Duško Sekulić > РАСКРСНИЦА

Кад дођеш на раскрсницу двају путева веома је важно не погрешити којим путем наставити даље. Ту одлуку не треба пребрзо донети. Не треба ни оклевати са њеним доношењем. Јер ко дуго стоји на раскрсници, или га погазе или одабере погрешан пут.

Један човек се нашао на таквом чворишту. Чим је чвориште, значи да је запетљано. Најлакше би му било да се врати на пут којим је стигао до места на којем је застао. Али он то не жели. Он жели да настави путем којим до сад није корачао. Трасу којом је пешачио, или трчао, како кад, савршено познаје. Могло би се рећи да му је већ и досадила. Зна све пролазнике, зна њихове куће и дворишта, њихове псе и њихове размажене родитеље којима се у последње време на силу осмехује и глуми да му је драго што су се поново срели.

Најтеже му пада кад мора ноћу да хода путем којим је управо дошао до раскршћа. Ноћ је за спавање. Ноћи су обично хладне. Ноћу из жбуња може да искочи какав луталица или какав пијани кабадахија са поломљеним гркљаном од флаше и насрне на првог на кога наиђе, а то је најчешће човек који се сад налази на месту на којем се секу, или се један на другог настављају, два наизглед слична, а заправо потпуно различита пута.

Овај човек се заситио и оних који први пут иду путем којим је он малочас стигао на раскрсницу. Неки од њих не желе да га питају како је најлакше ићи овим путем. Они себе сматрају бољим од њега, те им је испод части да их он томе подучава. Кад залутају, за то нису криви само они већ и он што им није помогао, с обзиром да већ дуго пролази овим путем. Постоје и они други, који у њему виде заштитника, искусног сапутника, па му се попну на кркаче и он их бесплатно носи путем, за који они имају потврду да га познају.

Тешко је стајати на раскрсници двају различитих путева. Ево један замишљени човек већ данима стоји на таквом чворишту и никако да одлучи да ли да крене путем који делује предивно, или да се врати на пут, који је сав од рупа и кривина, којим је и стигао до ове раскрснице, и који, пре свега, бескрајно воли.

menjano pre 1 godinu
Duško Sekulić (Duško Sekulić) @ Pon, 18.06.2018. 21:32
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka