Goran Stajin > Bez po muke do nauke (diplome)

Evo da nastavim svoje pisanije. Pre neki dan saznah preko sredstava informisanja, a i nadležni organi proverili i potvrdili da je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu bilo kupovine ispita u koje su umešani mnogi studenti i mnogi profesori. Da li će se na ovom slučaju istrajati i da li će se proveriti mnoge slične situacije koje ne postoje samo na fakultetima, već i u svim segmentima školstva zavisi od mnogo činilaca. Stvar ne treba generalizovati ali ni izdvojiti u svom ovom vrtlogu u kojem se naše školstvo danas nalazi. Da li ima "zrelih ljudih", "svesnih mladića", i u kom broju koji su na sličan način došli do "diploma", "svedočanstava" i slično. Ili će se sve završiti po onoj narodnoj "tresla se gora, rodio se miš". Svaki čovek, bez obzira kakve poglede imao na politiku, kojoj socijalnoj kategoriji pripadao, kom narodu pripadao... mora da digne glas ukoliko zna za takve slučajeve.

Kažu da je "ćutanje zlato". Mi svi ćutimo, a zlata nigde. Ako je tako, bili bismo već prebogata država. Naravno da nije tako, ali... Pokrenuti takve aktivnosti na raščišćavanju kriminalnih afera jeste nažalost prehrabar korak. To bi trebalo biti normalna i obavezujuća stvar za svakog građanina. Ovih dana je ministarstvo prosvete uvelo i "vrući telefon" 011/3631308 na koji se mogu prijaviti razne nezakonitosti u prosveti, bar ja tako shvatam.

Kažu i da je pomoćnik ministra za obrazovanje, izgleda "turao prste u pekmez" i da se "nasladio". Da li je jeo pekmez od jagoda ili možda kako će se ispostaviti od kopriva ostaje da se vidi. Sada je stvar na nadležnima. Verovatno će raditi telefoni, dogovori, sastanci...

Bez obzira na sve država mora da se uhvati u koštac sa svim takvim aferama. Postavlja se pitanje da li će slučaj Pravnog fakulteta u Kragujevcu stvoriti tzv. kritičnu masu afera, nezakonitosti, zloupotreba koje se javljaju u svim segmentima društva, u ovom slučaju školstva da bi se nešto pokrenulo. Ne dozvolimo da se i ovaj slučaj zataška, ako su nam deca blago.

Po vertikalnoj spirali stvar treba proširiti ne samo na fakultete, već i na više škole, srednje i osnovne škole. Somborska sredina je imala više slučajeva gde su, ako ništa drugo , postojale indicije i osnovane sumnje o raznim nezakonitostima i zloupotrebama službenog položaja, ali stvari se zataškavaju. Na tužilaštvo, policiji i sudovima je da samo savesno rade svoj posao. Mi moramo verovati. Druge nema. Ili ćemo potonuti ispd blata. Jer već smo u blatu.

O takozvanim školarinama koje se naplaćuju po školama, deviznim ekskurzijama u našim "bratskim" državama kao što su Grčka i drugim dogodovštinama neki drugi put...
Goran Stajin (kosovski_bozur) @ Čet, 01.03.2007. 11:14
Prethodna blog poruka

Komentari

svakako da treba akciju nastaviti, ali samo ova je imala odlican efekat - verujem da ce sad svaki tzv profesor dobro razmisliti pre nego sto primi neciji novac.
i sto je najbitinije, treba naci nacina i ohrabriti ljude da pricaju o svojim iskustvima o korupciji u skolstvu
dvnitycker
@ Pet, 02.03.2007. 04:20
dvnitycker
2005. godine studenti su pokrenuli kampanju protiv korupcije pod nazivom "TRULO JE". najglasnija u toj kampanji je bila sadašnji pomoćnik ministra prosvete Emilija Stanković koja je sada osumnjičena za korupciju i kupovinu ispita i diploma na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. I gle čuda, šef kabineta ministra prosvete je neki Uroš Balov koji je takođe studirao na pravnom fakultetu u Kragujevcu i srećno završio...
kosovski_bozur
@ Pet, 02.03.2007. 20:56
Citam sad vest o KONUS-u i njihovim planovima o antikorupcijskim merama i nadam se da to sve nece ostati mrtvo slovo na papiru (i ekranu) kao do sada...
joe
@ Pet, 09.03.2007. 11:14
joe
пазите људи, то што се догодило на факултету у крагујевцу се дешава свуда,
Nažalost takvih primera ima i u somborskom školstvu i kao što rekoh, imam nameru da pišem i o tome na stranicama ovoga sajta.

Što se tiče kampanje "TRULO JE", moj komentar je bio na to da je jedan od vođa te kampane bila sadašnji pomoćnik ministra prosvete Emilija Stanković koja je sada osumnjičena za korupciju i kupovinu ispita i diploma na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

тако да је та акција више била промоција студентске уније
Ta akcija je po svoj prilici bila promocija Emilije Stanković.
kosovski_bozur
@ Čet, 15.03.2007. 08:11
Da biste komentarisali blogove, morate biti ulogovani.
Prethodna blog poruka