Zdenka Feđver > NEMA SELJAKA

 

Iako je na karti somborske opštine ucrtano petnaest sela, a to znači da od sto hiljada stanovnika, pola živi u selima - pravi seljaci su nestali.
U to se možete uveriti svakog dana na somborskoj pijaci. Najupečatljiviji dokazi su petkom. Tada je najveći pijačni dan i ceo grad se slije u centar. Na čuvenu Pijacu u lancima.
Školske raspuste provodila sam u Mikleušu, maminom rodnom selu. U dušu sam poznavala život slavonskih seljaka. Sa njima smo se „razdružili“, podelili smo se na „naše“ i „vaše“, ali je i dalje tvrdim da se život i duše mojih Vojvodjana ne razlikuju od duša i života mojih Slavonaca.
U selima Vojvodine nisam provodila školske raspuste, ali sam bila u svakom selu u somborskom ataru, u prolazu, ili u poseti, bar jednom u životu i raznim povodima. Ruku na srce, nisam puno razmišljala o tome kako žive i čime se sve seljani bave, ali znam da sam jela pravo voće i povrće, pravu kajganu, pravu žutu supu... i da sam svaki put, u svakom selu, imala istu asocijaciju: da su razbacana po nekim brdima ili kršu, vojvodjanska sela, po svojoj veličini, uredjenosti i broju stanovnika - bila bi gradovi. Možda zato somborska pijaca danas tako i izgleda?
Nema seljaka!
Na prste se mogu izbrojati pravi voćari, povrtari...
Ima zakupaca, nakupaca, prekupaca, kvantaša, trgovaca i puno - vrlo, vrlo uniformisane i prepoznatljive robe.
Zaluta po neki proizvod, drugačiji, misliš da je sa obližnje njive, a onda prepoznaš sugradjanku iz šireg centra grada, to se zove zona dva, i shvatiš da je salata iz njene bašte. Što je ipak dobro. Ali. Jaja su kupljena u nekom diskontu, pa se preprodaju, pilići su iz dvorišta-tovilišta, nema više kljuckanja po dvorištu... U diskontu se kupuje i voće i povrće, istrese iz najlon džakova, raširi po tezgama i prodaje kao da je takodje sa obližnje njive, ali to onda podrazumeva - i višu cenu nego u diskontu.
Obraz somborske pijace osvetlaju jedino mlekarice sa obližnjih salaša, obiljem svojih proizvoda.
Ne znam koliko je sela ucrtano u atare novosadske opštine, ali znam, na somborskim pijačnim tezgama kočoperi se roba kupljena na kvantaškoj pijaci u Novom Sadu.
 Nema seljaka.

Zdenka Feđver (seka) @ Sre, 16.01.2013. 00:43
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka

Komentari

Морам се сложити с вама.Све мање произвођача продаје своју робу на пијаци.Све мање је оних који своим рукама производе поврће и воће.Већина су само препродавци разне турске, грчке,а у задње време,чак робе из азербеџијана,зар смо заборавили како се производи храна,или смо превише лењи да би радили.Лакше је увести и продати. 
Чика Раде
@ Pet, 15.02.2013. 12:30
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka