Zdenka Feđver > PLAVI, PLAVI

Put do ortopedske ambulante baš lepo je trasiran. Desetak stepenica nagore, do ulaza u razgranate hodnike, desetak stepenica nadole, do podruma u kom je ambulanta.
          Od lane, podrumu se odupirem.
Znam, mic po mic, stižu me godine, a stigle i u kosti, pa počele da svrdlaju. Lagano, ali sigurno. Bez najave, u toku šetnje, zarije se svrdlo u koleno, zavrti, mozak od bola propišti, komanduje kočenje, tako ukočena, stanem dok bol ne popusti, pa nastavim šetnju, mučninom i bolnim znojem oblivena.
Šeta i svrdlo. Iz kolena, čas u cevanicu, čas u skočni zglob. Kad je u zglobu, komanda je ista i ja stojim dok bol ne prođe.
Stajala, šetala, stajala i šetala, svrdlo svrdlalo sa pristojnim pauzama, a onda mu pauze dosadile i ove godine svrdlo se nastanilo u meni za stalno i bolom sve tri “teritorije” okupiralo.
Iako sam, još odavno, potpuno istrošila sva trpila, jedva sam se nakanila da odem kod ortopeda. Izabranog. Koji u ambulanti radi samo utorkom.
“Nije vam dobar uput. Dobili ste zeleni, a on je za ležanje u bolnici. Za pregled u ambulanti, potreban vam je plavi. Niste jedini sa pogrešnim uputom. Bar deset sam vratila”, sa osmehom od uva do uva, veselo mi saopštava medicinska sestra na prijemnom šalteru.
Eto mene opet na stepenicama, obrnutim smerom. Sada idem uzbrdo, pa nizbrdo. Koleno je oduševljeno. Ispred mene skakuće na jednoj nozi momak sa gipsom na drugoj nozi, iza mene, starica hoda uz pomoć dve štake, pa menjam red u vrsti, prestrojavam se iza starice, ako poleti unazad, da je pridržim. Jedino tako mogu joj pomoći.
Zelena, vraćam se kod svog doktora po uput odgovarajuće boje, gunđam, a “njegova” sestra objašnjava:
         “Samo ona vraća pacijente. U svim ambulantama primaju. Kucali smo upute i na običnom papiru. Nismo imali plave. Doktor je ispravljao zelene, na svakom napisao da je za ambulantu, potpisao, pečatirao…"
       Ovaj put sa plavim uputom, odnekud se stvorio, vraćam se kući. Kasno je za odlazak kod ortopeda, a i da nije,”džaba bih krečila”. Mogu kod njega tek u sledeći utorak jer knjižice se primaju do devet časova.
Vraćam se plava, biciklom.
Sretna što nisam na štakama.

Zdenka Feđver (seka) @ Uto, 30.01.2018. 21:22
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka