Zdenka Feđver > SLUČAJ

- ER taksi, izvolite!
- Molim vas taksi u Radišićevu 29.
- Momenat... Za pet- šest minuta.
 - Dobro, hvala.
Pola dva je. Svečani ručak u Domu penzionera, u Selenči, počinje u dva.Uvek mi je nekako neprijatno da me taksi čeka ispred kapije, da gubi vreme, pa izlazim odmah. Svečano obučena, a bogme i obuvena, stojim u kapiji i sa uživanjem gledam kako prelepo veje sneg. Posle desetak minuta počinjem da pocupkujem. Pa još pet, pa još. Ne znam šta da radim. Ispred mene prolaze taksiji sa putnicima, u pravcu železničke stanice, pa se bez putnika vraćaju, ali ni na jednom ne piše 450-450. Nije to „moj“ taksi, nije pristojno da stopiram, a onda da „moj“ taksi uzalud dodje.
U dva sata ušla sam u kuću i ponovo pozvala 450-450.
 - ER taksi, izvolite!
 - Šta je sa taksijem što će stići u Radišićevu za pet-šest minuta?
- Pa valjda je neko drugi ušao u njega.
- Kako neko drugi može ući, kada se taksi nije ni pojavio? Ispred kapije sam od pola dva. Nisam ispred neke spratnice sa nekoliko ulaza.
- Dešava se. Želite li drugi taksi? Za pet-šest minuta. Vozač 34.
 - Naravno da želim, ali ako će to stvarno biti za pet-šest minuta.
I, bilo je.
 Otvaram vrata i odmah pitam: - Je li vam rekla da ne naplatite? Da će ona platiti.
- Ne razumem.
Smejem se, sedam, govorim da ću odmah objasniti, usput pitam da li imaju knjigu pritužbi, saznajem da nemaju – i počinjem vozaču 34 da se žalim. Muzika je preglasna, molim ga da je utiša, da se ne nadvikujemo, on to čini, nemo me gledajući u retrovizoru i odjednom shvatam da, iako ne pričam rafalno, nijednom rečju, nijednim gestom, vozač 34 u mojoj priči ne učestvuje.
- Je li moguće da je sve ovo što sam vam ispričala „na jedno uvo ušlo, a na drugo izašlo“?
- Naravno.
- I kad odete u firmu, nikome ništa nećete reći? Bar da su se izvinili!
Vozač 34 se saginje, uključuje vezu sa 450-450, traži Snežanu, Svetlanu, ili neko slično ime, nisam obraćala pažnju, dok nisam čula ostatak rečenice:
- Jesam li ti rekao da me ne šalješ po ovakve slučajeve. Sit sam toga. Ne želim više takve da slušam.
- Dobro. Neću više. Ali i ja sam od nje dobila po nosu.
Zanemela sam. Odjednom sam postala slučaj. Ovakav! Nemoćno gledam kroz prozor, odupirem se želji da iskočim iz auta, odupirem se da bilo šta kažem, pitam se šta bi bilo da sam išla na zakazan doktorski pregled, ili na autobus, a onda gledam u retrovizor. Gleda i vozač. Gleda me prvo tupo, onda prezrivo, a onda gadljivo. Muzika trešti.
 - Ispada da sam ja nepristojna! Nije li nepristojno ovo što ste sada vi učinili? Takav razgovor trebalo je da obavite kada ja izadjem. A ona nije dobila po nosu. Ni vi. Nisam ni vredjala, ni vikala, ni psovala.
- Idite u firmu, tražite rukovodioca, neka nadje ko je bio dežurni dispečer - odgovara mi, kao da upravo sa dežurnim nije razgovarao.
Opet sam zanemela. Nisam se setila da vozača 34 pitam, kada se već žali na „ovakav slučaj“, zašto on nije otišao u firmu i tražio rukovodioca? Ćutala sam do Doma. I zahvalila na vožnji. I platila 140 dinara. I odbila ponudjeni poklon. Upaljač.
U Dom sam, sva nazoljena, stigla u pola tri. Čim sam sela za svečarski sto, htela sam da zapalim. Zabranjeno!
Stvarno sam slučaj.

Zdenka Feđver (seka) @ Uto, 08.03.2011. 17:47
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka

Komentari

>>
12
odličan tekst, iako nimalo prijatan događaj :)
pcmaniac
@ Sre, 09.03.2011. 00:40
pcmaniac
Hvala.
Jezivo je kada si ponižen, nemoćan, na sve to "darivan" prezrivo-gadljivim zurenjem... - no, nema smisla da samu sebe prepričavam.
seka
@ Sre, 09.03.2011. 15:43
seka
Dobar tekst. Sto niste probali da stupite u kontakt sa nekim od nadredjenih?
dvnitycker
@ Sre, 09.03.2011. 16:05
dvnitycker
Nemam više snage da se uzalud trošim.
Ubedjena sam da nadredjeni znaju šta se dešava. Inače ne bi taksista br. 34 komandovao dispečeru koje "slučajeve" da mu šalje, a koje ne.
Ne znam ko je vlasnik "ER taksija",  ali znam da ih više neću zvati. Ni moji ukućani.
I, znam da im naše pare neće nedostajati, ali to je jedino što mogu učiniti.menjano pre 9 godina
seka
@ Sre, 09.03.2011. 18:54
seka
Draga Zdenka, potpuno Vas razumem kada kažete "nemam snage da se uzalud trošim". Ne koristim često taxi usluge u gradu iz finansijskih razloga. Ali, kada sam morala po ružnom vremenu da idem od Selenče do Prnjavora, pozvala sam ER...Nikad više...Mladić (otprilike godište moje ćerke), pustio je muziku za koju ne mogu da kažem ni u koju vrstu spada, nisam smela da pogledam kojom brzinom se kreće po snegu i ledu, a pored toga, kucao je poruke na mobilnom telefonu. Skrenula sam mu pažnju prvo na telefon, a on se samo nasmejao (tačnije "iscerio"). Ni jednom rečju, niti gestom, nije pokazao da čuje šta mu govorim, a kamoli da uspori ili makar utiša "muziku". Nisam ni gledala broj taksija, samo sam želela da deca i ja bezbedno stignemo gde smo naumili i da ne dozvolim sebi da mi neko takav pokvari svečarsko raspoloženje. Ne mislim da bi moja eventualna žalba "gazdi" bilo šta promenila, tako da ništa nisam ni preduzela. Takođe, ne želim da verujem da su u toj firmi svi radnici takvi kao ovaj gorepomenuti. Na žalost, bahatih, bezobraznih, nevaspitanih i neobrazovanih je sve više, i to je ono što me najviše rastuži.
mbr
@ Sre, 09.03.2011. 22:07
mbr
Ni ja ne koristim često taksi. Iz istih razloga kao i Vi. Uglavnom pešačim, ili "bicikletam", a taksi - samo kada je neki "opravdan" razlog. Kada je kijamet, a ja idem s kraja na kraj grada, ili kada se ne osećam dobro.
Iskreno se nadam da nas je vozio isti mladić (sudeći po ponašanju) -  i da nije kloniran, da u  ER taksiju nisu svi takvi.
seka
@ Sre, 09.03.2011. 22:28
seka
Da li ste ikada radili kao taksista? Tri dana. Eno idite u ER taksi, i zaposlite se na tri dana. Ne biste izdržali ni toliko. Ali možda bi vam palo na pamet da, iako je možda vama to najveći problem na svetu, mladom čoveku prinuđenom da vas vozi stvarno nije, a nije ni do kuknjave nekog dokonog kome jeste, kad razmišlja kako da istripi svakog ko tu do njega sedne i razmišlja da li će od toga bar za 'leba da nakupi jer je njemu to "svečani ručak". 
Posao mu je da vas odveze na željenu lokaciju, a ne da vas sluša. Da li je odradio svoj posao? Jeste. 
baksuz
@ Sre, 09.03.2011. 23:51
baksuz
Nisam radila kao taksista, ali sam čitav radni vek, 35 godina, radila sa strankama.
I dala sve od sebe da im pomognem kada god im nešto nije bilo jasno ili kada nešto sa papirima -obrascima nije bilo u redu. Pomagala im u popunjavanju obrazaca koji su potrebni i u drugim službama, objašnjavala gde treba da idu, šta treba da urade, naravno ono što sam znala, kada sam primećivala da nekome nije dobro, donosila sam im vodu, primala ih preko reda - a sve to nije bilo u opisu mog posla.
I nagledala se i naslušala...
"Mladi čovek" nije bio prinudjen da me vozi. Sam je prihvatio taj posao.
Nisam se žalila na neki svoj lični problem.Žalila sam se na račun njegove firme. Da mi je odmah rekao da to ne činim, već da odem u firmu, ne bih dalje rekla ni reči. A da se on onako "pristojno" nije iskukao dežurnom dispečeru, ne bi ovog teksta ni bilo.
Odakle Vam pravo da odredjujete ko je dokon, a ko nije? Odakle Vam pravo da nekome ukidate pravo da ide na svečani ručak. Vi nikada niste išli? Provereno znate da su moji prihodi veći od prihoda taksiste br. 34? Da sam ja bogata, a on siromašan? Da ja imam više hleba od njega? Da  on nikada nije bio na svečanom ručku?
Ipak, hvala Vam na poruci.
Sada znam da sam dobro prošla.
Šta bi tek bilo da ste me Vi vozili?


seka
@ Čet, 10.03.2011. 00:44
seka
Jeste prinuđen, jer, na veliku žalost, mlad čovek i taj kao i većina drugih, nije u mogućnosti da bira. A čovek koji radi nešto što nije želeo već je na to primoran - naravno da je mrzovoljan.
Nisam ja sebi uzimala nikakva prava, niti sam kome sudila, samo sam stala u odbranu mladog čoveka jer je veliki problem društva to što je stanje takvo kakvo jeste - za to niste Vi krivi, ali nije ni on.
Nažalost, jeste se žalili na svoj lični problem - jer firma nije "njegova" i njega se rad firme ne tiče - opet ponavljam, to ne bi trebalo da je tako ali takvo je stanje u društvu - čovek ne može da bira gde će da radi, i kao što firmu nije briga za njega nije ni njega za firmu, pa ni za Vas i tako u krug.
Da sam Vas ja vozila - izvinula bih se - iako to ne bi imalo nikakve veze sa mom, čisto iz pristojnosti, ali to je već druga priča.
Rad firme se vozača ne tiče. O problemima firme govorite firmi. Čoveku je posao da Vas odveze na traženu lokaciju - ništa drugo. 
baksuz
@ Čet, 10.03.2011. 00:56
baksuz
razumeo bih da je u trenutku bio iznerviran zbog nečega, ali da takvo ponašanje nastavi tokom cele vožnje, bez izvinjenja, nema opravdanja..
svako je odgovoran za svoje ponašanje, a svi smo nažalost taoci ove države, tako da to ne može biti opravdanje

primetila si da gospođa feđver nije kriva za stanje u društvu, tako da ne vidim čime je ona, ili bilo koji drugi običan građanin zaslužio da se takvo ponašanje prema njemu opravdava

Nisam ja sebi uzimala nikakva prava, niti sam kome sudila

a nije ni do kuknjave nekog dokonog kome jeste
ovom izjavom nisi sudila? a otkud znaš da pričaš o dokonoj osobi?
pcmaniac
@ Čet, 10.03.2011. 01:15
pcmaniac
Ima li smisla da firmu koja se bavi pruzanjem usluga nije briga za njene musterije?
A to da neko mora da radi ono sto ne bi hteo da radi, cak i da je tako, nije opravdanje za opisano ponasanje.
Prvo i prvo, ne vozi musteriju besplatno, drugo-nekulturan je i agresivan.
Trece, trebao je da se izvini. Ako bi se izvinuo, to bi bilo korisno samo za njegovo zdravlje, jerbo toliko sedi na radnom mestu, dok musteriji ne bi nista znaciloSmiley
neko
@ Čet, 10.03.2011. 01:30
ova diskusija je neverovatna.Musterija koja je nezadovoljna je samo to prokomentarisala i to je 100%na mestu.Ovi ostali su temu ispolitizovali do Kosova.Izgleda da ljudi vise ne razlikuju vrste posla.Taxi je usluzna delatnost placena(koliko to je vec druga tema)Svi moramo hteli ne hteli da radimo(imam osecaj da mnogi nebi da rade a da imaju sve privilegije zivota moguce bez rada)Ja vozim Taxi radim 6noci po 10sati i nije mi lako.Znam kakve su musterije ali takav je to posao i ne mora niko da ga radi a ako ga vec radi neka ga radi korektno.Sta bi taj mladic radio da mu povracaju po autu,ili se deru 3-4 agresivnih mladica kao sto je i on dali bi i onda ignorisao i pustao muziku,pisao poruke.Vremena su teska zla raditi se mora ili mozes ili ne ili radi nesto drugo ali sve pa i Taxi mora da se radi odgovorno i profesionalno
fijaker
@ Čet, 10.03.2011. 15:51
Gospođa Zdernka je u pravu, Moje iskustvo u ER-taxiju Sedam na železničkoj stanici u kola, kažem Svetog Arhiđakona, , vodim sa sobom bratovo dete, dete je iz okoline Novog sada, u autu komentarišem sa detetom i taxista stekne utisak da nisamo iz Sombora, sa železničke idemo Karađorđevom do rampe, a mogli smo preseći ulicom Vase Stajića pa Partizanskom, vraćamo se sa rampe i on ne skreće u Partizansku, nisam mogao da verujem stižemo na kružni tok pa Vencom, ja računam skrenuće posle Kronić palate u Blagojevićevu, prolazi moj taxista Kronić palatu i Blagojevićevu i ja sad kapiram sa kim imam posla, kad s am mu rekao kuda ti voziš čoveče..., Izvnuo mi se i vratio se nazad do Blagojevićeve,  platio sam 150 dinara , a inače plaćam taxi na toj relaciji do 100 dinara, da bude zlo veće čovek živi na Čonopljanskom, i ne zna za Partizansku, a ni Blagojevićevu,  koji bezobrazluk, i od tada nikad više nisam se vozio R -taxijem
jaroš
@ Čet, 10.03.2011. 19:21
jaroš
Uopsteno moje misljenje o taksistima - katastrofa. Gospodja je u pravu ako se prihvatio posla mora da ispostuje neki osov kulture - pa on zivi od musterija. A niko nije primoran da radi , pitam se dali bi isao na njivu da radi gde se moze teze ali vise zaraditi tokom sezone. Inace su katastrofa vozaci voze prebrzo parkiraju se na pesacke staze , zauzimaju parking mesta koja ne placaju a ako vi stanete na njihovo zakupljeno mesto zvace pauk. Putnike primaju i pustaju na pesackom, u krivini ....uopste gde ih je volja, i nije ih briga sto vi iza njih cekate. Sto se tice glasne muzike , sto je cigaru ugasio  kad udjete u  auto a da nespominjem opstu kulturu - jedan osmeh ga nista nekosta ali bi se svaki musterija obradovao. TOTALNA ANARHIJA.
Naravno ima i izuzetaka koje treba ograditi od vozaca kao sto je 34.
ddj
@ Pet, 11.03.2011. 09:05
Generalno taxisti u somboru su velik problem, od nedozvoljenog parkiranja, nepropisnog zaustavljanja, kocenja saobracaja... Ja cak imam i snimak gde su se taxisti mislim R taxija i BELL taxija slupali, u pijanom stanju je bio vozac BELL taxija.. I kapiram svi cemo se sloziti oko toga da ne valjaju. Ali isto tako - oni su privatna firma, mogu da rade sta im se hoce, iako se apsolutno slazem da to nije nacin. 

I ono vecito pitanje... Sve super to sto smo mi sad ovde potrosili minute i minute i neke gomile reci, kad se nista nece promeniti. Dakle cemu onda poenta? :)

i bez obzira na sve, R taxi pruza "najbolju" uslugu :)
DrNoise
@ Pet, 11.03.2011. 14:14
DrNoise
Nemam bas obicaj mnogo da komentarisem sve dnevne dogadjaje,ali me je ponukao komentar predhodnika vezano za GENERALNO.E to je problem.Ako su ljudi potrosili vreme na komentare to vidim kao nesto pozitivno jer neko od tih koji pisu i citaju imaju sansu i da nesto nauci o nama samima.Da nebih sirio pricu vratimo se na Taxi.Ja vozim Taxi u Bazelu.Da bih stekao pravo na sopstvenu licencu morao sam da polozim 8 ispita.Drzavnih ne kod neke komisije iz Loncica.4teoriska na nemackom i 4 prakticna pred komisijom.3godine sam morao da vozim kod jednog gazde(nema plata samo procenat,zakon me ogranicava u radnom vremenu,prekrsaji koje napravim duplo vise me kaznjavaju jer ja sam profesionalac,to je zanimanje,itd.......)Posle 3 godine kod gazde sticem pravo da dobijem sopstvenu licencu da budem samostalan.Sad nema procenta ali auto,mesecno placanje koristenja cetralinih usluga.servisi,gorivo,svake godine tehnicki pregled,placanje poreza na promet,licnog poreza,itd.......E a onda samo ako imam prijava od strane musterija,prekrsaja,neplacenih poreze,penzije,zdravstvenog itd izgubim licencu za 5minuta a ulozio sam 50-60 hiljada franaka da bih radio a placaju me ljudi koje vozim.Ja nemogu ni na socijalu jer ako sam ostvario uslove da budem privatnik i propadnem znaci da sam ja problem.Moj odnos prema poslu me odrzava na zivotu pa makar to bio i posao Taxiste
fijaker
@ Sub, 12.03.2011. 15:36
Generalno, ne.
Zato sam i napisala  naziv firme i broj taksiste. Da sam znala ime, napisala bih i to.
A kako u Somboru taksista postaje taksista, zaista ne znam.
Sa tolikim trudom i sa takvim obavezama, kao u Bazelu, očigledno ne.


seka
@ Sub, 12.03.2011. 23:56
seka
Gosp. Zdenki se izvinjavam zbog neprijatne situacije koju je dozivela u R taxiju,ima besplatnu gradsku voznju od vozila 33,na centrali trazite vozilo 33,ako radim dolazim.Nismo svi isti,neki dugo rade u R i trude se za ugled firme,a neki probaju rade mesec-dva i odu dalje.
A kolegi iz Bazela dali je kod gazde imao dnevno 5-6 evra ili kao samostalno 15-20evra,bez troskova odrzavanja,uracunato gorivo,kolega kolko uzimas dnevno,napisao si samo rashode.Kada kod nas budu evropske cene bice verovatno i evropska usluga i sve te licence.Ljudi ovaj posao rade zato sto nemaju sta drugo,ili kao dodatni posao,a lakse je tax.vozit nego kopat kanale.Alkohola u R nema,jer smo jedino taxi udruzenje gde se redovno proverava sa dregerom dali ima.Netolerise se ni 0.01 jer tax.nesme nista imati i za tako nesto otkaz se dobije odmah.Jedino smo udruzenje(kalos tu neracunam) koje ima svoju praonicu i radionicu gde se vozila redovno odrzavaju.Delimo upaljace ko ludi,sta kod drugih dobijete,uskoro krece nagradna igra vec trecu godinu za redom.
33333
@ Čet, 17.03.2011. 16:14
Lep gest. I hvala Vam - vozilo 33.

Smiley
seka
@ Čet, 17.03.2011. 16:40
seka
@33333, generalno taksi usluga u Somboru je nekvalitetna i amaterska, problemi od kuće se nose na posao što se vidi čim sedneš u taksi  tj. da se za primetiti neljubaznost, prevrćanje očima itd što osoba koja radi sa ljudima ne bih smela da radi tj. nije svako za posao sa ljudima.  Dalje, nekada se dugo čeka na vozilo otprilike 10-15 minuta, ili recimo kao u ovom slučaju da uopšte ne dođe vozilo, što je strašno ako recimo mušterija koja zove žuri na voz ,autobus, neku proslavu, ili recimo što je pre bio slučaj kod severtrans taksija konstantna provera dispečera gde je vozač, gde vozi, šta radi i ostale nebuloze koje mušterija sluša i koja su vrlo neprijatna za slušati pošto je konstantno po sredi neko nepoverenje i strah kako je taksista lopov i kako će on ugasiti taksimetar i šta znam već, to je već unutrašnji problem firme.
U svakom slučaju do pre par godina nisu uoošte postojala  legalna taksi udruženja  u Somboru sem divljaka, tako da je svakako pomak na bolje vidljiv samo treba raditi na profesionalizaciji, i ne smatram da će evropske cene dovesti do evropskih standarda, to nikako. Biti ljubazan ne zavisi od toga koliko neko zarađuje, nego je to pitanje  vaspitanja.
Svako taksi udruženje mora da radi na svome imidžu da bi na neki način privlačila mušterije, da li će to biti nagradne igre, uniforme, strana muzika/domaća muzika, dobra vozila itd itd to sve zavisi generalno koja im je ciljna grupa. Naravno, ako taksi udruženje koje inače zoveš nema slobodnih vozila onda ćeš zvati bilo koje taksi udruženje.

menjano pre 9 godina
Razum
@ Čet, 17.03.2011. 17:49
Razum
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
>>
12
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka