Zdenka Feđver > SRBIJA PROTIV RAKA


      Kad krenete na kontrolu, s nadom da nemate metastaze, prvo morate kod izabranog doktora, po šest uputa, ali ipak ste srećni jer zakazuje se danas za sutra, što ne znači da vaš doktor ima malo pacijenata.   
     Sutradan, sreća nestaje jer od kada su Bolnica i Dom zdravlja dve firme, vaš izabrani doktor može ispisati samo tri uputa: za laboratoriju, ATD i onkologa. Preostala tri ispisaće vaš onkolog.
     Ipak, u neku ruku, opet ste srećni jer kod onkologa se ne zakazuje i ne čeka mesecima, kao kod većine specijalista; u laboratoriji primaju pacijente svako jutro do deset sati; a u Antituberkuloznom dispanzeru zakazuju, danas za prekosutra. Što takodje ne znači da oni imaju malo pacijenata.
     Dok sve te „danase“ obavljate, stigli ste i kod onkologa po uput za tumorski marker i upute za ultrazvuk. Usput, od saboraca, saznajete za nasilne prekide u lečenju. Pacijenti koji su počeli da primaju konzilijumom propisane citostatike, već mesecima ne primaju nikakvu terapiju, osim ako je sami ne donesu jer tih citostatika u Srbiji trenutno nema. Na poziv za zračenje,a mnogima je to jedina terapija i treba je početi u roku od dva do tri meseca, čeka se od pet do devet meseci. To čekanje nije nikakva novina. Traje bar petnaest godina.
     I, opet ste nekako čudno srećni jer sa terapijama ste završili.
     U laboratoriji za tumorske markere primaju - danas za danas (što takodje ne znači da oni imaju malo pacijenata), ali pre toga odlazite da zakažete ultrazvuk.
     E, tu ste stvarno zakazali.
     Medicinska sestra otvara dve sveske, prepisuje sve sa uputa, upisuje i vaš telefonski broj i ljubazno vam saopštava da ćete biti pozvani. Na ultrazvuk stomaka trenutno pozivaju pacijente koji su se prijavili u maju, a na ultrazvuk kojim pregledaju operisani deo i sve što je ostalo ispod tog dela, pozivaju one koji su se prijavili lane. U decembru.
     Obožavam slogan „Srbija protiv raka“ i sve „Kancerološke nedelje“. I mesece. Koji govore o značaju preventive.
     Kako tek „preventivci“ prolaze?

Zdenka Feđver (seka) @ Pet, 25.11.2011. 21:35
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka

Komentari

Hvala na pitanju, dobro sam.
Što i sledećom pričom potvrdjujem.
Smiley
seka
@ Pet, 09.12.2011. 16:14
seka
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka