Duško Sekulić > ДИМЊАК

   Долетеше сироте роде на угашени димњак. Не слећу, као некад, једна по једна, већ као да се утркују и гурају једна другу не би ли заузеле што бољу позицију. Већ одавно је време за пут на југ. Стога је чудно откуд оволико јато око димњака. Делују уморно. На први поглед, и гладно. У погледу невешто скривају сету и жељу да, што би се рекло, за мале новце обнове перје.

Ту где је данас напуштени димњак некад је живео Бане, стари кључар. Послератни младић, израстао касније у великог човека годинама је градио свој углед правећи окове од најбољег челика и кључеве за сваку браву. Сви су га знали по добру, и људи и роде које су као на длану са Банетовог оџака виделе сваки део града. Бане се ником није замерио. Чак ни онима који су виталног старца одлучили пре времена послати у гроб. Прво су га онемогућили да продаје оно што је стварао својим квргавим прстима, а затим су му мало по мало укидали сировину од које је искусни бравар правио своја дела. Научивши да стално ради, мајстор Бане у недостатку сировине и тржишта полако копни. Некада прав као стрела Бане се одједном погури, скрсти руке на леђима и поста старији него што јесте. Они који беху завидни на његов труд и богатство почеше черупати све оно што је Бане годинама градио. Заћуташе стругови, нерезнице и турпије. Напослетку упокоји се поштени Бане. Зли лешинари одлучише и кућу да му сруше не би ли уништили и последњи доказ да је ту живео неко ко је по свему бољи од њих. Димњак нису успели срушити. Узидао је чика Бане у њега сву своју снагу. Од цигала је направио јарбол већи од свих јарбола који се данас вијоре на ветру терајући роде.

Делује некако сирото, уморно и гладно овај град ког је Бане дизао из мочваре. Сирото делују и роде које су за ситне новце обновиле перје. Не воле оне што уместо њих данас клепећу лоши глумци док пресецају врпце. Сигурно би им драже било да поново чују турпије.

Duško Sekulić (Duško Sekulić) @ Sre, 27.09.2017. 16:51
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka

Komentari

Skočko, skočko, karo, pik... 
dva pogođena nijedan na mestu...
Karo, tref ,  skočko , herc...
Dva pogođena , jedan na mestu...
Na žalost , ovo nije Slagalica i na potpuno ste krivom putu. 
"Stari Bane " je odavno umro i vrlo dobro se zna ko snosi zasluge za tu smrt  a isto tako, i za čerupanje njegove kuće.  U vreme kada je počeo da teže oboleva stanari njegove kuće su već uveliko  bili visoki gradski funkcioneri ... Svako od njih umesto da mu pomogne želeo je deo kuće, sobu, hodnik ili makar deo nameštaja... pa makar i turpiju. Bane je umro, njegov leš se raspadao a nije bilo koga da ga sahrani. Nesnosni smrad se širio ispod dimnjaka koji je jedino ostao od gavrana, lešinara i šakala , koji su uništili sve što je moglo da se uništi. Ruševine Banetove kuće su postale stecište i okupljalište narkomana, pasa lutalica, lisica. 
Kada se napokon našao neko da sruši kuću do temelja i izgradi novu, savremenu ,i pusti nove stanare,  našla se, kao i  uvek neka baba koja će plačebza Banetom i druge optužuje za sve što je urađeno. 
Ma koliko nam svima žao "starog Baneta" i ma koliko god želeli i danas da slušamo njegove turpije, moramo shvatiti da je to vreme prošlo. Biće i drugih majstora u Somboru i u njihovim kućama čuće se zveckanje i ključeva i brava i turpija... Čim se razjure štetočine i počisti sve smeće koje se nataložilo za 17 godina ...
Markomrak
@ Uto, 10.10.2017. 09:11
DIMNJAK  je simbol  nekadašnjeg industrijskog Sombora, tj Somborske Tekstilne Industrije, koji je BANE nasledio .
 BANE  Zemun, u Somboru i dalje , tiho, skriveno i tajanstveno, preživljava svoju 70 godinu  a stogodišnji DIMNJAK  sa čudjenjem posmatra oko sebe , dok se MI pitamo . 
Šta nam se to desilo i koji će SIMBOL  ostati za sledeći vek  ?
Stradija-nac
@ Čet, 12.10.2017. 07:09
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka