Vinko Janković > Jagode u turšiji

Prođemo li pijacom, bilo zelenom, bilo „buvljom“, uđemo li u poznate markete, ne može da se desi a da ne primetimo jagode. Lepe ,krupne , crvene, jagodičaste, ko sa slike( a kakve bi druge?),preplavile tezge,svuda ih ima, prosto se divimo izgledu, ambalaži posebno, nema ni trulih, sve su sveže,a od prodavaca samo čujemo  da su „domaće“, iz ovog su mesta, iz onog su kraja,poznatog po jagodama, jutros brane, cena povoljna (?). Kako spadaju u prvo sveže prolećno voće, a usput su dobre za organizam, zdravlje, ko je taj koji može da odoli, a da ih ne kupi.

A onaj ko ih kupi i donese kući, valjda jedva čeka da ih proba, da se njima osveži, osladi, i naravno, debelo razočara. Ukus i slast su nešto posebno. Neko kaže da mu trnu zubi dok ih jede, nekome je ukus bljutav, nekome su gumene, nekome je to ne začinjeno povrće za salatu... Sve jeste, samo stara dobra jagoda nije.

Ko je kupio više, prevario se,a da ih ne baci, neka proba nešto novo , neobično za jagode, jer ove su „dobre“ za turšiju. Da, dobro ste pročitali, za TURŠIJU. Kako smo još uvek u proleću, a vreme turšiji još nije, jer ona se pravi na koncu leta i početkom jeseni, neka se sad krene sa stavljanjem turšije, jer ona se svakako pravi u etapama, napravi se tečni rastvor i dodaje povrće, kako koje stiže. Eto , ove jagode ( verovatno je tehnologija njihove proizvodnje stigla iz „razvijene“ Evrope ) su dobre za turšiju. I kad kupujete, pa ako vam prodavac hvali robu, i kaže da ćete , kad probate robu, ponovo doći kod njega, slobodno mu recite da to kupujete za turšiju, i na zimu ćete mu reći kako ste zadovoljni jagodama.

Vinko Janković (biroš) @ Ned, 22.05.2016. 19:11
Prethodna blog poruka

Komentari

prosle godine sam imao diskusiju sa prodavcem jagoda na limanskoj pijaci u novom sadu. ista je bila zamerka - zasto prodaju te plasticne jagode, kad su nase domace, iako sitnije mnogo sladje i ukusnije.
odgovor je bio jednostavan - "drzao sam jedno vreme i jedne i druge, ali narod uvek trazi ove velike"
dvnitycker
@ Uto, 14.06.2016. 16:58
dvnitycker
Jagode..nema lespe poslastice za nepce Smiley
MariMari
@ Uto, 07.02.2017. 18:12
MariMari
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
Prethodna blog poruka