Bodgan Nikolić >

Bravo Aleksandre Vučiću. Istorijski uspeh, nikada bolji budžet, nikada više MMF zagrljaja i Svetske Banke poljubaca. Ogroman suficit, Srbija sposobna da vraća pare i dobija nove kredite koje će vraćati oni koji prežive ovu veliku radost zbog suficita u kasi. Državna kasica prasica!

E sad, ljudi ipak nisu statističke cifre, pa ovako nezahvalan moram da prokomentarišem ove istorijske uspehe vlade u ovako kratkom roku i mandatu. Možda nisam u pravu, uzimajući u obzir da je moj krug prijatelja i poznanika sastavljen od pristojnog sveta, akademskih građana, radnika i poljoprivrednih proizvođača, koji, nadam se predstavljaju još uvek većinu stanovnika i podanika ove usrećiteljske vlasti. Kako bilo, sve ukazuje da je televizijska bajka o ekonomskom prosperitetu daleko negde u zemlji čuda razlivene pink farbe.

Čitam da se oko toga svađaju i stručnjaci, jedno tvrdi Fiskalni savet a drugo Republički zavod za statistiku ali nisam stručan da ulazim u detalje. Ono što znam i vidim je, dosadan sam već sa ovom izrekom, satiranje pristojnog sveta. Otimačina je počela, a izgleda i završila, uzimanjem plata i penzija. Najviše su pogođeni penzioneri, zdravstveni i prosvetni radnici. Oni koji su i ranije bili, da ne grešim dušu, najbednije plaćeni za najodgovornije poslove. Za sve to, sa osmehom na licu zahvalio nam se Aleksandar Vučić uz poruku da moramo još više da radimo kako bi on i njegovi naprdnjaci imali šta da pokažu svojim mentorima.

Ovakav suficit budžeta doveo bi do ozbiljne rasprave u svakoj iole ozbiljnoj mesnoj zajednici. Deficit ne valja ali i suficit, pogotovo u državnom budžetu, pokazuje da se nije odgovorno odnosilo prema raspoloživim resursima. Nesposobnost vlasti da pravilno rasporedi sredstva dobijena od podanika nije baš razlog za slavlje. Još gore je kada otete pare od građana nisu upotrebljene za korisne stvari već za punjenje kasice prasice i reklamu istorijske „domaćinske“ vlasti. Samo za primer, koliko dece je moglo biti lečeno, koliko škola opremljeno (ne mislim na ono svečano otvaranje ograde u Kovinu, to spada u psihijatriju), koliko gladnih beskućnika obučeno i nahranjeno.

Najveći domaći gubitaši, strani bogataši uvezani sa domaćim preko Delavera i ostrvskih egzotičnih državica, pljačkaši dvedesetih i oni kasniji, kriminalci i mafija, estradni seljobriti i politički beskičmenjaci, vlasnici galerije partijskih knjižica, i dalje profitiraju, dobijaju subvencije, stanove i poreske olakšice. Sve to na grbači penzionera i pristojnih građana kojima se sigurno povraća od zahvalnosti vladi Aleksandra Vučića na ovako uspešnoj godini.

Živela nam državna kasica prasica, više dana neg’ kobasica!

P.S.

Zahvaljujem se mojoj prababi čija je ovo često bila uzrečica, iako nisam siguran da je ona i autor.

Bodgan Nikolić (sailor) @ Ned, 01.01.2017. 17:56
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka

Komentari

>>
1234
Otimačina je počela, a izgleda i završila, uzimanjem plata i penzija. Najviše su pogođeni penzioneri, zdravstveni i prosvetni radnici. 

Bodgan Nikolić (sailor)
Dosta toga u Vašem blogu, poštovani g. Nikoliću, dalo bi se podržati ili bar ozbiljno prodiskutovati, podrazumevajući naravno da činjenice budu na stolu, umesto poprilično paušala.
Ono s čim se verovatno ni Vaša poštovana prababa ne bi složila, jeste, da Vi kao "akademski" građanin tako olako frljate reči, poput otimačina, uzimanje i još po neke, što se priznaćete od jednog akademca ne očekuje, Vi niste običan stranački bot, Vi bi trebali pričati i pisati jezikom činjenica, a one su, bar što se ovog dela Vašeg blogića tiče, tamo negde daleko.
Najpre oko penzija, pa i plata, da budemo jasni, ništa nije uzeto, jer uzeto bi značilo da nečeg više nema, već je činjenica da su penzije, pa i plate, one preko nekog iznosa samo umanjene, to je činjenica, a ne ono Vaše.
Iskreno, mene to ni malo ne raduje, kao što me nije radovalo ni onda kad su te iste penzije i plate povećavane za po 5, pa onda i 10% bez ikakve računice i realnog novca u isto tako jadnom i nerealnom budžetu kakav je bio tada, valjda u vreme vlasti koja je po Vašoj volji.
Čudno da jednom "akademskom" građaninu promakne činjenica da tadašnji režim i vlast, deli šakom i kapom ono što Srbija u tom trenutku nije imala, čudno da Vas "akademce" nije doticala činjenica da se Srbija zaduživala kako bi udovoljila PUPS-u i klanu Krkobabića, kako bi vlast i tadašnja koalicija ubrala još po koji truli mandat, baš čudno.
Zar je moguće da neko ko sebe doživljava kao !akademskog" građanina ne ume da računa, ne ume da shvati kad nečeg ima a kad je to veresija!!

Rekoh već, o mnogo čemu može da se razgovara, ali dajte da činjenice budu osnov, a ne botovsa izlizana priča o jednima koji dele i drugima koji uzimaju... dajte da pričamo o onom šta imamo i na koji način se to što imamo deli, da li pravedno ili ne, da li zasluženo ili ne... 

Eto, uzeh sebi za pravo da ispravljam čak i akademca, ne zato što sam pametniji, već što nisam ostrašćen, što mi izgledalo da činjenice nisu dominantne u Vašem blogu, poštovani g. Nikoliću... Kobra
@ Ned, 01.01.2017. 19:24
Kobra je izgleda izmešao babe i žabe, dosad mi se "činio" da iznosi neke njemu poznate činjenice, a vidi sad od desnog beka postade centarfor, ako neko iznosi činjenice, a to čini  često, a vidi sad, postade "znalac" da ispravlja nečije viđenje situacije u društvu, samo jedno pitanje, da li si ti akadenski građanin? po pisanju ne bih rekao, i ne očekuj da ču se ovde prepucavatiSmiley
eči
@ Pon, 02.01.2017. 08:46
eči
drago mi je eči što pronađeš malo vremena da pročitaš i po koju s neke druge strane, neko drugačije viđenje, malo činjenica nikad nije na odmet... Smiley

Ne bih ni ja da se prepucavamo, samo, dozvoli da primetim da ni tebi ( osim ako nisi isti ) činjenice nisu jača strana, a moja intervencija je bila samo u tom smislu, da, kad već nešto pišete i poručujete Vi "akademci", dajte da to bude merljivo činjenicama, dajte da vas i običan svet razume... nije sunovrat i rasprodaja Srbije počela juče, traje to malo poduže... 
Samo toliko, bez ljutnje... i nisam "akademski" građanin i vrlo često mi je i drago zbog toga, obzirom kad vidim šta od Srbije uradiše upravo kreteni koji sebe nazvaše akademcima... 
Usput, koliko se ja razumem u titule, akademski građani se ne postaje završetkom škole, već rezultatima koje ostavljate iza sebe, a Vi poštovani eči najverovatnije po "stilu" pisanja spadate u ove prve... Smiley

Kobra
@ Pon, 02.01.2017. 13:01
Poštovani Kobra, država nije preduzeće pa da stvara profit niti domaćinstvo da puni slamaricu, pogotovo ako profit i puna slamarica nastanu na način na koji je to uradila ova vlast. Porez na neto zaradu nije poznata kategorija u normalnom svetu već obična otimačina, smanjenje penzija kao stečenog prava nije u skladu sa Ustavom to svi znaju. Selektivno smanjenje zarada na ovakav način predstavlja nepravdu i diskriminaciju a za javna preduzeća ne želim više ništa da objašnjavam to znaju i mala deca. Ako ste pažljivo pročitali tekst u njemu jasno stoji da ova vlast nije jedina koja čini nepravdu, to se vuče jako dugo, samo je pronašla način da je učini većom i težom. Posledice su već vidljive a popravka će trajati decenijama. Naravno da su štednja, racionalizacija preko potrebne Srbiji, pitanje je samo načina a izabran je najgori. Ne vidim razloga za ljutnju na "akademce", ja sam naveo da imam prijatelje među svima. Možda bi Vam bilo lakše da sam napisao "radnici, seljaci i poštena inteligencija. 
sailor
@ Ned, 08.01.2017. 10:38
"Čudno da jednom "akademskom" građaninu promakne činjenica da tadašnji režim i vlast, deli šakom i kapom ono što Srbija u tom trenutku nije imala"
Naravno da je promakla jer tada nisu marili, jer im je bilo dobro samo za sebe i nisu se pitali odakle i gde da rade oni drugi koji nisu imali gde osim ako kojim slučajem kao oni kojima je jedino tada i bilo dobro nisu u državnim firmama ?! 
Ovakvi pokusaji više da se manipuliše istinom, a da ne kažem neznanju, izvrtanju činjenica i da se boljima drže lekcije o domaćinskim vrednostima, a sve što se imalo obesmisliti svojom lošom politikom u ovoj zemlji uništili samo zarad šake para u vlastitim dzepovima je više ne i smešno nego žalosno ! 
Danijel2508
@ Ned, 08.01.2017. 16:23
Sendviči su čudo!
sailor
@ Ned, 08.01.2017. 23:44
Čudo je to da jedan "akademski" ne razume dualnost !
Danijel2508
@ Pon, 09.01.2017. 09:24
Država se zaduživala još za vreme Tita, dok je do kulminacije došlo u vreme žutih kada su se šakom i kapom uzimali krediti sa nepovoljnim kamatnim stopama. Logično, to je sada došlo na naplatu, a svaka čast ovoj vlasti ako je uspela iz toga da izvuče i neki suficit. To su procene MMF-a, a ne SNS-a. 
Gospodine Nikoliću, vaše kritike imaju osnove, ali ste ih pogrešno adresirali - nikako ne idu na adrsu današnjeg premijera Srbije!
Premium
@ Pon, 09.01.2017. 10:55
Premium
Ne daj Bože biti u Vučićevoj koži... Em pada s nogu, em nastoji da uradi najbolje za ovu zemlju, drži U PRVOM planu interese naroda i Srbije, a onda se suočava sa toliko neosnovanih kritika koje idu 99% od onih koji su decenijama upropaštavali ovu zemlju... Ne znam samo na koji način sprovesti mere štednje i racionalizacije koje su NEEEEOPHODNE SmileySmiley Pod takvim okolnostima će uvek neko biti nezadovoljan, ali ono što svi moramo da naučimo jeste da je vreme za razmišljanje o kolektivnom, a ne pojedinačnom interesu... Doćiće to sve na svoje, već dolazi, ali ne može preko noći...
Gradjanka
@ Pon, 09.01.2017. 11:24
Gradjanka
Država se zaduživala još za vreme Tita, dok je do kulminacije došlo u vreme žutih kada su se šakom i kapom uzimali krediti sa nepovoljnim kamatnim stopama. Logično, to je sada došlo na naplatu, a svaka čast ovoj vlasti
Da, svaka čast ovoj vlasti. Dug je 2012. godine (dakle za 67 godina: Tito, komunisti, Sloba, Đinđić, Koštunica, Tadić) 16 milijardi dolara.
Posle 4,5 godine naprednjačke vlasti dug je 26 milijardi. Ovo su zvanični podaci.
Bravo, naprednjaci!
Polupismen
@ Pon, 09.01.2017. 11:25
Polupismen
kamate, pa gomila donacija koje su žuti dobili, a od kojih mi nismo videli ni pišljivi dinar Smiley

posledice loše politike iz prošlosti se još osete, kao što će se i posledice nove, napredne i zdrave politike tek osetiti... 
Gradjanka
@ Pon, 09.01.2017. 12:06
Gradjanka
Draga Građanko, iako je u tvom komentaru teško pronaći neki smisao, pokušaću da ti odgovorim:
Nije se Srbija zaduživala kod zelenaša, pa da su kamate krive za sve. Ovo za donacije ne razumem šta pričaš.

Posledica loše politike iz prošlosti ste vi, to jest SNS sa njenim satelitima. Da, posledice naprednjačke politike će osetiti naša deca, a strah me je da će je osetiti i unuci.
Polupismen
@ Pon, 09.01.2017. 12:20
Polupismen

ja čvrsto verujem da ćemo već mi osetiti posledice naprednjačke politike, a ne tek naša deca Smiley
verujem u Vučićevu politiku i Srbija 3 decenije nije imala ozbiljnijeg, racionalnijeg i poštenijeg lidera Smiley
Negde mi postaje logično da to pojedincima smeta... Veliki ljudi su uvek izazivali odusevljenje i gnev, kako kod koga... Bitno je koliko je odosevljenih, a koliko kritcara, tako da... Narod prepoznaje danasnju srpsku politiku i nista nije vaznije od toga... Pardon, jeste - danasnja politika prepoznaje potrebe naroda!!!!!!
Smoki
@ Pon, 09.01.2017. 17:29
Smoki
Naravno da ćemo ih osetiti. Godinama nema ozbiljnih investicija, bajke o fabrikama mikročipova, srpskom Mercedesu, novom FAP-u i ko zna čemu još nestaju. Milijarde za Beograd na vodi su postale milioni, nema brata iz Emirata da preporodi srpsku poljoprivredu, lekari se ne šalju na specijalizaciju, zdravstvo je u sve težoj situaciji. Otvaraju se već otvorene fabrike, pravi se velika predstava za samo 40 kilometara autoputa, i to autoputa čiju izgradnju je ugovorio Boris Tadić. Smanjene su plate i penzije, najbolji odlaze iz zemlje, uskoro neće imati ko da nas leči, ni čime da nas leči.

Svi koje su hapsili su oslobođeni, Novi Sad nije nikada bio ovako nasilan, mi u Somboru nemamo novih radnih mesta, a stara se zatvaraju. Zemlja se za 4,5 godine zadužila novih 10 milijardi dolara.

Ono što imamo su hvalospevi Željka Mitrovića, čija je ljubavnica nađena mrtva u hotelu, a sin džipom ubio devojku na pešačkom prelazu i oslobođen krivice. Imamo konferencije za štampu gde tvoj idol viče na novinare, živimo u zemlji u kojoj je opozicija kriva za sve. Živimo u zemlji gde niko ne odgovara za smrt 7 ljudi u helikopteru, a heroji se proglašavaju za pijanice. U zemlji gde se bespravno ruši pod fantomkama, a policija ne izlazi na pozive građana.

Tvoj idol je marioneta zapada, doveden da završi priču oko Kosova i nakon toga će ga isti oni koji su ga doveli baciti u smeće. A onda će na scenu stupiti vaši glasači i tražiće krivca za to što su bili prevareni.

Polupismen
@ Pon, 09.01.2017. 21:11
Uostalom, evo današnjeg teksta iz Špigla:
http://www.dw.com/sr/vučić-egomanijak-koji-treba-briselu/a-37060544

Polupismen
@ Pon, 09.01.2017. 21:22
A šta je silnim vojnicima koji su izginuli za vreme žutih?

Zasto je zataskano ubistvo Slavka Curuvije?

Smrt Borke Vucic za vreme vladavine žutih?

Sta je sa drugom "zastitnika gradjana"????? Novog kandidata te "diiiivne" opozicije Smiley

a priče iz tabloida - ko je čija ljubavnica i kako je ko umro i pod dejstvom čega... ne bih o tome, ispod časti mi je...

Kakav je status Kosova bio za vreme žutih??? Koliko je fabrika pozatvarano za vreme žutih? Koja nije zatvorena???? Uništen ZDK-a da se ne vidi gde pare odlaze, 1000 eura obećanja... tralalala
Niko-Neko
@ Uto, 10.01.2017. 00:25
Niko-Neko
Ološu, optuživati Sašu Jankovića za smrt njegovog prijatelja koji se ubio pre više od 20 godina je toliko jadno da jadnije ne može biti. I onda napišeš da ti je ispod časti da komentarišeš natpise u tabloidima?
Mnogo vojnika je ubijeno za vreme vladavine tvog idola, kada je nekoliko hiljada najboljih iz Srbije ubijeno bez ikakvog razloga. Ili se ne sećaš bombardovanja? Za vreme "žutih" ubijena su dva vojnika u Topčideru, a njihovo ubistvo su zataškivali isti oni koji su tesno sarađivali sa tvojim vođom devedesetih. Velika je sramota što to ubistvo nije rasvetljeno.
Slavko Ćuruvija je ubijen za vreme tvojih, a nedugo pre toga je tvoj idol izjavio "osvetiću se Slavku Ćuruviji kad tad". I ti sad imaš obraza njega da spominješ?
Koliko znam, Borka Vučić je poginula u saobraćajnoj nesreći. Da li je reč o ubistvu ne verujem, ali i ako jeste ona je bila neugodni svedok tvojima, ne DS-u.
OK, ostavimo se ljubavnice, sin Željka Mitrovića je ubio osamnaestogodišnju devojku na pešačkom prelazu i pobegao sa mesta nesreće. Sudskom odlukom ispalo je da je ona kriva. NA PEŠAČKOM PRELAZU!!!
Kada su "žuti" došli na vlast plate u Srbiji su bile 80 maraka, da bi pod njima došle na 400 evra. 10 puta više! Fabrike su propale devedesetih, samo je njihovo zatvaranje bilo posle 2000. Nisam oduševljen radom DS, ali je pošteno reći da su od 24 sporne privatizacije, 23 urađene kada je DS bio opozicija. Da li je moglo i trebalo sve bolje obaviti - jeste! Zašto nije, treba između ostalih pitati i Sinišu Malog.
Kosovo ste vi izgubili, ološi. I sada ste to potpisali. Potpisali ono što Tadić nije hteo.
Šta je ZDK?
1000 evra je obećao Mlađan Dinkić, jedan ološ kome je dato da vodi srpsku ekonomiju, a pojma nema o tome. Ako bih pravio listu stvari koje zameram DS, na prvom mestu bi bilo: znali ste da je Dinkić budala i ćutali ste o tome. Zato ja ne ćutim o Raduloviću, koji je 10 puta veća budala od Dinkića. To će me verovatno koštati političke karijere, ali nešto me zabole za tu karijeru. Pošto se marioneti zapada Aleksandru Vučiću bliži kraj, treba voditi računa ko dolazi posle njega. Ako to bude Radulović, dokrajčiće ono što Vučić sada sprovodi i bićemo zemlja najjeftinije radne snage, Bangladeš Evrope.
Polupismen
@ Uto, 10.01.2017. 09:02
Polupismen Radulović da pobedi..teško..tim pre što da bi se bio predsednik potrebno je i pobediti na izborima SmileySmileySmiley ,a narod ipak glasa za težak rad, a ne lenčarenje SmileySmileySmiley Što se tiče Vučića i te kako kažeš „marionete”, a koja ide u korak s onim što narod želi,a koji ruku na srce i sam nije baš uvek zadovoljan,jasno je svima da se stvari ne mogu promeniti za jedan dan, ali ipak je i najvažnije da se one polako ipak i menjaju.
Vučić je i dalje neko koga narod voli i pordžava !SmileySmileySmiley

Minakva
@ Uto, 10.01.2017. 09:51
Minakva
Minakva, u pravu si da narod voli Vučića. Narod glasa za demagoge, zato su Vučić, Dačić, Radulović i Šešelj popularni.
Vučić priča ono što narod želi, a radi ono što će ga održati na vlasti. U stvarnom svetu nema nikakvog napretka, zapostavljeni su školstvo i zdravstvo i za to ćemo platiti cenu. Pretpostavljam da bi bilo previše da navedeš gde se to ide napred.


Polupismen
@ Uto, 10.01.2017. 10:12
Extrem, hajde da se malo uozbiljimo. Nije Saša Janković bio političar, pa da neko zataška nešto tako krupno. Ne zameram ti, upijaš ono što piše Informer i prenosi Pink, pa je logično da se tu pojavljuju i mafijaši i ko zna ko još ne. Vučićević i Mitrović još nisu smislil motiv ubistva, ali i to ćemo dočekati tokom izborne kampanje. Mene raduje kandidatura Saše Jankovića, jer on predstavlja onaj zdravi deo Srbije. 
Polupismen
@ Uto, 10.01.2017. 10:17
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
>>
1234
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka