика. Јуначки помокри сабљу Карђорђа. Гост тешко отвори очи. Заслепеше га сјајни мозаици. Старац у златној хаљини покуша да му фломастером нацрта осмех. Певачица потрча кроз масу ка оближњој кафани. Бог се јави. И оде заувек.

menjano pre 12 meseci
Duško Sekulić (Duško Sekulić) @ Ned, 20.01.2019. 17:05
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka

Komentari

„Graknushe orlovi” :)) 
savamajstor
@ Pon, 21.01.2019. 15:01
savamajstor
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka