Zdenka Feđver > SLUČAJ

- ER taksi, izvolite!
- Molim vas taksi u Radišićevu 29.
- Momenat... Za pet- šest minuta.
 - Dobro, hvala.
Pola dva je. Svečani ručak u Domu penzionera, u Selenči, počinje u dva.Uvek mi je nekako neprijatno da me taksi čeka ispred kapije, da gubi vreme, pa izlazim odmah. Svečano obučena, a bogme i obuvena, stojim u kapiji i sa uživanjem gledam kako prelepo veje sneg. Posle desetak minuta počinjem da pocupkujem. Pa još pet, pa još. Ne znam šta da radim. Ispred mene prolaze taksiji sa putnicima, u pravcu železničke stanice, pa se bez putnika vraćaju, ali ni na jednom ne piše 450-450. Nije to „moj“ taksi, nije pristojno da stopiram, a onda da „moj“ taksi uzalud dodje.
U dva sata ušla sam u kuću i ponovo pozvala 450-450.
 - ER taksi, izvolite!
 - Šta je sa taksijem što će stići u Radišićevu za pet-šest minuta?
- Pa valjda je neko drugi ušao u njega.
- Kako neko drugi može ući, kada se taksi nije ni pojavio? Ispred kapije sam od pola dva. Nisam ispred neke spratnice sa nekoliko ulaza.
- Dešava se. Želite li drugi taksi? Za pet-šest minuta. Vozač 34.
 - Naravno da želim, ali ako će to stvarno biti za pet-šest minuta.
I, bilo je.
 Otvaram vrata i odmah pitam: - Je li vam rekla da ne naplatite? Da će ona platiti.
- Ne razumem.
Smejem se, sedam, govorim da ću odmah objasniti, usput pitam da li imaju knjigu pritužbi, saznajem da nemaju – i počinjem vozaču 34 da se žalim. Muzika je preglasna, molim ga da je utiša, da se ne nadvikujemo, on to čini, nemo me gledajući u retrovizoru i odjednom shvatam da, iako ne pričam rafalno, nijednom rečju, nijednim gestom, vozač 34 u mojoj priči ne učestvuje.
- Je li moguće da je sve ovo što sam vam ispričala „na jedno uvo ušlo, a na drugo izašlo“?
- Naravno.
- I kad odete u firmu, nikome ništa nećete reći? Bar da su se izvinili!
Vozač 34 se saginje, uključuje vezu sa 450-450, traži Snežanu, Svetlanu, ili neko slično ime, nisam obraćala pažnju, dok nisam čula ostatak rečenice:
- Jesam li ti rekao da me ne šalješ po ovakve slučajeve. Sit sam toga. Ne želim više takve da slušam.
- Dobro. Neću više. Ali i ja sam od nje dobila po nosu.
Zanemela sam. Odjednom sam postala slučaj. Ovakav! Nemoćno gledam kroz prozor, odupirem se želji da iskočim iz auta, odupirem se da bilo šta kažem, pitam se šta bi bilo da sam išla na zakazan doktorski pregled, ili na autobus, a onda gledam u retrovizor. Gleda i vozač. Gleda me prvo tupo, onda prezrivo, a onda gadljivo. Muzika trešti.
 - Ispada da sam ja nepristojna! Nije li nepristojno ovo što ste sada vi učinili? Takav razgovor trebalo je da obavite kada ja izadjem. A ona nije dobila po nosu. Ni vi. Nisam ni vredjala, ni vikala, ni psovala.
- Idite u firmu, tražite rukovodioca, neka nadje ko je bio dežurni dispečer - odgovara mi, kao da upravo sa dežurnim nije razgovarao.
Opet sam zanemela. Nisam se setila da vozača 34 pitam, kada se već žali na „ovakav slučaj“, zašto on nije otišao u firmu i tražio rukovodioca? Ćutala sam do Doma. I zahvalila na vožnji. I platila 140 dinara. I odbila ponudjeni poklon. Upaljač.
U Dom sam, sva nazoljena, stigla u pola tri. Čim sam sela za svečarski sto, htela sam da zapalim. Zabranjeno!
Stvarno sam slučaj.

Zdenka Feđver (seka) @ Uto, 08.03.2011. 17:47
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka

Komentari

<<
12
Svaka cast vozacu 33.Gest je u svakom slucaju vredan paznje.Kolega ta prica oko 5-6 evra ili 15-20 nista ne vredi niste me razumeli.Kopao sam ja i kanale,konobarisao,kod gazde nema plate nego samo procenat od onoga sto zaradis a sad sve troskove snosim sam pa opet sta zaradim to mi je.Kad ce plate kod nas biti evropske i kad ce se raditi evropski neznam verovatno ne za mog zivota.Ja sam pisao o pijanim gostima a ne soferima ovde sofer nemoze da ima apsolutno ni 00,1alkohola.U svakom slucaju oprali ste obraz firme u kojoj radite mada je to bio u stvari njihov zadatak.Kada biste znali koji su sve troskovi i zarada i koliko mora da se radi da bi se prvo izmirile obaveze a onda se zaradi da se ima za normalan zivot nebi ni pomislili kako je to ovde lako
fijaker
@ Sub, 19.03.2011. 17:19
Komentari su uzaludni,svako se pravda na svoj nacin,ja sam taxista vec cetiri godine i nikada svoje licne probleme nisam iskazivao svojim strankama u svakom pogledu sam gledao da budem ljubazan,pristojan i tacan!ovo sto se desilo gospodji Zdenki se odreaguje drugacije....Nazovete centralu i zatrazite broj telefona od gazde R-Taxija VOJE ZIVKOVICA inace vlasnika DVD klubova i fotokopirnica "KOSMOS" i kazete citav problem njemu i samo ga on moze resiti  jer ovo je uzaludno ta osoba i dalje verovatno radi,a to treba resiti po kratkom postupku!Evo vam broj pa nemorate zvati centralu 063-10-70-700.U R-taxiju ima svakakvih tako da ste vi verovatno naleteli na jednog od malo losijih jer verujte ima ih i gorih.Ja sam na vozilu 9,pa kad sledeci put budete zvali slobodno trazite vozilo broj 9 pa ce te se uveriti da ima mladih koji zive,zavise i vole taj posao!Smiley
Pukic
@ Sre, 06.04.2011. 13:33
Niste jedini koji ste napisali da je trebalo da odreagujem drugačije, to jest, da je trebalo sve da prijavim gazdi.
Ali...
Već sam se "opravdala".
Možda grešim, ali mislim da bih se, kao što sam i napisala - uzalud trošila.
Dokaz je razgovor izmedju dispečerke i vozača 34, a on je glasio:
- Jesam li ti rekao da me ne šalješ po ovakve slučajeve. Sit sam toga. Ne želim više takve da slušam.
- Dobro. Neću više. Ali i ja sam od nje dobila po nosu.
Znači, nisam prvi "slučaj". I sve što mi se desilo, nije moj lični problem. Očigledno se to češće dešava. Bez izvinjenja. Dispečerke, pa... Nemoguće je da to gazda ne zna.
A, očigledno, znaju i u "Somborskim novinama". Prvo sam njima odnela tekst. Odbili su da ga objave jer - boje se tužbe.
Naravno da mi je potpuno jasno da nisu svi taksisti takvi, niti u Vašoj firmi, niti u drugim.
Niti mislim da su svi mladi nekulturni, a stariji kulturni (može i obrnuto).
Hvala Vam na lepom gestu - da tražim vozilo broj 9.
Ali...
"Ko se jednom opeče..."
Stalno bih strepela da će neki vozač ER taksija da me nokautira, uz uzvik: "A, ti si ta!" 
Smiley
seka
@ Sre, 06.04.2011. 20:25
seka
Nemorate da strepite jer na vozilu 9 vam ja garantujem vrhunsku uslugu!!!
Pukic
@ Pet, 08.04.2011. 07:02
Hvala.
Smiley
Niste Vi krivi, ali nikad više sa ER firmom.

seka
@ Pet, 08.04.2011. 16:00
seka
U svakom Udruzenju ima vozaca koji zaista savjesno rade, ima i onih koji to nerade. Problem je u poslodavcima, kojima
bar je moj utisak, nije bitno kakve ljude primaju u radni odnos vec samo koliko ce novaca da izbroji na kraju radnog dana.
Dakle da li je radnik obucen za ovaj posao, ni to nije bitno, da li je u  adekvatnoj uniformi, kako komunicira sa ljudima kojima
 pruza usluge, kako vozi, da li je auto uredan.Na kraju se ispostavi da su sa boljim zaradama bas ovakvi taksisti, gazdama su dobri
a za putnike ko mari. Radio sam u "R-Taxi" i Severtransu. Kakva je razlika izmedju ova dva poslodavca pokazalo se vrlo brzo.Svi znamo
"Severtrans taxi" je nestao.
Nemam namjeru da vise ikada budem taksista a za ovaj slucaj o kojem se vodi polemika, ne braneci postupak vozaca "R-taxi"
mogu reci da su oni daleko najbolji i da se previse ne treba osvrtati na pojedinacne slucajeve...

si.skakaca
@ Pon, 11.04.2011. 15:52
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
<<
12
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka