Duško Sekulić > SOMBORSKI BREND OD DŽOKEJA DO ANDREJA

Sećam se kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog veka kada su se kvazinovinari-reporteri utrkivali da naprave priču o ponosu Sombora, prepoznatljivom brendu grada, beskućniku Džokeju, čoveku koji je proćerdao bogatstvo na alkohol i kurve i zasvršio na klupi ušuškan ispod kišom natopljenog kartona, i ugrejan dahom buvljivog prijatelja. Ukrašen boemskom ružom  zadenutom u masnom šeširu gradski Idol se hvalio svojim „uspesima“ pronoseći slavu gradu fijakera i kaldrma. Reporteri su skupljali nagrade slaveći ljudski brodolom, a Sombor se šepurio nudeći ono što jedino ima.

Danas Sombor ima čime da se pohvali. Ali se dovoljno ne hvali. Povio je rep prelepi paun. Kao nikad do sad Sombor ima svoj brend, blistavi mozaik kojeg čine Andrej Kukuruzar, gimnazijalac, osvajač bronzane medalje na Međunarodnoj olimpijadi mladih hemičara u Tbilisiju, dečak koji je bezgrešnom svešću objasnio da je hemija sve oko nas i da je zato voli i izučava, Nikola Jokić, NBA zvezda i reprezentativac Srbije u košarci, dečko kog najveći stručnjaci porede sa pokojnim Krešimirom Ćosićem, a to mladog košarkaškog asa diže na Olimp ovog sporta, i kao treći biser ovog mozaika pojavljuje se Aleksa Rađenović, četrnaestogodišnjak, vlasnik državnog plivačkog rekorda, apsolutni pobednik svakog mitinga na kojem se pojavi, po mom skromnom mišljenju Novak Đoković u bazenu, zasigurno olimpijski potencijal u skorijoj budućnosti.

Sombor mora iskoristiti snagu svog nadolazećeg blaga. Na svakom turističkom i bilo kojem drugom događaju isticati pripadnost lokalnoj zajednici ovih divnih mladića. Vreme je da se zasluženo u njihovu senku sklone predstavnici bombonjera-slikarstva i snobovska pseudoelita.

Sombor napokon ima prave vrednosti koje mora da brendira. Džokeji nisu po automatizmu gospoda.

Duško Sekulić (Duško Sekulić) @ Sub, 06.08.2016. 11:31
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka

Komentari

ne razumem dobro prvu rečenicu ove kolumne: da li  su oni koji su pisali o Džokeju  samo zato kvazinovinari-reporteri? Zar gospodine Sekuliću vi mislite da Džokej svojim boemskim životom nije zaslužio da se o njemu piše? A koliko se sećam, imao je zanimljivo, buran život  koji mu je sudbina odredila. Bilo je u ovom gradu i na žalost biće beskućnika, ali malo takvih kao Džokej koji je uživao simpatije mnogih sugrađana. Nije nikada bio član ni jedne partije pa nije mogao možda i bolje u životu da prođe, kao neki  koji danas stranke menjaju kao košulju, a sve u interesu ličnog promovisanja i dobijanja dobrog radnog mesta.
vajat erp
@ Čet, 11.08.2016. 07:23
Da nazalost nije se pisalo kako su mu šinteri pobili kerove a i njega sajlom vukli po Glavnoj ulici. Svakakve priče su kolale i što se tiče smrti njegove... taj dah buvljivog prijatelja nije bio ni malo idiličan nego cela priča više liči na horor film stim da je realnost u pitanju.
vojvodina
@ Pon, 15.08.2016. 17:26
Џокеја сам одлично познавао и знам какав је живот имао. Моје питање Секулићу односило се на новинаре које је он назвао квазиновинарима зато што су  писали о Џокеју. Зар мисли да о таквим људима није вредно писати? 
vajat erp
@ Uto, 16.08.2016. 06:40
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka