Zdenka Feđver > KAD POZORIŠTE GUŠI

           Svaki put kada ošamućena smradom i nedostatkom vazduha izadjem iz Pozorišta, zareknem se da nikada više neću ići, a onda, privučena nekom dobrom predstavom, dobrim glumcima i nasušnom potrebom - napravim istu grešku.
          Samu sebe poreknem.
          Do trećine predstave uživam, tada publika obično usisa sav vazduh, a isisava, ne znam koje ime tom „vazduhu“ da dam, i ja se mučim, mučim, i zimi i leti, kao i većina prisutnih, i mladjih i starijih – jer prostor se polako pretvara u gasnu komoru.
          Taman da svi, sve sa sebe poskidamo – ne možemo poskidati zagušljivost.
          Godinama.
          Ni sa Male, ni sa Velike scene.
          Ni sa glumaca.
          Pa još ako je kostimografija zimska! Tačno vidiš kako se glumcima lepe košulje, znojave mrlje izbijaju i sve više se šire; kako kaplje znoj niz čelo, vrat..., a mi, dotle čisti, uredno skockani, iako samo sedimo - uredno im se znojenjem pridružujemo.
          I godinama, jer mozak vapi za vazduhom, umesto da prvo pljušte komentari o predstavi, pljušti gundjanje.
          Ne znam šta kažu glumci; ne znam šta kaže klima uredjaj na Maloj sceni, on uvek ćuti jer isključen je, još manje znam šta kažu svi mogući osveživači i „otvarači“ koji bi mogli i morali Velikom scenom prodisati, ali dobro znam, onaj isti „vazduh“ koji smo u prošlu subotu na Maloj sceni ostavili, sledeće subote „domaćinski“ će nas dočekati – jer ja sam opet rekla, pa porekla.
          A Pozorište?
Dok je nas, trpeljivih, kao da moramo (a bilo je i padanja u nesvest) i dok je Pozorište puno, očigledno - može mu biti.

Zdenka Feđver (seka) @ Sub, 12.05.2012. 17:14
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka

Komentari

>>
12

Bila.
Večeras.
Bilo?
Još gore.
Da gušenje bude snažnije, a gasna komora uverljivija, puštali su i gas.
(Predstava-odlična.)

seka
@ Sub, 12.05.2012. 22:36
seka
kakav gas su pustali, kako? je l moze objasnjenje?
zli
@ Ned, 13.05.2012. 09:51
Zdenka a da mozda inace nemate nekih disajnih problema pa da se mozda javite vasem doktoru,mozda to ne bi bilo tako lose.Ja sam u pozoristu cest gost,i gle cuda stvarno se nisam gusio sa nikakvim gasovima ili spadam u grupu ljubitelja koji vole da se guse i jos za to i plate a da ne znaju.Molim nadlezne u pozoristu da naprave promaju izmedju 2 cina,jel stvarno nije humano vrsiti egzekuciju nad cangrizavom elitom ovog grada.
wood
@ Ned, 13.05.2012. 14:06
wood
Jel  Vam valja nešto u ovom gradu? Ikad? Bilo šta...neka sitnica bar!?
Možda nekad nešto afirmativno da se napiše?  Smiley

menjano pre 8 godina
SoulFly
@ Ned, 13.05.2012. 16:19
wood - otkad su ocajne domacice elita? 
zli
@ Ned, 13.05.2012. 17:55
Često posećujem pozorište, ali do sada nisam imao problema sa disanjem, cheers to that. Možda imam samo osamnaest godina, pa mi respiratorni sistem dobro funkcioniše, a možda samo ne stavljam previše parfema. 
nikolaa3
@ Ned, 13.05.2012. 18:01
Valja.
Roštilj u "Slonu", novi izgled "Starog fijakera, sladoled kod "Odžačara", domaći hleb iz "Starog grada", lepinje od "Koste"...Smiley

Raskošne krošnje na Apatinskom putu, prelepa Batinska ulica i njeni kestenovi (Puj, puj! Da ih ne ureknem.) Česma u Zmaj Jovinoj,  Trg cara Uroša, Park heroja...
Izbor knjiga u Gradskoj biblioteci, ljubaznost ljudi u Gradskoj biblioteci, Laza Kostić na klupi, biste ispred Dečje biblioteke, Bioskop...
Predstava "Kraljice", koju sam sinoć gledala (sa dimnim, opravdanim scenskim efektima)...
Ali.
To ne opravdava Pozorište što se ne luftira (poštuju izreku "Od smrada još niko nije umro, a od promaje jeste."), što ne uključuje klimu...
Disajnih problema nemam. (Puj, puj!)
I ne gundjam samo ja. Godinama.Gundjaju mnogi, i mladji i stariji ali, medjusobno.Godinama. I ne pišu o tome.
Izuzetaka, uvek ima. Vidjala sam, u publici, u po zime, u pregrejanom i, naravno, neproluftiranom Pozorištu, ljude koji sede u zimskim kaputima, sve sa šalom oko vrata.
Elita? *
Hm!
"Elita" ne plaća ulaznice. Ja plaćam.I ne mislim da sam elita.
          *elita-ono što je najbolje, najodabranije, kita, cvet nečega, naročito društva ("Vujaklija")


menjano pre 8 godina
seka
@ Ned, 13.05.2012. 19:57
seka
"ne gundjam samo ja. Godinama.Gundjaju mnogi, i mladji i stariji ali, medjusobno.Godinama. I ne pišu o tome." cestitam,kakva hrabrost napisati da se pozoriste ne luftira!ima jedan problem. u pozoriste se ne ide zbog friskog vazduha. vazdusna banja seko, za disajne puteve i zivce. "predstava -odlicna" to je trebalo da bude na prvom mestuako se radi o nasusnoj potrebi a ne na kraju u zagradi. vasa nasusna potreba je da pokazete sta ste procitali, na kojim izlozbama, koncertima, ste bili, kako visite u pozoristu, biblioteci, bioskopu, na knj. vecerima, znate sve o fasadama,istoriji grada, zelenilu,vi ste pesnikinja, blogerka, kolumnista...  - do bola pretenciozno i ljigavo. kad seka gusi pu pu pu
zli
@ Ned, 13.05.2012. 21:14
zli , Izmedju ostalog, napisala sam - I godinama, jer mozak vapi za vazduhom, umesto da prvo pljušte komentari o predstavi, pljušti gundjanje.
Ali. Zašto bi Vi tekst zaista pročitali i shvatili? Hvala Vam što ste me "prosvetlili". Godinama sam mislila da se u pozorište ide zbog friškog vazduha. Evo, Smiley zbog zablude. Moja nasušna potreba nije da pokažem šta sam pročitala, na kojim izložbama... Moja nasušna potreba je da to uradim. "Visim", gde izaberem da "visim". Pesnikinja, blogerka, kolumnista... - jesam. Zar treba toga da se stidim? Pisala sam i govorila i o mnogo osetljivijim temama nego što su one - vezane za Sombor . A kada treba, onda sam i domaćica. Kao i sve žene, a bogme i mnogi muškarci. Zar treba toga da se stidimo?  "-do bola pretenciozno i ljigavo", kažete. Stvarno? Zato se potpisujem punim imenom i prezimenom? Gušim Vas? Pa nemojte čitati!

seka
@ Ned, 13.05.2012. 22:35
seka
Neki ocigledno ne znaju sta je blog, a ni forum, izgleda.
Ni citanje, uz razumevanje procitanog, im nije jaca strana.
Samo prozivanje, nekulturno, naravno.
neko
@ Pon, 14.05.2012. 00:22
Rachunam da nakon ovog bloga vishe necce shtedeti klimu! Svaka chast. 
savamajstor
@ Pon, 14.05.2012. 00:30
savamajstor
seka - samo bez nervoze,moze da dodje do gusenja!jao jeste, ne mozemo svi da shvatimo i pratimo te duboke i tanane misli hrabre, neshvacene intelektualke medju nama zatucanim svetom ... ko kaze da treba da se stidite sto ste domacica? naprotiv,to vam sigurno bolje stoji od onoga sto "imate potrebu da uradite". citacu seko vas dnevnik bridzet dzons na ovim stranicama- efikasnije je od bekunisa!!!

savamajstor - racunam posle ovog hrabrog sekinog poteza i hrabrog administratora koji se usudio da objavi da se pozoriste ne luftira da ce rukovodstvo istog biti smenjeno a pare za klimu na velikoj sceni biti odmah pronadjene da se seka ne bi gusila. racunam da ce ovo biti izbrisano zbog hrabrosti administratora i da se seki ne bi remetio stvaralacki mir da moze i dalje da nas raduje svojim pesmama, blogovima, kolumnama, pitanjima, odgovorima

Smiley
zli
@ Pon, 14.05.2012. 09:38
zli - a što se Vi toliko jedite?
Moj tekst o Pozorištu, nije bio tekst o Vama.
Vaši komentari, vrlo, vrlo primitivni, nisu o Pozorištu.
Svi su, pljuvanje po meni.
Posebno zadovoljstvo?
I, ko kaže da sam domaćica?
A i da jesam, to je častan i težak posao - a potcenjen i neplaćen.
seka
@ Pon, 14.05.2012. 16:22
seka
seka - kad je to tako dican posao stose vi toliko jedite sto sam vas JEDNOM u 4 komentara nazvao domacicom? JA kazem da ste domacica...to je vase duhovno stanje,vas nacin razmisljanja - domacica koja ne zeli to da bude nego je ponosna "kulturna poslenica", sta li. da.moji komentari nisu o pozoristu,kao ni vasi. ili mislite da su tekstovi o pozoristu da li se ono luftira ili ne? ja sam primitivan, a vi ste pretenciozni zato pljujem po vama. i da olaksam svima -ovim zavrsavam.
ali vi nemojte.
zbog regulisanja moje probave.

Smiley
zli
@ Pon, 14.05.2012. 18:22
zli - predajem se.
I, priznajem.
Pobedili ste.
Jer, nisam poslušala savet : "Nikad ne raspravljaj sa budalom: Prvo ce da te spusti na svoj nivo, a onda ce da te dobije na iskustvo!"

 menjano pre 8 godina
seka
@ Pon, 14.05.2012. 19:05
seka
Da, da... i meni je odmah bila sumnjiva ta seka. Ima, sproću smrada, zamerke na najbolje pozorište u galaksiji, hoće to nešto i da pročita, ej bre ulazi u biblioteku, ode na književno veče il izložbu, nešto i napiše i to na sh tastaturi. Sve je to meni sumnjivo ! I bratu Đuri i Danici i.....
Ajde lepo seko priznaj da se kupaš i između dva crvena slova u kalendaru, popićemo po rakijicu, brat Đura će da ti oprosti što te je tukao....
malovarosanin
@ Uto, 15.05.2012. 11:32
Стварно је жена у праву јер је у сали ваздух заиста тежак и ко има иоле проблема са плућима стварно је непријатно и загушљиво. Само мислим да би могли неки пут да покушају пустити у салу чист вазду и када није представа. Кратко речено,могли би мало чешће излуфтирати па онда не бих имала после представе осећај главобоље и помало дезоријентисаности. 
бубиленд
@ Sre, 16.05.2012. 10:29

бубиленд :

  Кратко речено,могли би мало чешће излуфтирати.


To je - to.
A pluća su mi zdrava. (Puj, puj!)Smiley
Jedino, odmalena ne podnosim zagušljive prostorije.
Kako će tek biti za vreme "Maratona"!?

seka
@ Sre, 16.05.2012. 19:27
seka
Kako će tek biti za vreme "Maratona"!? Zagusljivo, kao i do sada! Cena ulaznice ce biti ,ako ne gresim, oko 7 crvenih! Za te pare ocu svez vazduh!!!
cimod
@ Sre, 16.05.2012. 21:43
cimod
Vredelo bi razmisliti i o kucnom bioskopu kao finoj alternativi... Smiley
...kad vec pozoriste gusi?Smiley

menjano pre 8 godina
sinisa
@ Sre, 16.05.2012. 22:55
sinisa
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
>>
12
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka