Ana Davidov > "Vesele" '90

„MI MENJAMO NAŠU NOĆ ZA NEKI TUĐI DAN“
( EKV )

Po nekom gledištu sve generacije su, svaka na svoj način, „izgubljene“, ali šta reći za tužne i nesretne devedesete koje su mnoge generacije sludele?
Rođena sam 1991., prinuđena da provedem detinjstvo dok su bombe padale, narod plakao i psovao, a zemlja se raspadala. Moja generacija je ona koja je dojena u atomskim skloništima i uspavljivana zvukom sirena. Svakako je činjenica da smo rođeni u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu – Jugoslaviji, zemlji koja ne postoji.
Moja generacija je odrastala u svetu u kom su ljudi bili strogo podeljeni na „naše“ i „njihove“, mada se nije tačno znalo ko je „naš“ a ko „njihov“ i mnogi „naši“ su nekako postajali „njihovi“. Rođeni smo i odrastali u strahu, siromaštvu, kukavičluku, paspadu i kolektivnoj mržnji svakog prema svakome. Mnogi iz moje generacije su kriminalci, propaliteti i izgubljeni slučajevi ili prosto ne znaju ko su, šta su, gde idu, šta žele i čemu se nadaju. Nismo učeni da želimo i težimo već da se pognute glave sakrivamo dok oko nas lete bombe. Nismo učeni da živimo već da preživljavamo. Sve ovo je od nas učinilo generaciju sa groznicom savršeno pogrešnog destruktivnog i pogubnog mentaliteta koja ne zna gde ide i koja će verovatno biti kap koja će preliti čašu i učiniti da naša zemlja konačno do kraja propadne.
Samo u Somboru, u skoro svakoj srednjoj školi postoji makar jedna trudnica, a najveći broj devojaka koje abortiraju imaju oko 13 godina. Dečaci od 12 godina na ulicama napadaju starije žene i otimaju im torbe. Lakše je dobiti drogu nego dobru ocenu u školi. Drogiraju se i osnovci. Sasvim slučajno sam dobila informaciju o konkretnom primeru gde je u jednoj osnovnoj školi dečaku iz šestog razreda dao drogu drug iz klupe. To su generacije veselih devedesetih.
Kakve puteve sadašnjosti i budućnosti očekivati od generacije koja je u prošlosti tražila od roditelja pušku, granatu i automat da puca u sliku onih koji pucaju u nas. Na kraju, danas naši roditelji mogu da kažu samo: „To je nama naša borba dala“.
Ana Davidov (baksuz) @ Pet, 15.05.2009. 00:14
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka

Komentari

UltraRadule
@ Sub, 16.05.2009. 02:37
UltraRadule
ja bih pre zakačio ovo:
pcmaniac
@ Sub, 16.05.2009. 02:40
pcmaniac
I ja bih... pa, ondak lebac...
Enivej, zaokružili smo priču: prošlost - sadašnjost - budućnost...

Jebote, kako boli!
UltraRadule
@ Sub, 16.05.2009. 03:37
UltraRadule
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
Prethodna blog poruka Sledeća blog poruka