Duško Sekulić > ТАЈНА

   Поверио ми је Перо своју највећу тајну. Мени просто некако жао да је сачувам. Тајна губи вредност ако остане тајна. Самим тим, оно што ми је рекао мој пријатељ заслужује да се не крије.

Перо тврди за себе да је себичан. То је та његова тајна. Знам да ми не верујете да неко коме се чак и очи смеју и ко у погледу носи једну дубоку искреност може бити себичан. Међутим уверио ме је да је заиста такав. Наиме, Перо тврди да све што је до сада у животу радио, и што данас ради, чини да би он уживао. Нема у томе ништа спорно с обзиром да тиме што себи удовољава он и другима чини задовољство.

Он је отац. Каже да васпитавајући своје ћерке није првенствено желео да оне уживају у својој савршености. Себи је душу хранио њиховим квалитетима. Никад нисам размишљао у том правцу до овог нашег јучерашњег разговора. Али сад сам свестан да се нас двојица по томе нимало не разликујемо. Колико сам пута поновио лекције им математике, српског, или из природе и друштва кад ми није било до природе, а камоли до друштва. Колико сам километара прешао возећи децу на вечерње тренинге. Колико сам прича испричао дајући вуковима и патуљцима особине као што их има нпр. Перо. И све то да бих ја био срећан дивећи се вокабулару „ситних главица“, гледајући њихова извајана тела или слушајући, за њихове године искусно, поимање система вредности.

Перо је глумац. Не чека он, правећи бравуре на сцени, да чује аплауз јер ће се тиме уверити да је публика уживала. Перо се у свакој представи у којој игра искрено предаје даскама да би себе задовољио. То што су за њега кулисе за мене су апарати којима спашавам пацијенте. Има ли ишта себичније од отимања живота из загрљаја смрти! Јуче сам схватио да нам је сценариста иста особа.

Перо је Човек. Не знам ништа више да напишем о тој његовој особини коју себично слави мудрим реченицама. То се једноставно мора доживети очи у очи. Могу вам само рећи да, гледајући Перине небеско-плаве очи окружене дубоким борама, није нимало лако бити себичан.

Duško Sekulić (Duško Sekulić) @ Sre, 11.10.2017. 18:12
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka