Ana Davidov > NA MLADIMA SVET OSTAJE deo prvi – Seksualna revolucija

Prema procenama, godišnje se izvrši između 150.000 i 200.000 abortusa u Srbiji (za koje se zna, a ima mnogo „privatnika“ koji to obave ne ostavljajući nikakav podatak). Od tog broja udeo adolescanata je između 3% i 5% što predstavlja velik broj (a većina adolescenata ovaj pobudhvat obavlja kod privatnika bez znanja roditelja čije bi odobrenje bilo neophodno). U Srbiji četvrtina roditelja ne zna za seksualne aktivnosti svoje dece, polovina zna i ponaša se pasivno, a samo preostala četvrtina njih se interesuje i razgovara sa svojom decom. U srednjim školama su počela da se rade predavanja na temu reprudiktivnog zdravlja, ali uvodjenje seksualnog vaspitanja je neophodno najkasnije u petim razredima osnovnih škola, a 12 godina je krajnje vreme kada roditelji treba da posednu svoju decu i pričaju im o [sarkazam] simbolici rode i kupusa [/sarkazam]. U Srbiji se godišnje uradi oko šest hiljada abortusa kod devojaka starosti od 15 do 19 godina. To znači da u svakom završnom razredu srednje škole postoji po jedan nemarni prekid trudnoće. Samo u Somboru u skoro svakoj srednjoj školi postoji makar jedna trudnica, a poznati su i slučajevi devojčica od 13 godina koje abortiraju, ali ovde kod nas su već prestali da se broje abortusi devojčica.
Sve je veći broj dece koja u završnim razredima osnovne škole stupaju u seksualne odnose.
Seksualna želja se okvirno javlja sa 13 godina, a stupanje u seksualne odnose se generalno gledano uglavnom dešava između 15 i 16 godina. Završetak rasta se, pak, dešava sa 20 godina i tek tada je u medicinskom smislu organizam spreman na seks.
Posledice ranog stupanja u seksualne odnose su:
- prečesto menjanje seksualnih partnera (medicinske (i moralne i društvene) posledice ovoga svi vrlo dobro znamo)
- veća podložnost infekcijama što može da dovede do kasnijeg steriliteta
- budući da su mladi često alkoholisani, te to dovodi do zaboravljanja slavnog „samo reci ne“ i/ili slavnog pitanja „Kondom?“, što dovodi do slavnog odgovora „Paziću“, što dovodi do devojčica koje abortiraju, trudnica, a često i trenutno vrlo aktuelne polno prenosive bolesti hlamidije koja ne pokazuje simptome „na početku“, ali zato vrlo efikasno dovodi do začepljenja jajovoda što opet dovodi do sterilnosti.
- vrlo lak dobitak raka materice koji izaziva HPV virus, te devojka koja sa 14 godina dobije ovaj virus zahvaljujući preranom stupanju u seksualne odnose, već sa 25 ima rak materice koji više ne može da se leči.
Ovo je često takodjer i protivzakonito, ali na ovakav "argument" u državi u kojoj bi se i najveći anarhista postideo, možemo se samo nasmejati

Za mlade koji ovo čitaju –
Nije mi želja da vas plašim (nisam vam ja roditelj pa da mi je strašno što se seksate) već samo da vam ukažem da je blagi pokret glave na levu pa na desnu stranu, najefikasnija kontracepcija. Postoji nešto što se zove „odlaganje užitka“ tako da razmislite o tome da je za sada možda bolje sprečiti nego lečiti, jer ipak imate ceo život pred sobom u kom će, a to vam od srca želim, biti mnogo seksa, tako da nema potrebe da žurite, rizikujete mnogo toga i idete protiv svog razvića. :)

Što se tiče naslova teksta, namera mu je da Vas, naše starije, navede da se zapitate –
A KAKAV ĆE TO SVET BITI AKO SE OVAKO NASTAVI?
Ana Davidov (baksuz) @ Uto, 23.06.2009. 00:10
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka

Komentari

>>
12
Nisam srocio dobro prethodnu poruku...aj sad da pitam pojedinacno na svaku od ovih teza:

- sta podrazumevas pod MEDICINSKOM spremnoscu organizma za seks?

-Da li je sve to sto si nabrojala razlog da mladi ne stupe u seksualne odnose? Da li mislis da se to sa godinama ne moze desiti, ili je samo rezervisano za mlade od 13-14 god?

-Koje su MEDICINSKE posledice precestog menjanja partnera i kom broju partnera govorimo?(1,5,20,50?)

-vrlo lak dobitak raka materice??? Da li mislis da se zarazena devojka od 14 godina proci asimptomatski sledecih 9 godina?

-Da li si cula za polne kondilome i da li znas koji virus ih izaziva?

-Do koje godine mislis da je odlaganje uzitka najbolja kontracepcija?

- da li znas MEDICNSKI, koje je najbolje doba za zenu da ostane u drugom stanju?

Ajd ti to meni sad lepo pojasni pa da nastavimo diskusiju.
Tapazzirung
@ Uto, 23.06.2009. 14:25
Tapazzirung
1. Telo i organizam mladih nije spreman na seksualne odnose, budući da je završetak razvoja tek u dvadesetoj godini. Naravno, takodje je tu u psihička nespremnost.
2. Mislim da je sasvim jasno da je tekst o rizičnosti preranog stupanja u seksualne odnose, neophodnost ranog seksualnog obrazovanja mladih, te sprečavanje sterilnosti zbog "preranih ludorija", neželjene trudnoće, tolikog broja abortusa od strane devojčica i tolikog broja "dece sa decom" tj. mladih trudnica.
3. Računaj da, ako devojčica sa 13 godina počne sa seksom i da u toku te godine promeni recimo 5 partnera (mada je broj uglavnom mnogo veći), pa računajući da svake godine promeni isti broj partnera, sa 20 godina ona će iza sebe imati 35 seksualnih partnera. Posledice su mnogo veća verovatnoća za dobijanjem bolesti i kasnijom sterilnošću.
4. Usled ranog stupanja u seksualne odnose, jeste veća verovatnoća za dobijanjem raka grlića materice, a on se verovatno neće ustanoviti, te će do njene odraslosti on dođi do stupnja razvoja koji je neizlečiv.
5. Kondilome uzrokuje humani papiloma virus; neki tipovi ovog virusa su glavni uzročnici raka grlica materice - ono što se uglavnom ne spomene jeste to da virus koji izaziva rak ne izaziva kondilome. Sami kondilomi neće vam izazvati nikakve probleme - ne peku, ne svrbe, uglavnom ih i ne primetite. Ipak, da se zaraza ne bi širila dalje (a već je poprimila razmere epidemije), treba ih ukloniti. Kod nas se najčešće uklanjaju laserom; operacija traje nekoliko minuta, radi se pod anestezijom, ima vrlo malo krvi, a istog dana idete kuci.
6. do završetka razvoja ili do punoletstva bi bilo savršeno, ali makar do 16 godina za sada bi bilo zadovoljavajuće.
7. 30 godina.

Verujem da sada imam puno pravo da ja tebi postavim pitanje :)
Da li ti podržavaš / nemaš ništa protiv dece koja se seksaju, ili si protiv / ne misliš da je u redu to što, eto samo u Somboru u skoro svakoj srednjoj školi ima makar jedna trudnica, nego samo želiš da proveriš moje znanje, i uvek budeš "antiprotivan" te nalaziš antiargument na bilo šta što ja napišem samo da bi pobio moje mišljenje bez obzira da li se sa njim slažeš ili ne?
Da li misliš da ja to nisam dobro napisala i da bi ti mogao mnogo bolje? Izvoli, pokloni se pa počni :)
baksuz
@ Uto, 23.06.2009. 15:24
baksuz
DA, mislim da ovaj tekst nema nikakve veze sa prevencijom maloletnicke trudnoce i upustanjem mladih u seksualne odnose! Daleko od toga da neke stvari nisu istinite ni nemoguce da se dese od svih ovde pobrojanih, ali incidenca dobijanja papiloma virusa 13-godisnjih devojcica je ista incidenci dobjanja HIV-a! Gomila poluinformacija koja su kopirana sa Googla u cilju zaplasivanja, a ni ti sama nemas dovoljno znanja i obrazovanja na iste da odgovoris.

Kao prvo, fizioloski, zenski organizam je spreman za oplodnju ( govorimo MEDICiNSKI i teoretski) po dobijanju prve, odnosno prve redovne menstruacije, sto se u vecini slucajeva desava krajem 14 pocetkom 15-te godine zivota( ako treba da objasnim sta je to, nije problem) samim tim polni organi su spremni za prvi seksualni odnos ,izolovani slucajevi postoje i krajem 10 ili krajem 18 te godne zivota ali tada govorimo o poremecaju koji prati polno sazrevanje,

13-to godisnje devojcice nisu u pravom smislu seksualno aktivne, iako se ne moze poreci cinjenica da ih ima koje su aktivne u tom dobu,a taj broj je zanemarljivo mali u odnosu na celu generaciju, govoriti da ce do 20 -te godine imati 35 partnera je notorna glupost osim ako se ne bavi prostitucijom..globalno govoreci ponavljam: notorna glupost!

Sto se tice verovatnoce dobijanja raka grlica materice...ovo nije mesto da se raspravlja o tome, humani papiloma virus jeste jedan od uzrocnika ali samo je jedan, a uzrocnika ima mnogo, a on se leci kao i vecina polno prenosivih bolesti, tako da ne vidim u cemu je problem sa njim? infekcija HPV-om se moze dobiti i koriscenjem kondoma, tj kondom ne stiti u potpunosti od HPV-a, ako ga dobije devojka od 20 godina sta onda?? ona nece dobiti karcinom do 40- te godine?? Otkud bilo ko zna da ce on 100% dovesti do pojave maligniteta? Na osnovu cega tvrdis da rano stupanje u seksualne odnose dovodi do vece verovatnoce pojave maligniteta? Na osnovu googla i casova biologije u srednjoj skoli?

Rast i razvoj adultnog organizma se zavrsava oko 22 godine kod zena i oko 25 godine kod muskaraca, definitivnim okostavanjem epifiza kostiju,tj prestankom rasta, seksualna zrelost se desava ranije oko 16- te godine,psihicka zrelost je opet rezervisana za "stariju" dob od oko 21-ve godine zivota.Ovde se jasno vidi da fizicka i psihicka zrelost ne sazrevaju u isto vreme, sto bi znacilo da devojcica moze da zatrudni sa 14 godina ali psihicki nezrela nije spremna da bude majka, u tom slucaju jesam za prekid trudnoce, za abortus koji nekima dodje kao kontracepcija..naravno da nisam!

Do sada smo govorili o NEKIM nezeljenim posledicama i bolestima koje se mogu javiti kod seksualno aktivnih pojedinaca UOPSTE! Prevencija je opet u prednosti nad lecenjem, i ti zelis da ovim tekstom preveniras prerani seksualni odnos, spominjuci papiloma viruse,karcinom cervixa materice,itd devojcicama u 6 ,7,8 razredu osnovne skole?? Moje nezadovoljstvo tvojim tekstom nije bez osnova, izneta je gomila nepotrebnih informacija, nabrajanje bolesti i netacnih informacija, uopstenih do krajnosti u smislu zaplasivanja..ne vidim na osnovu cega je ovaj tekst doprineo u smislu prevencije i sta ce na ovom forumu uopste jer nisi dovoljno strucna da odgovaras na pitanja ( osim ako mislis da biologija u srednjoj skoli daje dosta informacija), i za kraj ja nisam za preterano rano stupanje decaka i devojcica u seksualne odnose, ali jesam za kontinuiranu edukaciju koja je primerena njihovom znanju tokom celog skolovanja, koja je razumljiva dovoljno da ih uputi na rizike ali i na uzitak koji mogu pruziti sebi i partneru iako se mozda prerano upustaju u seksualne odnose.
Tapazzirung
@ Uto, 23.06.2009. 17:40
Tapazzirung
mislim da bi odgovor na pitanje br.7 glasio -
20-26 godina
P.S.
preporuka za blog !! :clap: :clap: :clap:
aragorn
@ Uto, 23.06.2009. 18:00
aragorn
@ aragorn:

od 19-24 godine...tada je incidenca genetickih poremecaja najmanja, tj. u tom razdoblju je najbolji period da zena ostane u drugom stanju, posmatrajuci fiziologiju. Opet napominjem da fizicko sazrevanje ne prati mentalno...i da su individualne razlike mnogo izrazenije nego sto je to uopsteno brojkama.
Tapazzirung
@ Uto, 23.06.2009. 18:53
Tapazzirung
Nisam ja ono izmislio ! Samo sam preneo ono sto sam nekad davno procitao.
Verovatno je tvoj podatak tacniji (noviji u svakom slucaju) mene je to interesovalo pre nekih 30-tak godina.
Pozdrav!!
aragorn
@ Uto, 23.06.2009. 19:30
aragorn
Ma ne mislim da si izmislio...sve OK :wink:
Tapazzirung
@ Uto, 23.06.2009. 19:50
Tapazzirung
bas me zanima, kad je muskarac speman na porodjaj? posto tako dobro znaju kad su zene spremne.... :}
vojvodina
@ Uto, 23.06.2009. 20:00
Tapazzirung, prva menstruacija se uglavnom dobija sa 12 godina a ne 14-15 kako je bilo nekad, a kada ti budes devojka, onda ces o ovim stvarima koje sam pisala znati bolje od mene, do tada slobodno pricaj o svom polnom organu, a ne o zenskom i ne o onome o cemu nemas pojma sem iz knjiga. sto se tice tvoje pretpostavke o menjanju partnera i prostituciji, takodjer, govori o tome ukoliko provodis vremena sa trinestogodisnjim devojcicama i uopste tinejdzerkama, jer, ako ni o cemu drugom, o ovim stvarima,menstruaciji, trudnoci itd. veruj mi, da znam vise od tebe, jer ipak sam ja zensko, a ti (predpostavljam) musko, tako da ukoliko tvoj polni organ ne krvari svakog meseca, i iz tvog polnog organa ne izlazi potomak, ostavi pricu o tome nama :)
baksuz
@ Uto, 23.06.2009. 20:12
baksuz
U redu pametnice moja...ostavicu tebi da nastavis temu...ipak se mojih zavrsenih 6 godina na medicinskom fakultetu ne moze meriti sa tvojim polnim organom...i tvojm znanjem o trudnoci i menstruaciji...
Tapazzirung
@ Uto, 23.06.2009. 20:30
Tapazzirung
tvoje medicinsko znanje je veće od mog znanja o fiziologiji, medicini, bolestima itd. ali moras priznati da je "znanje iz prve ruke" uvek veće, a ja znanje o menstruaciji, o kojoj ti znaš samo u teoriji, imam i u praksi tako da... bez uvrede, ali činjenica je da o tome više znam :)
škola jeste povećanje inteligencije i upućenosti, ali ipak se ne može meriti sa životnom školom :)
u svakom slučaju, prešli smo u offtopic, pošto ova tema nije o mom i tvom polnom organu već o trinaestogodišnjim trudnicama.
baksuz
@ Uto, 23.06.2009. 20:36
baksuz

škola jeste povećanje inteligencije i upućenosti, ali ipak se ne može meriti sa životnom školom...


Skola nema veze sa povecanjem inteligencije, cudi me da to u gimnaziji niste dosad spominjali... :D

A zivotna skola je najvaznija, dabome... :D

Joj, teme, ludilo... :D :D :D
sinisa
@ Uto, 23.06.2009. 20:53
sinisa
Tapazzirung:
@ aragorn:

Opet napominjem da fizicko sazrevanje ne prati mentalno...

Koliko godina starosti trebaju imati danasnje devojke da bismo ih nazvali "mentalno zrelima" za ulogu majke?
aragorn
@ Uto, 23.06.2009. 21:07
aragorn
budući da ima mnogo nezrelih ljudi i od 60 godina dok su neki sa 18 zreli...
baksuz
@ Uto, 23.06.2009. 21:26
baksuz
baksuz:
tvoje medicinsko znanje je veće od mog znanja o fiziologiji, medicini, bolestima itd. ali moras priznati da je "znanje iz prve ruke" uvek veće, a ja znanje o menstruaciji, o kojoj ti znaš samo u teoriji, imam i u praksi tako da... bez uvrede, ali činjenica je da o tome više znam :)
škola jeste povećanje inteligencije i upućenosti, ali ipak se ne može meriti sa životnom školom :)
u svakom slučaju, prešli smo u offtopic, pošto ova tema nije o mom i tvom polnom organu već o trinaestogodišnjim trudnicama.


Moje medicinsko znanje je za tebe svemir,a tvoja drskost je za mene svemir....o kojoj zivotnoj skoli ti pricas? Meni pricas o zivotnoj skoli? Ovde se ne raspravlja o polnim organima nego o poluinformacijama sa interneta,a ja, cini mi se imam dovoljno prava da kazem da je tekst pogresno napisan, i da nema dobrog efekta na ciljnu populaciju,ali da ga usmerim u prave tokove...ti mladjima pises lekcije o ponasanju? A svoje ponasanje ne vidis...ocekujes da mladji slusaju i citaju tvoje savete, a ti se dete i od starijih pravis pametnija,sve ti znas..sve je tebe zivot naucio..strasno i bezobrazno!

To sto ti mislis da znas o fiziologiji i menstrauciji iz prve ruke..to je tvoj problem..nadam se samo da se neces jednog dana sama poradjati ili poradjati nekog drugog...nego ces taj cin prepustiti nekom iskusnijem,sa vise znanja i zivotne skole.

@aragorn:

Ne vidim smisao ovog pitanja...da ti odgovorim takodje ne mogu...to je jako individualno i mislim da o tome nema smisla ovde raspravljati.

Pozdrav!
Tapazzirung
@ Uto, 23.06.2009. 22:07
Tapazzirung
Svaka čast Ana!!!! Svidja mi se kako pišeš. Mislim da si pravu temu postavila na forum i da o tome treba puno više pisati. A što se DR. tiče želim da mu kažem da nepotrebnih informacija nema, bilo kakve da su uvek su nekome potrebne.Vršnjačka edukacija je do sada pokazala najbolje rezultate . Zato Ana samo napred i ne obaziri se na opaske da nisi dovoljno stručna. A ti DR. si stručan pa kreni po školama i drži predavanja o reproduktivno zdravlju.
danica
@ Uto, 23.06.2009. 22:25
Hvala :)
nije doktor kriv sto nije nikada imao menstruaciju pa misli da 6 godina medicina pobija znanje nekoga ko ce za svog zivota da istu ima 27 godina :)
ja nisam doktor (mozda jednog dana budem), ali smatram da poenta teksta ni nije doktorski izvestaj, vec poruka mlade osobe mladim ljudima koja je sasvim dovoljno ispunjena informacijama za istu ciljnu grupu, i radi se prvenstveno o statistickim cinjenicama, izgubljenom moralu i psiholosko-drustvenim temama, a ukoliko ih zanimaju tacne medicinske cinjenice, eto imamo ovde doktora kome mogu da se obrate :)
baksuz
@ Uto, 23.06.2009. 22:33
baksuz
Heh, tako to ide...
"Odvec smo mladi pa nam peva znanje"
:)
sinisa
@ Sre, 24.06.2009. 00:28
sinisa
@ danica:

Nema potrebe da ja ili bilo ko drugi to radi, kad imaju vrsnjake srednjoskolce koji su dovoljno strucni da rade taj posao.Nema potrebe da se raspravljam sa detetom na forumu koje ionako sve zna, zelim joj puno zdravlja i uspeha u zivotu.

Ovim postom je moje prisustvo na ovom i ostalim delovima foruma zavrseno...

Pozdrav!
Tapazzirung
@ Sre, 24.06.2009. 00:29
Tapazzirung
dobro i sta uraditi po ovom pitanju? ocigledno predavanja po skolama nisu nesto puno pomogla.... mogu svi o ovome pricat ceo dan al kad ocigledno nema ko da ih slusa.
pa ko im je kriv,niko ih ne tera......
mardzina
@ Sre, 24.06.2009. 06:50
mardzina
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
>>
12
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka