Duško Sekulić > RURALIZAM

Večerašnju Akademiju povodom sedamdeset godina profesionalnog ansambla Narodnog pozorišta u Somboru, što se mene tiče, obeležila su tri Detalja: iskreno obraćanje publici i glumcima rediteljke svetskog renomea, Vide Ognjenović, nadahnuti, emotivni govor kultnog upravnika somborskog teatra, Milivoja Mlađenovića, i kao treće termin koji mi evo već dva sata odzvanja u glavi, a koji je večeras autorizovao reditelj Gorčin Stojanović, KONTINUIRANI ZABORAV. Stavljajući pozorište koje, naočigled svih prisutnih, silno vole, u kontekst društvene korisnosti, ovi velikani su nas u vremenskom intervalu od dva časa podsetili u koliko velikom gradu živimo. Zanemarujući lokalpatriotizam, ono što su večeras izgovorili Vida, Milivoje i Gorčin, budi u svakom od nas, koji smo odvojili dva sata za rođendansku žurku uglađenog starine, nadu da se klica koju ovo zdanje neguje može primiti u svakom segmentu života. Retko koja rođendanska zabava može da se pohvali sa sto dvadeset minuta besprekidnih komplimenata i isto toliko aplauza na račun slavljenika. Veče je uveličalo predstavljanje značajne monografije o životu pozorišta, kao i pominjanje ljudi koji su proslavili ovu ustanovu.

I na kraju, posle veselog songa, spustila se zavesa, pogasila se svetla, a Gorčin, Mlađa i Vida su krenuli put svojih domova ubeđeni da ostavljaju grad Svetionik da vodi jedan nesrećni brod daleko od bespuća. Odlaze opijeni zabludom koju stvaraju dvanaest fantastičnih glumaca, njihov upravnik, i kompletan kolektiv Talijinog hrama.

Sombor je, nažalost, sve samo ne ono o čemu sanjaju Mlađa, Vida i Gorčin. Somborsko Gradsko veće dalo je predlog Skupštini grada da se ugasi JP Urbanizam, javno preduzeće koje je brinulo o urbanističkom planiranju i zaštiti spomenika kulture. Ko stoji iza te odluke? Sigurno niko od onih koji su se večeras ponosili Dafom, Sašom, Biljanom, Markom i ostalima. Šta će se posle ovakve nimalo mudre odluke dešavati sa arhitektonskim savršenstvom našeg Venca? Da li će se gradski štrand utopiti u Somboru na vodi? Ko će obuzdati bahate skorojeviće da od palata ne naprave PVC zamkove? Hoće li nam naružiti i pozorište? Plašim se!

Večeras se u Somboru održala ozbiljna svečana akademija, sa ozbiljnim gostima, sa ozbiljnom publikom. To je bilo večeras. Za naredni period najavljene su još neke manifestacije. Između ostalog i turistička manifestacija u Bezdanu pod nazivom „Zimski običaji-svinjokolj“. Posle svega viđenog večeras ne mogu a da se ne zaprepastim idejom da se u turističku ponudu naše opštine uvrsti jedan ovakav događaj. Pored kuvanja ribljeg paprikaša u centru grada, manifestacija radnog naziva „Bezdanski svinjac“ potpuno se uklapa u aktivnosti JP (u osnivanju) „Ruralizam“.

Pitam se: Da li je sve ono što me drži već par sati zaista moja zabluda? Koliko je besmislena moja večerašnja sreća? Hoću li se ikada opametiti? Dokle više ovaj moj kontinuirani zaborav?

menjano pre 3 godine
Duško Sekulić (Duško Sekulić) @ Sub, 26.11.2016. 00:05
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka