Duško Sekulić > BLATO

   Zašto ne ubiti goluba?! Pogotovo ako je glineni. Zašto ne uštedeti državi 300 evra, jer toliko je taj golub mesečno košta. Naravno da golubija vrednost mora biti izražena u evropskoj moneti, s obzirom da težimo standardu, zakonima, manirima građana Starog kontinenta. Naravno da od tog i od svih drugih golubova u ovoj zemlji treba zahtevati da ispunjavaju sve ono što svaki normalan Evropljanin obavlja za mnogo veći novac. Ali zašto ih ne ubijati kad ih već niko ne štiti!

Danas je u našoj zemlji ubijena jedna Ljubinka. Radila je kao medicinska sestra. Ubio ju je povratnik sa robije. U državi koja nespretno kopira evropske zakone, ona će biti smatrana statističkom greškom. Njena smrt neće biti simbol ničega, pa ni stradanja. Njena smrt je u udarnoj informativnoj emisiji četvrta vest po redu iza vesti o napadima u Istanbulu, i iza vesti o umobolnom takmičenju u naoružavanju dveju u svakom smislu neuređenih zemalja.

Zašto mislim da ovom zločinu treba dati veću važnost? Ljubinka je vest za danas. Sutra će njeno mesto zauzeti neko drugi od njenih kolega, prekosutra neko treći i tako dalje. Medicinske sestre i tehničari, a to govorim iz ličnog iskustva, rade jedan pre svega human, a zatim i težak posao. Današnji događaj daje novi atribut njihovom radu. Krvav! Plate medicinskih sestara su ispod svakog poštovanja. Odnos pacijenata i pojedinih lekara prema medicinskim sestrama prevazilazi kategoriju mobinga. Tzv. sistem državnog zdravstva ni malo ne uvažava ovu profesiju, već je koristi kao topovsko meso za kupovinu socijalnog mira.

Ovaj današnji zločin je strašan, ali nije neočekivan. Godinama unazad naše društvo je izgubilo kompas. Vulgarnost koju viđamo na TV ekranima, filmovi, video igre sa nasilnim sadržajima, škole u kojima ne postoje kazne, vezane ruke roditelja pred drskom decom, krivični zakon sa mnoštvom pogodnosti za ubice i druge nasilnike,... sve to obezvređuje život i vrednosti kojima normalno društvo teži.

Srbijo, osvesti se! Malo je još gline ostalo za tvoje golubove. Od blata se ništa napraviti ne može.

Duško Sekulić (Duško Sekulić) @ Uto, 12.01.2016. 22:13
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka