Duško Sekulić > PISMO SINU

   Dragi moj, Pavle, srećo moja, budalo tatina. Što ne pljunu na mene, što me ne opsova onog dana kad sam te prvi put odveo u biblioteku?! Što se nisi prostro po podu između polica i zaurlao iz sveg glasa: „Vodi me odavde! Neću da čitam! Mrzim knjige, mrzim biblioteku, mrzim ove tete!“? Zašto, sine? Zašto si se uhvatio Belog očnjaka još dok ti tvoj redovno nije ni iznikao? Šta napravi ocu svome, pa da se ja sad brinem šta će biti s tvojim životom, i preko kojeg okeana će te odvesti avion sa imenom nekog tebi sličnog čudaka! Uspori malo s tim odlascima u biblioteku. Nema tata vremena svaki dan da te vodi, a sam se još uvek ne usudiš prelaziti pet, šest raskrsnica do tebi omeljene zgrade. Daj da ti tatica uključi TV pa da vidiš kako slatke Zvezdice grade sebi lepši život nego što ćeš ga ti imati.

Sine moj tvrdoglavi, hajde da ti tata proba zgaditi tu memljivu zgradurinu punu moljaca i bubašvaba. Šta, to ti se ne gadi?! Tete što ti izdaju te tvoje knjižurine na svojim dlanovima gaje najstrašnije bakterije kojima se smučio život među koricama. Direktor te tvoje biblioteke svaki dan provodi vreme sa polupijanim piscima koji samo nešto pametuju gubeći kompas u ovom našem modernom vremenu. Beži iz tog lošeg društva. Štaaaa, ni to te neće sprečiti da opet odeš tamo?

Pavle, moli te tata. Ne čitaj! Biće ti bolje kad porasteš. Možda će ti biti lakše da tada postaneš npr. predsednik Upravnog odbora biblioteke. Za to ti nije potrebno da budeš načitan. Ma, za to ne moraš nikad pre imenovanja na tu funkciju da uđeš u biblioteku. Dušo, nije ovo Sombor o kojem si ti čitao. Slušaj tatu! Nabasaćeš slučajno na neku Basalo, ili na neku književnicu poznatog fudbalskog prezimena pa ćeš se setiti tatinih reči. Uskoro će odluke o nabavci knjiga u tvojoj biblioteci donositi neko ko misli da se glasovna promena prepoznaje u stepenu urlanja na nepodobne.

Sine, beži! I ne okreći se! Ne gledaj na to što će tati pući srce zbog tvog odlaska. Idi, u Njujork, u Moskvu, bilo gde... u Veneciju npr. Čak i ona sporije tone od našeg rodnog grada.

menjano pre 4 godine
Duško Sekulić (Duško Sekulić) @ Pet, 24.06.2016. 14:08
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka

Komentari

Vašu priču kao da su najozboljinije shvatili gradski čelnici zatvarajući jednu po jednu seosku biblioteku... racionalizacija kažu, smanjenje broja zaposlenih, pa ukidaju ono što je po njima najmanje potrebno, seoske biblioteke !
Ako pogledate da ni novo gv i gradonačelnica u svom timu nema resor za kulturu ( što je u neku ruku i logično uzimajući u obzir odabir kadrova ) onda je Vaša priča sasvim dobro shvaćena...

PS: došlo vreme da akademcima presuđuju poluintelektualci...  
Kobra
@ Čet, 30.06.2016. 13:24
Dusko, batinom ako treba, samo ga sprecite da ide tamo. 
ddragana
@ Pet, 15.07.2016. 09:48
ddragana
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka