Zdenka Feđver > FONTANA

           „Id’ Zdenka u ocov! Pretvaraš se u matoro zvocalo“ – govorila sam samoj sebi, posmatrajući crtež fontane koja će nići na kraju Glavne ulice. Pokušavala sam da zanemarim da će fontana biti samo nekoliko metara od semafora i vrlo prometnog druma; pokušavala sam da izbrišem odmah nastalu sliku: izbezumljeni roditelji jure za razigranim detencetom, koje, trčkarajući oko fontane, u zanosu igre istrčava na drum, zaboravljajući i na semafor i na auta; pokušavala sam da stvorim sliku razdraganog, visokog vodoskoka, a zatim raskošnih kapljica koje se raspršavaju visoko, visoko, u svim duginim bojama i nesebično osvežavaju vazduh, a zatim lepršavo sleću nadole, u naručje fontane; ubedjivala sebe da projektanti sigurno znaju šta rade, a još bolje znaju zašto fontanu nisu izgradili ispred Gradske kuće ili Županije - u sigurnoj, pešačkoj zoni.
          Uostalom, ko sam ja da zvocam!? Niti sam stručnjak za fontane; niti sam stručnjak za projektovanje; niti, kako se to kaže, izvodjač radova; niti, hm, finansijer; niti me iko išta pita.
           I, fontana je nikla.
           Mermerna, sa dva kruga, visoka nekoliko pedalja. Spoljašni krug, impozantnog prečnika, sa unutrašnjim, centralnim krugom, spajaju kraci iste visine. Ili ih, kao burek, dele na četvrtine? Bez sira. U jednoj četvrtini dva prsta vode; u drugoj su svi pedlji ispunjeni zemljom; pa voda; pa zemlja. U zemlji je nekoliko zimzelenih sadnica „domaće“ sorte, a zemlja je posuta belim tucanikom i komadićima kore od drveta. U vodi, novčići. A u centralnom krugu, šest cevi izbacuju mlazove vode – takodje visine nekoliko pedalja.
          Ništa od razdraganog, visokog vodoskoka, ništa od raskošnih kapljica, ništa od...
          Samo tihi žubor.
          Ne znam šta je „pisac hteo da kaže“, a ne mogu ni da ga pitam, jer na fontani ne piše ime autora.
          Ili ipak znam?
          Kažu da noću, kao baklje, mlazovi vode svetlucaju različitim bojama.
          Šest baklji činile su grb „druge Jugoslavije“. Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. U kojoj sam živela.
          Šuška se da će ispred Županije biti postavljen spomenik jugoslovenskom kralju Aleksandru I Karadjordjeviću. Vladaru, „prve Jugoslavije“. O kojoj sam učila.
          Spomenik izmedju „prve“ i „druge“ - samo semafor deli?
          „Id’ Zdenka u ocov! Opet fantaziraš“ – govorila sam samoj sebi i laganim koracima „izmerila“ obim fontane.
           Preko semafora - nisam išla.
Čekam.

Zdenka Feđver (seka) @ Pon, 12.09.2011. 00:46
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka

Komentari

>>
1234
smešna fontana.. ne postiže svrhu osvežavanja vazduha, nije lepa sa onoliko zemlje i kamena a samo onoliko vode, nije bezbedna, a ni prijatna za odmor zbog blizine prometnog puta..

verovatno samo košta puno, a zna se da para imamo, pa da se pokaže raskoš firme..
pcmaniac
@ Pon, 12.09.2011. 00:59
pcmaniac

Oh,moj Boze kako je pametna ova Zdenka Fedjver!!!!Inače zaslužio sam jedinicu,moja greška...Pardon i izvinjavam se!!!;)

Ita i Zdenka,stalno ih brkam,a ni slično pa ni nalik!:/menjano pre 8 godina
BACH
@ Pon, 12.09.2011. 02:13
BACH
Bach,
malo si polupao lončiće, a kao redovni posetilac soinfo.org i  stanovnik Sombora, jelte, trebao bi da znaš i ko je Zdenka.
Sedi jedan!
Inače, jel se tebi sviđa fontana?

menjano pre 8 godina
neko
@ Pon, 12.09.2011. 02:59
ako smo čekali, dočekali smo! Fontana "6 buktinja"  pravo je remek delo, koja istina nisam nigde u svetu video. Moja jedina primedba je što u onim zemljanim žardinjerama nisu posadili bar 6 bođoša.Što se Zdenkinog teksta tiče, mogu reći samo BRAVO.
d.morphy
@ Pon, 12.09.2011. 06:42
A sto se tvog pitanja tiče nisam preterano oduševljen ali nisam ni razočaran.U svakom slučaju bolje je nego da je uopšte nema!!!

menjano pre 8 godina
BACH
@ Pon, 12.09.2011. 07:55
BACH
U svakom slucaju bolje da je nema nego da je ovakve ima,ne treba nesto praviti po svaku cenu-ne vidim razlog.Ako vec nesto zelis da uradis,uradi kako treba,ili nemoj ni pocinjati-ovo je napravljeno samo da se stisa strast oko vodjene polemike zasto nemamo fontanu,pa je tamo neko rekao:Daj ajde da im nesto napravimo,pa neka cute.I stice se utisak da je bas tako i bilo,protiv samog izgleda fontane nemam  primedbu,jedino sto me je duboko razocaralo,a izgleda sam previse ocekivao,je sam "mlaz" vode,koji mogu da poredim sa mojom bastenskom prskalicom,dozivljavao sasvim drugacije.Ovako utisak kad je vidis ne ostavlja te bez daha ili nekog osecaja odusevljenja,ja sam za to da se nesto poradi po tom pitanju,i da se sami efekat fontane promeni,naravno na bolje-da   bude malo reprezentativnija i vidljiva iz vidokruga veceg od 3 metra,sto trenutno u ovom slucaju definitivno nije...
wood
@ Pon, 12.09.2011. 12:39
wood
BACH,
Koja Ita?
Da znam s kim sam i zašto "brkana"?
Smiley
seka
@ Pon, 12.09.2011. 14:12
seka
A ona svetla - Las Vegas u fontani.
nikolaa3
@ Pon, 12.09.2011. 17:42
Što se tiče "očaravajućeg" mlaza vode, čuo sam da su stavili pogrešnu pumpu i da će nova (čitaj jača) bacati vodu više u vazduh pa će možda biti lepše.
Mada bi po meni bilo još bolje da dizne bacaju naizmenično po nekom šablonu, što i ne bi bilo tako teško napraviti za "jeftine novce".
Zmaj963
@ Pon, 12.09.2011. 23:51
Zmaj963
Sad vidim gde su svetla kupljena

aziz
@ Uto, 13.09.2011. 00:04
aziz
Primetio sam da ima mnogo onih koji negoduju zbog svetala na/u fontani (koju jos nisam video uzivo)... mene je ova, svetski poznata, ostavila bez daha (doduse, ne samo zbog svetala), a ne vidim neku preteranu razliku u svetlima - http://en.wikipedia.org/wiki/Magic_Fountain_of_Montjuïc .
A, sto se tice izgleda i lokacije fontane, kao i ostalih finesa, ne vidim zasto se iko jedi... glavni cilj projekta rekonstrukcije glavne ulice je (po meni) bio da se zamazu oci gradjanima, tacnije da im lepota ulice toliko zabljesne oci da ne mogu da vide da nemaju sta da jedu i gde da rade, i da se pri tome, naravno, ukrade sto veca kolicina novca... funkcionalnost i zdrav razum tom prilikom nisu bile stavke koje su igrale (bitnu) ulogu.
Malo znam, nemam argumente niti dokaze, samo iznosim svoje misljenje (i frustracije)...
Golas
@ Uto, 13.09.2011. 00:45
Golas
Svaka cast za tekst!
radnja31
@ Uto, 13.09.2011. 06:36
Golasu:
znaš onaj vic kad je plavuša, novopečeni vozač, automobilom vrludava levo-desno, udarajući usput parkirana vozila, a jedan prolaznik glasno dobaci: J*te оnaj što ti je dao dozvolu! Misliš da nije- odgovori ona.
Zašto sam ti ovo pomenuo? Zato što se i u petogodišnju adaptaciju Glavnog sokaka neko dobro ugradio. Možda jednoga dana narod i dozna koliko je to sve zaista koštalo, a siguran sam da je bar tri puta više od prvobitne cene. O fontani sada najviše pričamo, ali kao da smo zaboravili onu skalameriju od bunara pred Gradskom kućom! Na šta to liči i zna li neko kad je takav bunar postojao u Somboru? Da nije spomenika Lazi Kostiću koji je jedini prava stvar i odličnmo napravljen ( čestitam onima koji su na tu ideju došli i realizovali je, koliko znam to je Udruženje građana Moj Sombor) ostali mobilijar je za diskusiju.

d.morphy
@ Uto, 13.09.2011. 07:12
O cesmi ispred Gradske kuce bi se moglo nasiroko diskutovati, kao da je meteor koji je niotkuda pao bas pred Gradsku kucu. Komadina betona, kamena koji ni malo ne moze da se poveze sa tradicijom Sombora. Takodje u 21. veku kada se nasiroko prica o nestasici, tj. o cuvanju vode za pice mi je razbacujemo a tehnika je toliko uznapredovala da se bespotrebno curenje moze zaustaviti sa jednim jeftinim senzorom od nekoliko stotina dinara....
voSha
@ Uto, 13.09.2011. 07:28
to što ti logično zaključuješ ne dodiruje one koji su odobrili ovakav projekat, a još manje one koji su to platili iz gradskog budžeta ( dakle, od naših para) i u to naravno ugradili sebe. Mene brine nešto drugo. Zar je moguće da postoje stručnjaci ( arhitekte) koji gledaju samo svoj interes bez obzira da li to što predlažu ima veze sa životom i ambijentom. Kako je nekom stručnjaku moglo da padne na pamet da projektuje takvu česmu kakve nikada nije bilo u Somboru? Zar nije bilo prirodnije da upravo tu pred Gradskom kućom nikne fontana koja bi osvežavala vazduh ovakvih vrelih dana i večeri gostima ugostiteljskih objekata? 
d.morphy
@ Uto, 13.09.2011. 09:13
Ha!
Izgleda da neko od nadležnih prati "soinfo".
Što mi se svidja.
Mlazovi vode porasli. Nisu više, samo nekoliko pedalja.Sad stvarno veselo skakuću.
Smiley
P.S.
I dalje mi nije jasno šta je BACH, prilikom prvog javljanja, hteo da kaže. Odgovor stiže?
seka
@ Uto, 13.09.2011. 12:10
seka
Hahaha...da baš zbog "SOinfo-a" su porasli...Eto upravo to sam hteo da kažem,a za slučaj da Vam još nije jasno mogu da upotrebim rečenicu mog nekadašnjeg profesora koja glasi: "KRITIČARA JE RODILA SVAKA MAJKA"!No to jeste legitimno pravo svakoga čoveka da ima svoje mišljenje.
Što se tiče Vašeg pitanja sa kim ste brkani mislio sam na Itu Terzić koja nema ama baš nikakve veze sa Vama i kao što napisah ranije žao mi je što sam Vas pobrkao sa njom.Stalno brkam ta dva imena iako nemam odgovor zašto...Prosto ta dva imena mi,bez uvrede očigledno uopšte ne leže...Pozdrav i svako dobro! 
BACH
@ Uto, 13.09.2011. 12:42
BACH
Smiley
seka
@ Uto, 13.09.2011. 14:08
seka

Smiley Gotov Glavnjak - mm, da vidimo: kineski sat koji se sveti varošanima zbog prognanih kineskih brloga sa Glavnjaka, grobnica iz koje curka vodica potrebna da se poprskate ne bi li se povratili od šoka koji ste doživeli ugledavši je, krstača koja preti nevaljaloj deci jer ne idu kod čika-pope nedeljom, burek koji piški kod gospođe što izdaje dozvole za gaženje po Stepi Stepanoviću.... i naposletku klupica na kojoj dežura divni čika Laza i kod koga dođete da se izjadate zbog svega prethodno viđenog.jelena579
@ Sre, 14.09.2011. 02:25
Popunite ovaj mali test i osvojite vrednu nagradu!!!!!!!!!!!!
-Da li vas česma na Glavnoj ulici podseća na mauzolej Njegosu ?
-Da li ste ikada zapeli na neravno složene kamene ploče Glavnjaka ?
-Da li ste razočarani izgledom fontane na Glavnjaku ?
-Da li smatrate da se neko debelooooo "ugradio" na rekonstrukciji Glavnjaka ?

Ako su svi vaši odgovori NE,....... ČESTITAMO.....dobili ste pristupnicu Demokratskoj stranci. I to nije sve! Pristupnicu, ali i divni set hemisjkih olovaka sa nevidljivom tintom će vam uručiti lično predsednik gradskog odbora DS i uveličati vaše slavlje (venčanje, krštenje, krizmu, bar micvu, rodjendan, imendan, slavu, kirbaj......)
malovarosanin
@ Sre, 14.09.2011. 08:36
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
>>
1234
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka